Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), jumlah kes positif COVID-19 di Malaysia akan mencapai kemuncak pada pertengahan April ini. Wakil WHO, Ying-Ru Lo berkata jumlah pesakit kritikal di negara ini dijangka meningkat minggu depan. Bagaimanapun, beliau berkata terdapat kesan positif daripada langkah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dijalankan kerajaan.

Sebelum mendapat bantuan dari pereka-pereka fesyen tanah air, jururawat sendiri bergabung tenaga menjahit keperluan untuk frontliners

Namun sehingga hari ini pelbagai dana telah ditubuhkan bagi membantu keperluan hospital dari segi peralatan perubatan mahupun persedian untuk frontliners. Dalam kerjasama ini ternyata rakyat Malaysia tidak berdiam diri untuk membantu mereka.

Baju pelindung hospital PPE

Pengumpulan dana ini dimulakan oleh MODA, dengan kerjasama FashionValet dan IMARET untuk membantu reka bentuk fesyen dan komuniti kreatif untuk membeli dan menjahit gaun hospital PPE untuk barisan hadapan kami.

Hospital amat memerlukan lebih banyak pakaian hospital PPE. Gaun hospital PPE sangat penting untuk melindungi mereka ketika berhadapan dengan pesakit atau pemeriksaan pesakit sehingga mereka tidak mengontrak virus itu sendiri. Kerana ia boleh guna, hospital kita memerlukan banyak daripada mereka. Bantu kami melindungi frontliners kami!

Dana mempunyai Gabungan hebat

Persatuan Pereka Fesyen Malaysia (non-profit NGO) telah memulakan satu projek untuk membekalkan PPE untuk frontliners. Dana akan ditadbir oleh MODA untuk membeli kain untuk diagihkan kepada pereka dan sukarelawan yang terlibat untuk menjahit gaun hospital PPE secepat mungkin.

Bersama MODA, FashionValet akan membantu pengumpulan dana dan IMARET akan membantu pengedaran ke rangkaian hospital mereka.

Kami juga amat berterima kasih kerana mempunyai begitu ramai Pereka Malaysia, ahli MODA dan tukang jahit mereka, yang semuanya sukarela untuk memotong dan menjahit gaun hospital ini untuk frontliner.

“Dana yang dibangkitkan akan digunakan untuk membeli kain gaun hospital dan peralatan pelindung yang lain. Kemudian pasukan pereka dan sukarelawan MODA akan menjahit pakaian yang akan dihantar kepada kakitangan KKM kami yang memerlukan gaun ini untuk melindungi mereka supaya mereka boleh melakukan pekerjaan mereka dengan selamat kerana mereka juga mempunyai keluarga sendiri untuk dilindungi. ” – MODA.

IKLAN

“Bagaimana kita boleh duduk diam di rumah sementara kakitangan hospital bekerja berganda dan berulang kali untuk menjaga pesakit yang dijangkiti yang meningkat jumlahnya sekarang adalah masa untuk kita melakukan sesuatu yang lebih besar daripada kita.” – Vivy Yusof –FashionValet

Bagaimana pengumpulan dana ini bermula

Ia mula dimulakan oleh sekelompok teman pereka fesyen melihat bagaimana beberapa posting KKM di media sosial bahawa mereka terpaksa menggunakan beg sampah sebagai alternatif untuk menutup kepala dan kasut kerana item PPE tidak mencukupi.

Justeru Melinda Looi dengan rakan-rakannya seperti Datuk Radzuan Radziwill, Salikin Sidik, Khoon Hooi, Alia Bastamam, Key Ng, Chelest Thou, Kit Woo dan lain-lain mula menyiarkan bantuan media sosial dari orang awam untuk membantu dengan menderma dana bagi membeli kain untuk menjahit baju hospital dan barang-barang lain.

Jadi, Vivy Yusof dari FashionValet memutuskan untuk bergabung dengan kami dan i meningkatkan usaha secara rasmi dengan menubuhkan halaman pengumpulan dana secara dalam talian melalui KamiFund dan mengundang IMARET menjadi sebahagian daripada kempen nasional ini.

IKLAN

Dalam erti kata lain Mel: “Kami bermula dari kumplan yang sangat kecil .. hanya di kalangan ahli MODA yang telah sudi untuk membantu mendapatkan item PPE bagi membantu pihak frontliners. Kemudian seseorang memberi tag kepada saya di media sosial… yang ada sesetengah sukarelawan untuk membantu membuat perisai muka..”

Melinda Looi Presiden MODA bersama sukarelawan

Elvina yang merupakan sukarelawan yang menghubungkan saya dengan Liyana Zainal yang juga sukarelawan. Kami mula mendapat lebih banyak bahan dan rakan-rakan membantu dengan bantuan wang yang banyak untuk membeli bahan-bahan. Peluang ini juga dibuka untuk orang ramai yang mempunyai kemahiran menjahit.

Sekarang kita mempunyai Fashion Valet dan Imaret di atas kapal dengan kami untuk mengumpulkan lebih banyak dana .. dan supaya kita boleh membeli lebih banyak bahan dan barangan PPE untuk membantu frontliners. ”

IKLAN

Anda juga berpeluang membantu

Semua yang terlibat melakukan ini secara sukarela dan tiada siapa yang diberi pampasan. Bagaimanapun, hanya melalui ucapan terima kasih yang mudah diterima daripada frontliners KKM.

Dr Timithy menerangkan bagaimana rupa bentuk jumpsuit

Sekiranya anda mmepunyai kemahiran menjahit, anda dialu-alukan untuk bersama membantu menjayakan projek ini. Sila hubungi modamalaysia2019@gmal.com atau WhatsApp hanya nama anda, mudah alih dan alamat e-mel ke 012-8580899 atau 010-2689220.

Mereka antara yang tersyohor. Syabas!

Kami amat berterima kasih kerana sentiasa ada pereka dan jenama yang menyertai kempen ini, buat masa ini di antara nama pereka tanah air yang berjuang sama menjayakan kempen ini seperti Dato Radzuan Radziwill, Khoon Hooi, Alia Bastamam, InnaiRed, Melinda Looi, Celest Thoi, Jimmy Lim, Key Ng, You Sheng, Keith Kee, Kit Woo, Fizzi Woo, Mimpikita, Nurita Harith, Brian Khoo, Justin Yap, Michael Ooi, Sekolah Fesyen SML, Dwen Raha, Pengantin Eleusis … dan juga tukang jahit sukarelawan.

Izrin dari Innai Red

Pereka Justin

Pereka Chelest Thoi

Pereka Dato Radzwan Radziwil

#MODAforFrontliners #FashionFightsCOVID19 #MODAMalaysiaCares #MYDesignersCare

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI