Bau hapak dan kurang menyenangkan pada kaki buatkan diri hilang keyakinan untuk berhadapan dengan orang. Apatah lagi bila perlu membuka kasut dan masuk ke surau atau kediaman teman. Pastinya ia buatkan diri anda malu dan tidak selesa dengan reaksi orang di sekeliling anda. Bahkan, orang disekeliling juga turut tidak selesa dengan kita jika bau kaki yang merosakkan mood.

Sumber gambar: Allan

Kali ini, team Hijabista kongsikan cara-cara untuk menghilangkan dan mengelakkan bau kaki agar tiada lagi masalah malu dan takut untuk berhadapan dengan orang sekeliling lagi.

Cuci kaki dengan sabun antibakteria

Sumber gambar: Medical News Today

Amalkan dengan mencuci kaki dengan sabun antibakteria setiap hari dengan bersih agar bakteria dan kuman tidak dapat hidup di celahan jari kaki anda dan seterusnya boleh menyebabkan bau kaki.

Rendam dengan air perahan lemon atau limau nipis

Sumber gambar: Julia

Lakukan rendaman kaki dengan jus perahan lemon atau limau nipis sebolehnya seminggu sekali agar kaki kekal segar sentiasa.

IKLAN

Sapu bedak bayi pada kaki

Sumber gambar: Medical News Today

Sebelum anda memakai stokin dan seterusnya kasut, sapukan dengan rata bedak bayi pada kaki dan celahan jari agar ia kekal segar dan cegah dari peluh yang teruk.

Tabur serbuk penaik dalam kasut

Sumber gambar: Kaboompics

Pastikan anda menabur serbuk penaik 24 jam sebelum anda menggunakan kasut tersebut kerana serbuk penaik berkesan dalam mematikan bakteria yang ada di dalam kasut dan sekaligus mencegah kehadiran bakteria yang menyebabkan bau kasut.

IKLAN

Skrub kaki

Rajinkan diri untuk membuat skrub kaki untuk membuang kulit mati pada bahagian kaki agar kaki sentiasa bersih, segar dan bebas noda.

Simpan kasut di rak kasut yang terbuka

IKLAN
Sumber gambar: The Inspired Home

Pastikan anda menyimpan kasut anda di rak kasut yang mendapat pengudaraan dan pencahayaan yang cukup agar kasut boleh bernafas. Ini kerana bakteria mudah hidup dan membiak di tempat yang tertutup dan gelap tanpa udara.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI