Sebilangan individu jarang sakit kepala dan jika ia menyerang, mereka hanya mengeluarkan aspirin untuk menghentikan kesakitan. Tetapi bagi individu lain, terutamanya mereka yang menghadapi migrain kronik akan lebih sukar mencari kelegaan.

Sebenarnya, makanan boleh memberi kesan besar pada kekerapan dan keparahan sakit kepala anda. Migrain adalah penyakit. Ia ada setiap hari, sama ada seseorang mengalami serangan atau tidak. Jadi, ketika kita membicarakan makanan, biasanya lebih sesuai dengan penjagaan pencegahan, kata pakar.

Struktur otak tertentu yang terlibat dalam migrain (seperti hipotalamus) juga terlibat dalam mengatur irama harian semula jadi tubuh anda. Akibatnya, mematuhi jadual makan dan tidur yang teratur, pada waktu yang sama setiap hari tidak melewatkan makan atau tidur dapat membantu mengatasi kesakitan.

Dari segi makanan itu sendiri, tidak banyak kajian mengenai makanan tertentu yang akan sangat membantu, tetapi kita tahu bahawa ada vitamin dan mineral tertentu yang dapat membantu dalam pencegahan, jelas pakar dalam artikel yang disiarkan dalam laman sesawang good house keeping. Sering kali ia diambil sebagai makanan tambahan dan anda boleh menjalani diet dan semoga dapat mencegah serangan migrain dari terjadi.

Sayangnya, tidak ada makanan ajaib yang dapat anda makan untuk merasa lebih baik ketika kepala berdenyut, tetapi senarai makanan di bawah ini dapat melegakan dan menurunkan kemungkinan sakit kepala dari masa ke semasa.

1. Ikan berlemak

Penyelidikan menunjukkan bahawa magnesium, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12 dan koenzim Q10, empat bahan yang biasanya terdapat pada ikan seperti tuna dan salmon dapat membantu mencegah migrain. Salmon sahaja mempunyai 108% daripada pengambilan B12 harian yang disyorkan dalam hidangan 3-ons. Sebagai bonus, ikan berlemak juga penuh dengan asid lemak omega-3 anti-radang.

2. Walnut dan avokado

IKLAN

Asid lemak omega-3 bukan sahaja dapat membantu melawan keradangan, namun kajian mendapati bahawa orang yang memakan lebih banyak EPA dan DHA (dua jenis asid lemak omega-3 utama) kurang mengalami sakit kepala. Walnut dan avokado kaya dengan asid lemak omega-3 dan magnesium, tetapi avokado mempunyai faedah tambahan kerana juga mempunyai riboflavin yang tinggi.

3. Telur

Telur mempunyai riboflavin tinggi, telur rebus atau hancur menyediakan protein yang mudah dicerna, yang akan membantu menjaga tahap glukosa darah anda stabil dan seluruh tubuh anda berfungsi dengan lebih baik, termasuk otak. Penting untuk memberi makanan otak anda.

4. Air

Semasa serangan migrain sangat mudah untuk mengalami dehidrasi. Tetap terhidrat adalah salah satu perkara terpenting yang boleh anda lakukan untuk merawat dan mencegah migrain. Walaupun anda tidak suka minum, katanya, kerana sering membuang air kecil lebih banyak, jadi selalu menjaga cairan itu lebih penting.

IKLAN

5. Kentang

Kentang penuh dengan kalium, yang dapat mengimbangi sakit kepala yang disebabkan oleh pengambilan natrium yang tinggi. Sebiji kentang dengan kulit membungkus 34% daripada apa yang dianggap pengambilan yang mencukupi (AI) untuk wanita dan 26% AI untuk lelaki.

6. Halia

Sekiranya sakit kepala anda disertai dengan loya, halia harus menjadi sahabat anda. Halia adalah makanan yang sangat baik, semula jadi dan anti mual. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menahan zat padat, sangat berguna untuk menambahkan hirisan halia ke dalam air. Dengan cara itu anda dapat mengatasi rasa mual dan kekal terhidrasi pada masa yang sama.

7. Tembikai susu

IKLAN

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tembikai susu dapat membantu menstabilkan kadar insulin pada pesakit non-diabetes dan kerana gula darah rendah dapat menjadi pencetus sakit kepala, makan tembikai susu berpotensi mencegah sakit kepala. Selain itu, buahnya mengandungi banyak magnesium dan kalium serta air untuk menyokong penghidratan yang baik.

8. Kacang pangang

Sumber gambar: Gardening know how

Secawan kacang pangang mengandungi magnesium yang dapat membantu dengan menyekat bahan kimia tertentu di otak yang menyebarkan kesakitan dan mencegah saluran darah di otak menyempit. Makanan kaya magnesium lain yang perlu dipertimbangkan adalah biji labu, biji chia, badam, bayam dan kacang mete.

9. Kopi

Kafein kadang-kadang dapat membantu mengatasi sakit migrain. Namun, jika anda menggunakan kafein secara berlebihan, ia boleh kembali dan menyebabkan pemulihan. Apabila anda meminum kafein setiap hari dan berhenti secara tiba-tiba, pengambilan juga boleh mencetuskan sakit kepala. Pada dasarnya, kafein adalah terapi hebat jika anda tidak mengambilnya secara berkala dan hanya menggunakannya secara berselang-seli. Kopi juga adalah diuretik, yang bermaksud ia membuat anda membuang air kecil dan mengeluarkan cecair dari badan anda.

10. Susu rendah lemak

Susu kaya protein yang menghidratkan dan penuh dengan mineral penting seperti kalsium dan kalium. Rofoflavin juga tinggi dan diperkaya dengan vitamin D, yang dicadangkan oleh beberapa penyelidikan dapat mengurangkan kekerapan sakit kepala pada individu yang menderita migrain. Sebenarnya, penyelidikan telah menemui hubungan terbalik antara penggunaan susu dan kekerapan sakit kepala secara umum.

SUMBER GAMBAR: Pexel.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI