Solat Tahajud atau solat malam merupakan satu peluang bagi umat Islam untuk mengeratkan hubungan dengan Allah. Gunakan peluang usia yang ada sekarang ini untuk melakukan solat Tahajud. Usah tunggu usia tua kerana mati itu tidak mengenal usia. Apabila sudah sampai ajal, tidak akan lewat walau sesaat, kita akan dijemput pergi.

Secara zahirnya, tidak ramai individu yang mampu bangun malam dan menunaikan solat Tahajud. Mungkin ia satu kesulitan bagi individu yang jarang melakukannya tetapi satu kenikmatan bagi mereka yang selalu menunaikan solat Tahajud.

Berikut perkongsian Ustaz Muhamad Rizal

MACAM MANA NAK BUAT SOLAT TAHAJUD

Waktu yang the best sekitar 4.30 pagi hinggalah sebelum subuh.
Niat di dalam hati “aku melakukan solat sunat tahjud kerana ALLAH,” tak perlu lafaz niat.

IKLAN

Buat Solat Tahajud, Waktu The Best Sekitar 4.30 Pagi Hinggalah Sebelum Subuh
.

Caranya, buat 2 rakaat salam, 2 rakaat salam…berterusan semampunya. Tidak ada limit rakaat , terpulang kpd kemampuan masing-masing samada nak buat 2 atau 4, atau 6 atau 8 atau lebih ikut semampunya.

IKLAN

Tidak terkhusus dgn mana-mana surah, ikut kemampuan hafalan masing2 dan tidak menjadi masalah jika solat tahjud itu sambil pegang quran kecil atau phone dan membacanya. Kalau tak mampu baca quran dan surah yg hanya mampu di hafal itu cuma surah Al-Ikhlas , “Qulhuallah hu ahad…” maka silakan baca surah yg sama pada setiap rakaat. Solat tetap sah dan terbaik.

Jadi lamakan sujud dan mintak doa pada Allah apa saja yg kita hajatkan. Kata para ulamak kita boleh berdoa dgn bahasa apa yg kita faham. Sah tahajud walaupun kita baca doa dalam bahasa melayu. Berdoa dalam hati saja tau!.

IKLAN

Buat Solat Tahajud, Waktu The Best Sekitar 4.30 Pagi Hinggalah Sebelum Subuh
.

Jangan solat laju-laju, slow and steady. Yang penting buat setenang-tenangnya. Selangilah setiap 2 rakaat itu dgn istighfar dan mana-mana zikir yg kita hafal.
Jika dah buat tahajud maka tutupilah tahajud itu dengan 1 rakaat witir sekiranya witir belom dibuat selepas isyak. Kalau dah witir selepas isyak maka tak perlu lagi buat witir selepas tahajud.

Senang bukan? Jom kita jadikan amalan setiap hari nescaya kita akan rasa tidak lengkap hidup kita jika tidak melakukannya.

Sumber kredit: Ustaz Muhamad Rizal

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI