Satu kajian dibuat bahawa dengan berselfie juga mampu menurunkan berat badan kita. Kajian yang dijalankan oleh University of Alicante, Columbia ke atas 271 orang berbadan gempal mendapati dengan mengambil gambar selfie, ia dapat membakar semangat individu untuk menurunkan berat badan mereka berdasarkan gambar yang telah diambil.

Setiap individu akan lebih berusaha untuk mencapai target yang diimpikan selepas melihat wajah atau bentuk badan mereka di dalam gambar.

Gambar selfie dijadikan sebagai alat visual untuk membakar semangat mereka bagi mencapai berat atau bentuk badan yang diimpikan. Orang yang gemar mengambil selfie boleh gembira untuk mengetahui bahawa tabiat mereka sebenarnya boleh membantu mengurangkan berat badan. Satu kajian dari University of Alicante di Sepanyol mengatakan menyimpan diari foto mingguan adalah motivasi yang hebat untuk mencapai berat badan sasaran pelaku diet.

IKLAN

Para penyelidik menganalisis tahap motivasi orang mendaftar dalam program penurunan berat badan dalam Barranquilla, Colombia. Mereka terutamanya melihat kepada disiplin peserta dan faktor yang memberi mereka motivasi.

Para penulis  perlu mencatatkan mingguan rejimen senaman, pengambilan makanan dan badan ukuran subjek ‘seperti indeks jisim badan dan nisbah berat ke pinggul. Selain daripada itu parameter objektif, mereka juga mengambil gambar seluruh tubuh, terbukti menjadi sangat motivasi. Para penyelidik menganggap gambar sebagai faktor utama dalam mengekalkan disiplin yang baik. Lagipun, ia cukup memuaskan untuk benar-benar melihat diri anda mendapat tubuh yang langsing dari masa ke masa.

IKLAN

Eksperimen telah dijalankan ke atas 271 individu obes dan berlebihan berat badan termasuk 100 berdaya. Program penurunan berat badan berlari untuk 16 minggu dan berakhir pada nota yang sangat tinggi. Jumlah kadar pematuhan adalah 90 peratus, dengan 71.3 peratus daripada peserta mencapai berat badan sasaran mereka. Para penyelidik juga mengambil perhatian bahawa peserta tidak perlu hadir secara fizikal di klinik untuk program ini menjadi berkesan.

IKLAN

Peserta telah diberi akses kepada garis sokongan, di mana mereka boleh mengemukakan ukuran mingguan. Mereka juga adalah orang yang mengambil gambar  sendiri dan diserahkan kepada penyelidik. The selfies bertindak sebagai alat visual yang mengesahkan kerja keras peserta. Mereka berasa lebih bersemangat dan dengan itu terdorong untuk terus konsisten menurunkan berat badan mereka.

10 ARTIS INI GEMAR BERSELFIE & GAMBAR MEREKA TAK PERNAH TAK CANTIK

1. Mira Filzah

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MIRA FILZAH (@mfmirafilzah) on

2. Siti Sarah

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Siti Sarah Raissuddin (@sitisarahraissuddin) on

3. Wawa Zainal

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wawa Zainal ™️ (@w4w4_zainal) on

4. Aniss Rosyam Nor

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NAMN (@_aniskiss) on

5. Elfira Loy

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 25 | ?? | (@elfiraloy) on

6. Nina Khalil

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nina Khalil (@khaininakhalil) on

7. Vivy Yusof

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivy Yusof (@vivyyusof) on

8. Datuk Seri Siti Nurhaliza

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Siti Nurhaliza Tarudin (@ctdk) on

9. Laudya Cynthia Bella

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laudya Cynthia Bella (@laudyacynthiabella) on

 10. Lisa Surihani

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lisa Surihani Mohamed ? (@lisasurihani) on

Sumber: Techtimes

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI