Pelbagai juadah buka puasa di hidangkan dan pasti ada yang menjadi kegemaran dan idaman untuk di bulan ramadan. Pemanis mulut antara makanan yang wajib ada ketika berbuka. Salah satunya yang paling digemari dan menjadi tumpuan di bazar ramadan ialah puding karamel.

Pemanis mulut yang cukup dikenali dengan bahan asasnya telur dan gula. Cukup segar selepas di masukkan di dalam peti sejuk. Resepi puding karamel kali ini berbeza, tanpa telur dan kukus sesuai di masak ketika tempoh PKP yang tiada bahan seperti telur dan kukus. Jangan bimbang anda masih boleh menikmati makanan kegemaran anda. Jom ikuti perkongsian hijabi ini Nordiana Ab Kadil!

(Sesuai untuk yang alergi telur dan sesuai yang tiada pengukus )

Pertama kali buat Alhamdulillah menjadi…

IKLAN

Bahan puding:

  • 1 paket serbuk agar2 yang jernih (10gm)
  • 4 cawan air
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan susu pekat
  • 3 sudu tepung kastard
  • Sedikit esen vanila

Karamel:

  • 3 sudu Gula pasir
  • 2 sudu air

Cara:

  1. 1.masukkan Gula pasir ke dalam kuali dengan api yang kecil gula di biarkan cair sehingga menjadi perang kemudian tutup api dan masukkan air.
  2. Kemudian masukkan ke dalam loyang.
  3. Satukan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati kemudian panaskan di atas api yang besar masak puding sehingga betul2 mendidih dan pekat.
  4. Biarkan puding suam sebentar kemudian masukkan ke dalam loyang Yang berisi karamel tadi.
  5. Masukkan dalam peti sejuk sehingga 2-3jam.
  6. Terbalikkan loyang tadi di atas pinggan kemudian potong

Sedia utk dihidang

IKLAN

IKLAN

Tips : pastikan puding dimasak sehingga betul2 mendidih dan kelihatan pekat

Kredit : Nordiana Ab Kadil