Keputihan merupakan satu masalah normal yang sering dihadapi oleh kaum wanita. Namun, ada juga sesetengah wanita mengalami masalah keputihan yang serius.

Ada pelbagai faktor yang menyebabkan terjadinya keputihan seperti pola pemakanan atau kebersihan hingga menyebabkan bakteria muncul.

Pola pemakanan perlu dijaga sekiranya anda mengalami keputihan. Hijabista kongsikan 10 makanan yang perlu anda elakkan jika tidak mahu keputihan anda bertambah teruk.

1. TimunRupanya 10 Makanan Biasa Kita Ambil Ni Boleh Jadi Bahaya, Terutama Yang Ada Masalah Keputihan Serius

Timun merupakan antara salah satu penyebab keputihan. Ini kerana timun mengandungi senyawa yang dapat meningkatkan hormon estrogen hingga menyebabkan keputihan menjadi semakin banyak.

2. TempeRupanya 10 Makanan Biasa Kita Ambil Ni Boleh Jadi Bahaya, Terutama Yang Ada Masalah Keputihan Serius

Yis yang digunakan dalam pemprosesan tempe dapat meningkatkan lendir penyebab keputihan. Bagi anda yang mengalami keputihan yang normal, sebaiknya kurangkan pengambilan tempe kerana ia akan memburukkan lagi masalah keputihan anda.

IKLAN

3. CendawanRupanya 10 Makanan Biasa Kita Ambil Ni Boleh Jadi Bahaya, Terutama Yang Ada Masalah Keputihan Serius

Selain daripada tempe, yis juga boleh didapati pada semua jenis cendawan. Yis ini tidak dapat dihilangkan walaupun cendawan sudah melalui proses masakan yang cukup lama.

4. TelurRupanya 10 Makanan Biasa Kita Ambil Ni Boleh Jadi Bahaya, Terutama Yang Ada Masalah Keputihan Serius

Telur merupakan makanan yang mengandungi protein dan kalori yang banyak. Kandungan protein dan kalori yang tinggi ini dapat menyebabkan kemunculan lendir keputihan. Untuk mengatasi masalah ini, hanya 4 biji telur yang boleh dimakan dalam satu hari.

5. NanasRupanya 10 Makanan Biasa Kita Ambil Ni Boleh Jadi Bahaya, Terutama Yang Ada Masalah Keputihan Serius

Selain pantang untuk wanita hamil, nanas juga merupakan antara makanan yang menyebabkan keputihan. Kandungan nanas akan menyebabkan lendir yang berlebihan pada wanita. Malah, wanita yang tidak menghadapi masalah keputihan juga akan mengalami masalah keputihan yang teruk jika mengambil nanas secara berlebihan.

IKLAN

6. KejuRupanya 10 Makanan Biasa Kita Ambil Ni Boleh Jadi Bahaya, Terutama Yang Ada Masalah Keputihan Serius

Keju yang dapat menyebabkan keputihan adalah keju yang tidak mengalami proses pempasteuran. Keju yang tidak menjalani proses ini dianggap belum disterilkan.

7. UdangRupanya 10 Makanan Biasa Kita Ambil Ni Boleh Jadi Bahaya, Terutama Yang Ada Masalah Keputihan Serius

Jika anda mengambil 100 gram udang dalam masa sehari, ia dapat meningkatkan penghasilkan lendir yang menyebabkan keputihan.

IKLAN

8. GulaRupanya 10 Makanan Biasa Kita Ambil Ni Boleh Jadi Bahaya, Terutama Yang Ada Masalah Keputihan Serius

Makanan yang menyebabkan keputihan adalah makanan yang mengandungi terlalu banyak gula. Gula dalam makanan dapat menghasilkan pertumbuhan yis pada organ wanita. Gula juga akan menggalakkan pengeluaran lendir daripada miss V dengan banyak.

9. Minuman RinganRupanya 10 Makanan Biasa Kita Ambil Ni Boleh Jadi Bahaya, Terutama Yang Ada Masalah Keputihan Serius

Pemanis buatan dan pewarna buatan yang terkandung dalam minuman ringan akan menyebabkan bakteria atau virus dalam organ intim wanita berkembang pesat seterusnya menyebabkan keputihan abnormal pada wanita.

10. Anggur & PisangRupanya 10 Makanan Biasa Kita Ambil Ni Boleh Jadi Bahaya, Terutama Yang Ada Masalah Keputihan Serius

Buah memang baik untuk dimakan. Tetapi jika anda mengambil secara berlebihan, ia tentu akan jadi sebaliknya. Lebih-lebih lagi jika anda mengambil buah anggur dan pisang. Ia akan menggalakkan lagi masalah keputihan pada organ intim anda.

Sumber: kualipanas.com