Liang pori membesar adalah masalah biasa bagi ramai orang. Walaupun ia mengekalkan kelembapan semula jadi kulit, pori-pori yang kelihatan membesar sering merosakkan penampilan individu. 

Masalah kulit seperti jerawat dan bintik hitam juga boleh disebabkan oleh liang pori terbuka. Selain itu, penampilan solekan tidak lagi optimum dan tidak melekat. Oleh sebab itu, ramai yang cuba mengecilkan penampilan pori-pori.

Artikel Berkaitan : Tiktoker Ini Kongsi Cara ‘COVER’ Semua Pori-Pori Yang Terbuka, Supaya Kulit Licin Tanpa Cela

  1. Pengeluaran minyak yang berlebihan

Terdapat dua jenis liang iaitu liang minyak dan liang peluh. Pengeluaran minyak berlaku di dalam liang minyak pada permukaan kulit.Salah satu fungsinya ialah penghasilan sebum, minyak semulajadi kulit. 

Minyak membantu kulit kekal terhidrat dan sihat.Apabila pengeluaran minyak tidak normal atau berlebihan, pori-pori mungkin kelihatan lebih besar. 

Pengeluaran minyak yang berlebihan memudahkan kotoran melekat dan terkumpul pada kulit. Ini menjadikan pori-pori kelihatan lebih besar dan boleh menyebabkan jerawat.

2.Faktor Genetik

Untuk sebahagian besar, saiz liang setiap orang diwarisi secara genetik. Oleh itu, tidak hairanlah saiz pori-pori boleh berbeza.

Jenis kulit juga boleh dipengaruhi oleh keturunan. Orang yang mempunyai kulit berminyak cenderung menghasilkan lebih banyak sebum kerana mereka mempunyai liang yang lebih besar.

3.Sangat kerap terdedah kepada cahaya matahari

IKLAN

Pendedahan berpanjangan kepada sinaran ultraungu (UV) boleh menyebabkan pembesaran liang. Ini boleh merangsang kulit untuk menghasilkan minyak berlebihan untuk mengelakkan dehidrasi kulit.

Pendedahan tanpa perlindungan yang berpanjangan boleh merosakkan kolagen dan keanjalan kulit. Kulit yang terlalu kerap terdedah kepada cahaya matahari langsung boleh menyebabkan keradangan dan penebalan sel kulit.Ia juga mengurangkan ketegasan kulit dan menyebabkan pori-pori membesar.

  1. Gaya hidup tidak sihat

Gaya hidup yang tidak teratur dan tidak sihat adalah punca biasa masalah kulit yang boleh berlaku. Salah satunya: Liang pori menjadi lebih besar dan jelas kelihatan.

Berjaga lewat dan makan terlalu banyak makanan pedas dan berminyak boleh menyebabkan liang roma membesar. Gaya hidup adalah salah satu punca pori muka membesar dan satu-satunya cara untuk mengatasinya adalah dengan beralih kepada gaya hidup yang lebih sihat.

Mengubah gaya hidup anda bukan mudah, tetapi dengan langkah kecil ini anda boleh menyelesaikan masalah liang roma.

IKLAN

5.Faktor Bertambahnya Usia

Elastin dan kolagen adalah komponen sokongan yang penting untuk memastikan pori-pori tetap anjal. Dengan peningkatan usia, keanjalan dan keanjalan kulit berkurangan kerana pecahan kolagen.

Proses penuaan juga merosakkan permukaan kulit di sekeliling folikel, menyebabkan pori-pori pada permukaan kulit membesar. Oleh itu, jangan terkejut jika pori-pori anda menjadi lebih ketara apabila anda semakin tua.

Sebenarnya, penuaan boleh menjadi punca pori terbuka pada wajah.Penyelesaiannya ialah anda boleh menjaga kulit anda dengan sebaik-baiknya dari usia muda.

Artikel Berkaitan : Kecilkan Pori Luar Dan Dalam Dengan 4 Langkah Mudah Ini, Muka Terus Glowing. DIY Jer!

Cara Mengatasi Pori-pori Besar

IKLAN

Punca pori muka membesar pada wajah dan cara merawatnya tidaklah terlalu sukar atau mustahil. Terdapat beberapa cara untuk menangani pori-pori yang membesar.

1.Bersihkan muka anda dengan kerap dengan pembersihan berganda untuk mengelakkan kotoran daripada terkumpul di dalam pori-pori

2.Anda boleh menggunakan topeng muka bertekstur clay

3.Exfoliate beberapa kali seminggu

4.Gunakan pelindung matahari setiap hari untuk mengurangkan pendedahan UV dan mencegah penuaan kulit.

5.Anda boleh cuba menggunakan retinol untuk meningkatkan pengeluaran kolagen.

Ini adalah penjelasan tentang punca-punca pori terbuka pada muka dan cara melawannya.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI