Keputihan merupakan satu masalah normal yang sering dihadapi oleh kaum wanita. Namun, ada juga sesetengah wanita mengalami masalah keputihan yang serius.

Ada pelbagai faktor yang menyebabkan terjadinya keputihan seperti pola pemakanan atau kebersihan hingga menyebabkan bakteria muncul.

Pola pemakanan perlu dijaga sekiranya anda mengalami keputihan. Hijabista kongsikan 10 makanan yang perlu anda elakkan jika tidak mahu keputihan anda bertambah teruk.

1. Timun

Timun merupakan antara salah satu penyebab keputihan. Ini kerana timun mengandungi senyawa yang dapat meningkatkan hormon estrogen hingga menyebabkan keputihan menjadi semakin banyak.

2. Tempe

Yis yang digunakan dalam pemprosesan tempe dapat meningkatkan lendir penyebab keputihan. Bagi anda yang mengalami keputihan yang normal, sebaiknya kurangkan pengambilan tempe kerana ia akan memburukkan lagi masalah keputihan anda.

IKLAN

3. Cendawan

Selain daripada tempe, yis juga boleh didapati pada semua jenis cendawan. Yis ini tidak dapat dihilangkan walaupun cendawan sudah melalui proses masakan yang cukup lama.

4. Telur

Telur merupakan makanan yang mengandungi protein dan kalori yang banyak. Kandungan protein dan kalori yang tinggi ini dapat menyebabkan kemunculan lendir keputihan. Untuk mengatasi masalah ini, hanya 4 biji telur yang boleh dimakan dalam satu hari.

5. Nanas

Selain pantang untuk wanita hamil, nanas juga merupakan antara makanan yang menyebabkan keputihan. Kandungan nanas akan menyebabkan lendir yang berlebihan pada wanita. Malah, wanita yang tidak menghadapi masalah keputihan juga akan mengalami masalah keputihan yang teruk jika mengambil nanas secara berlebihan.

IKLAN

6. Keju

Keju yang dapat menyebabkan keputihan adalah keju yang tidak mengalami proses pempasteuran. Keju yang tidak menjalani proses ini dianggap belum disterilkan.

7. Udang

Jika anda mengambil 100 gram udang dalam masa sehari, ia dapat meningkatkan penghasilkan lendir yang menyebabkan keputihan.

IKLAN

8. Gula

Makanan yang menyebabkan keputihan adalah makanan yang mengandungi terlalu banyak gula. Gula dalam makanan dapat menghasilkan pertumbuhan yis pada organ wanita. Gula juga akan menggalakkan pengeluaran lendir daripada miss V dengan banyak.

9. Minuman Ringan

Pemanis buatan dan pewarna buatan yang terkandung dalam minuman ringan akan menyebabkan bakteria atau virus dalam organ intim wanita berkembang pesat seterusnya menyebabkan keputihan abnormal pada wanita.

10. Anggur & Pisang

Buah memang baik untuk dimakan. Tetapi jika anda mengambil secara berlebihan, ia tentu akan jadi sebaliknya. Lebih-lebih lagi jika anda mengambil buah anggur dan pisang. Ia akan menggalakkan lagi masalah keputihan pada organ intim anda.

Sumber: kualipanas.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI