Tidak dinafikan memang sukar untuk mendapatkan berat badan ideal. Lagi-lagi kalau selera makan membuak-buak dan pantang nampak makanan. Namun setiap usaha yang dibuat pasti membuahkan kejayaan. Seperti perkongsian gadis ini Nadia Ismail yang mana dua tahun sebelum itu mempunyai berat badan mencecah 98 kg dan kini dia mampu tersenyum kerana berat badannya hanya 53- 54 kg sahaja. Tetapi sebelum itu dia yang terlalu obses untuk kurus hingga terpaksa dimasukkan ke hospital.

Menurutnya dalam tempoh itu dia mula bertemu jodoh dan jatuh sayang dengan diet kalori dan itulah yang diamalkan dalam tempoh dua tahun. Baginya agak sukar untuk kurus dan untuk memastikan ia kekal begitu juga agak payah.

Malah sebelum itu dia juga pernah tersilap langkah dan terlalu obses untuk kurus hinggakan pernah masuk hospital dan dia akhirnya berjaya belajar dari kesilapan lalu.

Dua tahun dulu vs sekarang tak pernah terpikir akan sekecil nie bermula dengan angka 98kg sampailah nie 53-54kg (maintain). 01.12.16 bertemu jodoh & terjatuh sayang dengan diet kalori  alhamdulillah hari genap dah 2 tahun nak kurus susah nak maintain lagi dan lagilah susah.

Sebelum sekarang seperti yang anda lihat sy juga pernah tersilap langkah terlalu obese nak kurus serba serbi tak boleh last-last ke katil hospital perginya alhamdulillah sy belajar daripada kesilapan pelan-pelan kayuh tau2 eh dah kurus .

Tips:

Bermula dengan nasi sepinggan penuh pelan2 kurangkan jadi sesenduk. Tiada pantang apa2 semua sy makan seorang pencinta nasi wajib ada nasi lunch & dinner.

Air manis pun still minum sehingga sekarang. Seorang pengemar makanan segera pelan2 sy kurangkan alhamdulillah sekarang dah boleh tinggal dah.

Seorang pencinta makanan manis pelan2 sy kurangkan bukan bermaksud sy tak ambil ya tapi kurangkan.

last tips nak diet, dietlah dengan ilmu biar lambast asal ada hasil. Apa pun kita buat kalau ada kemahuan & usaha insya allah ada hasilnya

Pernah juga berkongsi pengalaman dalam posting terdahulu.

Untuk yang baru nak mula diet kalori eloklah baca pin post dahulu hadamkan betul-betul bila dah faham lagi mudah untuk anda mulakan langkah.

Contoh menu pemakanan sy sepanjang diet kalori, breakfirst : roti wholemeal makan dengan tuna kadang telur jadikan sandwich / overnite oat. Snak pagi & petang: buah / biskut + susu low fat. Lunch : nasi + lauk- pauk (amalkan suku2 separuh) untuk lauk sy makan macam biasa cuma kurangkan minyak, garam dan perasa. Dinner : ikut mood kadang sama macam lunch kalau jemu sy tukar dengan bihun / mee / pasta. Menu nie hanya sekadar contoh bergantung kepada keperluan kalori masing- masing keperluan setiap tak sama ya. 

Senaman: Seminggu 3-4 kali, sy biasa jogging je atau buatlah apa-apa senaman sekali pon asal keluar peluh.

Cheatday: Bergantung kepada masing-masing nak cheat boleh tak nak pun boleh tapi bagi sy wajib cheat seminggu sekali sebagai reward untuk diri tak kan memajang nak diet sekali sekala nak juga rasa nikmat dunia. 

*** 3 bulan pertama sy memang tak ambil air manis & amalkan eat clean after 3 bulan baru sy start ambil balik air manis tu pon hadkan sehari kepada 1 sudu kecil gula sahaja dan ubah cara makan seperti menu diatas.
*** dietlah dengan ilmu, style sy buat santai2 je no stress2 lagi stress anda lagi susah berat nak turun.

SUMBER: NADIA ISMAIL VIS KELAB DIET KALORI

Tinggalkan Komen