Setiap hari di laman media sosial, ada sahaja yang berkongsi cara menurunkan berat badan. Bukan tujuan mereka untuk riak kerana berjaya dalam misi diet, tetapi sekadar berkongsi dengan netizen di luar sana yang juga mengalami masalah pertambahan berat badan berlebihan. Seperti perkongsian wanita ini di laman facebook memberitahu pengalamannya berjaya menurunkan 13.5 kg hanya dalam masa 4 bulan.

Nurain Sazila, 33 tahun ini mengamalkan puasa atau kaedah intermittent fasting selama 16 jam, duet kalori dan juga senaman. Menurutunya dia mengamalkan diet cara ini sejak Oktober tahun lalu selepas melahirkan kedua-dua anaknya melalui kaedah ceaserean.

Ikuti perkongsiannya di laman sosial facebook caranya menghilangkan berat asal dari 74.5 kg dan kini hanya 61 kg. dia turut berkongsi menu diet diamalkan dan semuanya adalah ‘eat eat’.

Kena sabar dan konsisten kalau nak diet berkesan

Saya share sebab nak bagi semangat pada yang lain² yang sedang berdiet your journey, your struggles, your high and low akan terbayar sekiranya kita istiqomah dan bersabar. 

Semua diet akan berkesan sekiranya kita sabar dan konsisten buat. Walau ada hari terbabas and kita makan banyak macam ada lapan perut teruskan perjuangan. Yang hari dah tergagal tu dahlah. Yang penting esoknya back on track

Saya cuma amalkan Intermittent Fasting + Diet Kalori ( kadang² eatclean/kdg² sukusukuseparuh/kdg² low carbs – tapi saya just jaga food kalori intake saya antara 1200-1350kalori sehari) + light workout ( aerobic/ light zumba/briskwalk/slow jog) 

Monitor kalori saya pakai apps myfitnesspal. Workout goals saya pakai jam Mi Band 3.

IKLAN

Share gambar buka untuk tujuan riak, tetapi beri inspirasi kepada orang lain.

Saya share gambar ni bukan nak meriak. Sebab saya x hebat, saya bukan orang yang sangat² disiplin tetapi Allah swt yang mudahkan urusan diet/fitness saya.

Saya share dekat sini menu apa yang saya amalkan dan makan untuk turunkan berat badan saya.

Saya makan 3 kali sehari. Meal 1 + Meal 2 + Snack. Ini saya punya personal preference. Sebab saya buat IF, jadi feeding window pun sekejap je. Tak semestinya kena makan 3x macam saya ya,lagi kerap makan lagi bagus tapi kena pastikan jumlah kalori mestilah diantara 1000-1300cal. Ingat apa rahsia sebenar kurus ???? Makan jangan lebih kalori defisit harian. 

Tahu tak sebenarnya kalau hari² lunch makan burger McD (tak termasuk fries dengan cola ya) sebenarnya boleh je kurus  pasal McChiken Burger tu kalori dalam 300-400 – kan ke masih dalam nilai kalori defisit tu. Tapiiiiiiiii kena ingat fast food, processed food tak ada nilai nutrisi. Tak berkhasiat. Sekali sekala nak makan ok je. Nak elakkan terus, kita ni manusia ada nafsu kan. Makanlah tapi berpada². Sekali sekala melayan anak tekak ok je. Jangan stress² diet ni. Sebenarnya diet ni x ada makanan yang tak boleh makan, semua boleh makan cuma makanan yang kita makan tu lebih baik ada nilai nutrisi dan khasiat.

Buat masakan tumis tetap guna minyak, tetapi satu sudu sahaja

Tahu tak minyak masak sesudu besar bersamaan anggaran 120 kalori ? Sebab itu saya kurangkan penggunaan minyak dalam masakan. Bukan tak guna terus ya. Saya masih juga tapi saya akan guna paling banyak 1-2 sudu besar sahaja jika masak. Kalau tak macam mana nak menumiskan  boleh ke tumis pakai 1 sudu besar minyak? Boleh je. Saya dah test. Sedap je. Menjadi je masakan. Kalau sambal tak jadilah kot. Tapi saya pun dah berbulan x menumis sambal sebab kami makan sambal belacan dengan sambal kicap je sekarang. Masak udang sambal ke sotong sambal ke pakai pes sambal belacan + 1 sudu besar minyak. Sama sedap je macam sambal biasa. 

Gula putih dan susu pekat manis pun jarang guna dirumah kami. Saya pun kalau masak memang jarang tambah gula. Kalau rasa nak menambah pun dalam 1 sudu teh kecil. Susu pekat manis memang dah tak ada dalam fridge sebab saya minum kopi essenso yang sachet tu kan jadi x kena tambah apa² lagi manisan sbb memang dah 3 in 1. Eh diet pun boleh minum 3 in 1 ya? Susah nak jawab soalan ni  saya ni avid coffee drinker. So dalam kalori harian saya – saya memang allocate 110kalori untuk kopi yg saya suka – macam saya cakap tadi asalkan ada kalori defisit berat tetap akan turun.

Untuk yang PM saya makan apa. Ni saya share saya makan apa. Tak ada rahsia lain. Memang tips yang common je 
1. Kurangkan minyak 2.Kurangkan gula 3.Kurangkan makan 4. Rajinkan diri bersenam

Masalah berdiet ni, bukan diet tu susah. Yang susah nak kawal diri ni asyik nak makan je. Sebab tu IF membantu sebab feeding window nak makan tu sekejap je.

Tak ada rahsia. Tak ada pil. Tak ada produk² kurus. Rahsianya Jaga Makan. 
Ingat 80% jaga makan 20% bersenam.

#MENU 1

#MENU 2

#MENU 3

#MENU 4

#MENU 5

#MENU 6

#MENU 7

#MENU LAIN

#MENU PILIHAN

#MENU BERKHASIAT