“Maaf…anda disahkan menghidap kanser tahap empat.” Apakah perkataan pertama yang diungkapkan tatkala mendapat perkhabaran sedih ini? Terkesima, diam atau mungkin menangis. Itulah biasanya reaksi pesakit kanser apabila disahkan menghidap penyakit yang diibaratkan seperti bom jangka.

Berbeza pula dengan tokoh ulamak dan juga pendakwah bebas, Ustaz Hanafi atau nama asalnya, Mohamad Hanafiah Abdul Malek. Apabila doktor memberi tahu bahawa beliau menghidap hidap kanser limfoma tahap 4, perkataan pertama yang keluar dari mulut beliau adalah alhamdulillah.

ALHAMDULILLAH YA ALLAH, ALHAMDULILLAH YA RAHMAN

“Alhamdulillah Ya Allah..Alhamdulillah Ya Rahman..Alhamdulillah Ya Rahim. Terima kasih Ya Allah….dalam jutaan orang, Engkau pilih aku untuk menerima hadiah yang sebesar ini. Doktor pun terkejut kenapa saya sebut alhamdulillah.

“Doktor bertanya kepada saya, tidakkah saya panik, risau dan sebagainya? Saya jawab, tidak. Saya terima ketentuan ini dengan hati yang lapang, tenang dan terbuka. Alhamdulillah pagi keesokan harinya, kami terpaksa melakukan pembedahan secepat mungkin.

“31 Januari 2017 saya dapat tahu saya hidap kanser, 1 Februari 2017 terus lakukan pembedahan. Alhamdulillah pembedahan yang mengambil masa lima jam itu berjaya mengeluarkan kanser saya yang lebih kurang berat 1 kg. Usus saya terpaksa dipotong 1.4 meter dan ia antara yang terpanjang pernah dipotong dalam sejarah,”ungkap Ustaz Hanafi yang merupakan penasihat Majlis Agama Dakwah Malaysia.

KENA JUGA KANSER WALAUPUN AKTIF & LASAK
Ustaz Hanafi telah pun melalui pembedahan dan kemoterapi. Sebelum menghidap kanser, Ustaz Hanafi merupakan seorang jurulatih Silat Gerak Pusaka Malaysia dan jurulatih Chi Kung. Seleberiti Tanyalah Ustaz Dan Halaqah TV3 dan TV9 ini juga pernah memenangi perlawanan tenis di Melaka.

“Saya pernah memenangi pertandingan ke-3 pertandingan Free Fight Martial Art DuniaPernah menunggang motosikal berkuasa tinggi dengan kelajuan 310 km/h, saya ada punching bag, hari-hari saya buat lebih kurang 100 tumbukan dan tendangan. Saya mampu berkayuh basikal sejauh 20 km satu hari. Pendek kata saya terlalu banyak dan aktif melakukan aktiviti lasak yang saya ceburi.

“Saya sangat berminat dengan aktiviti mengangkat berat di gimnasium. Walaupun saya makan banyak, badan saya tetap kurus tapi perut saya membesar sedikit. Saya selalu kena demam, buang air besar keluar darah dan juga batuk keluar darah.

“Saya ingat saya batuk keluar darah sebab saya motivator, saya bagi semangat pada orang agaknya, menjerit lebih sikit keluar darah, Buang air besar keluar darah kemungkinan besar saya sangka saya salah makan. Jadi itulah sangkaan saya sebelum saya disahkan menghidap kanser,”cerita Pengarah Al Iman Motivation/Rumah Sahabat Sidim Malaysia ini.

IKLAN

Ketika berada di Tanah Suci, Makkah, semasa membawa jemaah umrah, Ustaz Hanafi merasakan keadaan tubuhnya semakin lama semakin lemah.

“Saya minum air zam zam, saya doa depan Kaabah, Ya Allah, kalau ada penyakit dalam badan aku ini, Engkau keluarkanlah. Sampai di hotel, perut saya memulas dan saya buang air besar tetapi yang keluar bukan najis tapi darah lebih kurang dalam dua gayung kalau tidak silap saya. Terlalu banyak darah yang keluar. Saya amalkan diet tetapi diet saya salah. Saya hendak turunkan berat badan saya yang beratnya 130 kg.

“Saya pergi ke gimnasium tapi dalam masa yang sama saya suka makan yong tau foo, fishball, fishcake, crabstick. Macam-macam saya makan dan terlalu banyak makanan segera yang saya makan, banyak benda-benda yang segera, akhirnya menyebabkan saya diagnos kanser,” jelas tokoh pendakwah bermotosikal dari kerajaan Malaysia 2018/19.

LARI DARI HOSPITAL
Meskipun diuji dengan penyakit tersebut namun langsung tiada terdetik perasaan kenapa Allah menguji diri beliau seperti itu. Ustaz Hanafi menghidap kanser limfoma ketika usianya masih muda namun dia tetap tenang.

“Apa yang saya lakukan ialah saya berdoa kepada Allah. Ya Allah, Engkau hendak ambil nikmat yang lain, silakan Ya Allah tapi Engkau jangan ambil nikmat daripada aku iaitu berdakwah dan solat berjemaah. In Shaa Allah tiada lagi undangan ceramah yang saya tidak penuhi. Saya tetap pergi ceramah walaupun dengan keadaan yang lemah.

“Semasa sesi kemoterapi, ada satu kisah menarik. Ketika itu sesi kemoterapi yang ke empat. Saya lari dari hospital sebab malam itu saya telah berjanji untuk menyampaikan ceramah di Angkatan Tentera Udara Malaysia di Sungai Besi. Saya terpaksa minta tolong PA ambil saya, larikan saya sekejap, selepas itu balik semula ke hospital.

“Balik dari ceramah, sampai sahaja di hospital, saya kena marah. Tapi saya sudah berjanji. Janji kena tunaikan. Adalah pembohong besar, mereka yang kena kanser mereka kata tak sakit. Sakitnya sampai hari ini masih terasa. Badan kita berasa sangat lemah. Cuma yang boleh menyebabkan saya kuat mungkin berkat doa orang ramai.

IKLAN

KOMA LIMA HARI
Ustaz Hanfi pernah koma selama lima hari, langsung tidak sedar. Namun ketika beliau sedar orang datang walaupun sedang sakit, beliau akan senyum dan akan buat tangan (tanda bagus). Akui Ustaz Hanafi, beliau sendiri tidak tahu kekuatan itu datang dari mana.

“Saya ada sebuah motosikal yang saya sayang. Motosikal Kawasaki GTR 1400. Saya memang minat dengan motorsikal itu. Motosikal itu saya kumpul duit dengan susah payah untuk membelinya. Tiba-tiba bila dapat tahu kena kanser, saya ada masalah kewangan.

“Apabila berita tersebar melalui media massa dan juga surat khabar, jadi apa yang berlaku, ramai orang tidak panggil saya ceramah sebab orang kata Ustaz Hanafi sakit jadi hilanglah sumber pendapatan. Ia merupakan satu cabang yang besar dan akhirnya apa yang berlaku ialah saya terpaksa jual motosikal kesayangan saya itu.

“Itu memang agak sedih. Kemudiannya keluarga saya terpaksa kurangkan kos perbelanjaan, banyaklah beberapa aset saya yang terpaksa di jual untuk menampung rawatan kos kemoterapi. Saya bila berhadapan dengan isteri dan anak-anak, saya takut mereka rasa lemah. Jadi saya sentiasa tersenyum, positif dan bagi mereka semangat. Saya tak boleh bayangkan kalau mereka hidup tanpa saya,” ujar Presiden Sifu Bikerz Malaysia ini.

MINTA IZIN KEPADA ALLAH LAKSANAKAN MISI
Misi Ustaz Hanafi ialah untuk menyiapkan sekolah tahfiz anak yatim. Misi itu akhirnya berjaya direalisasikan. Turut dibina madrasah dan surau untuk arwah ibu beliau, juga sebuah rumah pemulihan akhlak di Bendang Limbong, Taiping Perak.

“Saya ada misi. Saya minta izin kepada Allah. Ya Allah, siapkanlah ini dahulu. Alhamdulillah sekarang semuanya sudah siap. Bagi mereka yang belum kena kanser, jangan berlagaklah. Jangan angkuh. Jangan sombong. Allah tak suka orang sombong.

“Jangan cabar Allah. “Aku hisap rokok banyak mana pun aku tak kena kanser. Aku makan apa sahaja pun tak kena kanser. Aku tak ikut diet, aku ni darah tinggi tak kena kanser pun. Jadi jangan cabar Allah.

IKLAN

“Saya kena kanser ini kemungkinan besar, dosa saya tak jaga makan. Saya memang suka makan. Saya ‘ride’ ke utara ke mana pun saya suka makan dan saya makan. Saya tak ikut Sunnah Nabi Muhammad SAW berhenti sebelum kenyang. Saya nak makan apa, saya makan sahaja sehingga Allah bagi balasan macam ini, teguran kepada saya,” jelas Ustaz Hanafi panjang lebar.

FORMULA LIMA ‘S’ DAN DUA Z
Kesan daripada usus yang 1.4 meter ketika pembedahan itu masih dirasai oleh Ustaz Hanafi hingga ke hari ini. Akui Ustaz Hanafi, rasa tidak selesa itu tetap ada malah rasa sakit itu juga masih ada.

“Bagi pesakit kanser yang sedang melawan sakit kanser, saya bagi formula lima S dan dua Z. S yang pertama ialah syukur atau SABAR. The Power when you say alhamdulillah, jiwamu akan jadi lapang, hatimu akan jadi tenang. Kita akan tenang berhadapan dengan ujian. Tenang ketika menerima rawatan. Tenang ketika berhadapan dengan kanser itu sendiri. Tenang ini hanya datang daripada jiwa yang sentiasa bersyukur.

“S yang kedua ialah SANGKA BAIK. Orang cakap saya sangat positif sehingga doktor-doktor pernah cakap yang mereka tak pernah jumpa pesakit kanser macam saya. The king of positive thinking adalah bersangka baik kepada Allah. Apa yang Allah hendak bagi selepas ini. Apa sebab Allah bagi sakit kanser. Untuk apa. Mesti ada sesuatu yang lebih besar Allah akan beri sama ada syurga ataupun ada nikmat-nikmat dunia yang lain. Macam saya, mungkin sebagai sumber inspirasi kepada pesakit kanser yang lain.

“S yang ketiga ialah SOLAT. Sakit macam mana pun, jangan tinggal solat. Alhamdulillah saya koma lima hari, mengikut cerita isteri saya, setiap kali azan, saya tersedar dan saya tayammum, saya solat. Lepas solat, saya koma semula. Wallahualam.

“S yang empat ialah SEDEKAH. Saya tak ada banyak duit. Ketika itu saya menghadapi masalah kewangan yang besar. Perniagaan saya, jemputan ceramah berkurangan, apa yang boleh saya katakan ialah duit itu hamper tiada. Tapi saya cuba setiap kali solat Subuh di masjid, saya akan bersedekah atas nama arwah ibu saya. Sebab sedekah ini boleh memadamkan dosa. Bersedekah ini menyebabkan mungkin dosa itu Allah padam, kemurkaan Allah itu Allah padam, jadi Allah sembuhkan saya sedikit demi sedikit.

“S yang ke lima ialah SUPLEMEN. Saya bertaubat ubah gaya pemakanan dan tinggalkan cara pemakanan yang dulu. Saya amalkan pemakanan yang sihat, makan makanan seimbang dan saya rajin membaca buku dalam dan luar negara bagaimana untuk merawat kanser melalui pemakanan.

“Akhir sekali selepas lima S tadi, dua Z itu ialah ZIKIR Allah. Pesakit kanser yang berhadapan dengan sakit ini, banyakkanlah berzikir. Kita tidak tahu bila kita akan dijemput pergi jadi biarlah kita pergi dengan mampu menyebut raja segala zikir, laillahaillah.

“Dan Z yag terakhir ialah banyakkan ZIARAH. Barang siapa yang bertawakal, Allah akan menunjukkan jalan keluar dan memberi bantuan. Wallahualam.”

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI