Sesetengah makanan dan minuman boleh membuatkan anda berasa seperti ular sawa yang baru menelan mangsanya. Jika anda tiba-tiba berasa bergas dan kembung, berikut adalah beberapa kemungkinan penyebabnya.

Jadi untuk mengelakkan perut buncit yang tidak selesa, berikut adalah beberapa tabiat pemakanan yang tidak baik untuk dielakkan yang membuatkan anda berasa kembung. Dan untuk lebih banyak petua pemakanan sihat, pastikan anda menyemak senarai ini.

1. Kunyah gula-gula getah dengan kerap.

Tabiat Pemakanan Yang Mendorong Kembung Perut Dan Buncit. Memang Tak Selesa!

Mengunyah gula-gula getah mungkin kelihatan seperti tabiat yang tidak berbahaya, tetapi terlalu banyak boleh memberi kesan negatif kepada badan anda! Gusi tanpa gula biasanya mengandungi sorbitol, alkohol gula yang terkenal menyebabkan perut kembung dan gangguan gastrousus yang lain. Sorbitol mengambil masa yang agak lama untuk dihadam, dan tidak dihadam. Sorbitol dalam usus kecil anda bertindak sebagai rumah panas untuk penapaian bakteria, menyebabkan kembung dan berangin.

2. Makan terlalu banyak bar protein.

Tabiat Pemakanan Yang Mendorong Kembung Perut Dan Buncit. Memang Tak Selesa!

IKLAN

Anda mungkin tidak memikirkan kekacang apabila anda membuka bar protein, tetapi kebanyakannya termasuk pengasingan protein yang diperoleh daripada kacang soya, sesuatu yang ramai orang dapati sama merangsang gas. Seperti kacang lain, soya mengandungi oligosakarida, molekul gula yang tidak dapat dipecahkan sepenuhnya oleh badan. Tanpa kemana-mana, oligosakarida ini melepak di saluran penghadaman, tempat ia menapai, menyebabkan gas dan perut kembung

3. Tidak memeriksa jenama susu badam anda.Tabiat Pemakanan Yang Mendorong Kembung Perut Dan Buncit. Memang Tak Selesa!

Susu badam adalah pilihan yang lebih baik daripada susu lembu bagi mereka yang mempunyai kepekaan laktosa, itulah sebabnya ia disyorkan sebagai asas yang bagus untuk smoothie. Tetapi anda mungkin menjejaskan matlamat anda jika anda membeli jenama dengan agen pemekat karagenan. Berasal daripada rumpai laut, karagenan telah dikaitkan dengan ulser, keradangan, dan masalah gastrousus yang lain. Jika anda perasan kembung perut selepas minum susu badam, pertimbangkan untuk menukar kepada jenama lain.

4. Makan snek buah-buahan kering terlalu banyak.

Tabiat Pemakanan Yang Mendorong Kembung Perut Dan Buncit. Memang Tak Selesa!

IKLAN

Gula-gula alam semula jadi, buah-buahan kering boleh menjadi sumber nutrien dan serat yang hebat. Tetapi ia juga boleh menjadi sumber gas bagi mereka yang mengalami malabsorpsi fruktosa, yang berlaku apabila badan mengalami kesukaran menyerap gula semula jadi. Buah-buahan kering mengandungi fruktosa yang tinggi; buah batu segar, buah sitrus dan beri adalah pilihan yang lebih selamat untuk mereka yang kerap kembung.

5 .Tidak memeriksa makanan dalam tin anda.

Tabiat Pemakanan Yang Mendorong Kembung Perut Dan Buncit. Memang Tak Selesa!

Baik untuk jiwa tetapi berpotensi tidak baik untuk perut, sup boleh menyembunyikan jumlah natrium yang tinggi yang boleh menyebabkan pengekalan air dan penambahan berat badan sementara. Apabila anda membebankan sistem anda dengan garam, buah pinggang anda tidak dapat bersaing; garam yang jika tidak akan dibuang perlu berada dalam aliran darah anda, di mana ia menarik air, menyebabkan tekanan darah meningkat dan kembung perut.

IKLAN

SUMBER GAMBAR: PEXELS

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Tabiat Pemakanan Yang Mendorong Kembung Perut Dan Buncit. Memang Tak Selesa!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI