Diagnosis barah selalunya merupakan momen yang teruk dalam hidup seseorang. Terdapat ketakutan terhadap prognosis yang tidak menentu, kebimbangan tentang bagaimana individu yang dikasihi akan mengatasi dan pilihan rawatan yang menakutkan dan jargon perubatan yang membingungkan untuk menangani semuanya sekaligus.

Nampaknya penjagaan kulit adalah salah satu perkara paling mustahak untuk dipertimbangkan dan dalam banyak hal. Namun, perubahan pada kulit adalah salah satu kesan sampingan rawatan kanser yang paling sering dilaporkan, dan boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kesusahan.

Kemoterapi boleh menyebabkan sejumlah keadaan kulit yang biasanya termasuk perubahan warna, kepekaan, ruam dan kekeringan yang melampau. Namun, tidak jarang pesakit juga mengalami jerawat dan luka yang menyakitkan.

Penjagaan Kulit Ketika Anda Menjalani Rawatan Barah, Ikuti 4 Petua Terbaik Ini Dari Pakar

Penderita barah dan kulit akan mengalami kulit menjadi pucat, sering mengelupas dan dalam beberapa kes penghidapnya mendapat dermatitis. Ini mungkin disebabkan oleh rawatan atau jenis barah tertentu.

Selain daripada masalah emosi terhadap keadaan kulit dan kesan negatif yang timbul terhadap keyakinan diri dan kesejahteraan seseorang, terdapat juga peningkatan risiko jangkitan jika kulit mengelupas dan terdedah kepada bakteria luaran. Sudah tentu, ini sangat bermasalah semasa kemoterapi, yang mengganggu sistem imun, menjadikannya lebih sukar untuk melawan jangkitan.

IKLAN

Ubat kemoterapi biasanya boleh mempengaruhi kulit, jelas Pakar Dermatologi. Kulit bertanggungjawab untuk menjaga keburukan mikroba, alergen dan bahan kimia untuk mengekalkan keadaan kulit dengan baik seperti kelembapan, menjaga kulit lembut dan halus. Inilah sebabnya mengapa sangat penting untuk menjaga penghalang kulit ini semasa kemoterapi.

Empat petua terbaik untuk merawat kulit anda ketika menghidap barah.

Menggunakan SPF

Penjagaan Kulit Ketika Anda Menjalani Rawatan Barah, Ikuti 4 Petua Terbaik Ini Dari Pakar

Menurut para pakar, SPF spektrum luas yang tinggi adalah suatu keharusan kerana kemoterapi dan radioterapi dapat menjadikan kulit lebih rentan terhadap kerosakan UV. Lindungi badan anda dengan topi tebal dan pakaian berlengan panjang, terutama sekitar tengah hari ketika matahari berada di tahap paling kuat dan cuba hadkan masa yang anda habiskan di luar pada waktu terik matahari.

Menghindari bahan kering

Penjagaan Kulit Ketika Anda Menjalani Rawatan Barah, Ikuti 4 Petua Terbaik Ini Dari Pakar

IKLAN

Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa bahan pengawet dan buih tertentu yang digunakan dalam produk penjagaan kulit, kosmetik dan mencuci iaitu parabens dan natrium lauril sulfat, boleh merengsakan kulit dan menyebabkan kekeringan. Pilih formula bebas sulfat, terutamanya ketika memilih pembersih, dan pilih formula yang mengandungi banyak bahan pelembap seperti gliserin dan asid hyaluronik.

Bahan lain yang perlu dijauhi ialah minyak wangi. “Produk wangi yang kuat dapat menjengkelkan ruam atau menyebabkan dermatitis, kulit gatal dan mengelupas. Cari sepenuhnya tanpa aroma untuk mengelakkan risiko.

Elakkan alergen biasa seperti wangian, alkohol, pengawet dan minyak pati botani yang boleh menjengkelkan atau lebih buruk lagi juga menyebabkan reaksi alergi. Elakkan bahan keras yang menghilangkan lipid kulit dan menyebabkan kerengsaan dan penghalang kulit yang pecah.

IKLAN

Hentikan pengelupasan

Penjagaan Kulit Ketika Anda Menjalani Rawatan Barah, Ikuti 4 Petua Terbaik Ini Dari Pakar

Produk pengelupasan menghilangkan penumpukan sel mati pada kulit dan proses itu tidak akan berlaku ketika anda menjalani rawatan barah. Oleh itu, elakkan lulur, AHA,dan asid glikolat. Nasihat pakar, idea yang baik untuk menghentikan sebarang produk retinol, bukan hanya kerana ia bertindak sebagai pengelupasan tetapi juga kerana retinol menjadikan kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari.

Melabur dalam balm lip yang baik

Penjagaan Kulit Ketika Anda Menjalani Rawatan Barah, Ikuti 4 Petua Terbaik Ini Dari Pakar

Bibir dan mulut juga dapat dipengaruhi oleh rawatan barah, jadi berinvestasi pada balsem bibir. Gunakan satu dengan antioksidan dan Vitamin A, C dan E, kerana bahan ini membantu membina tisu baru.

SUMBER GAMBAR: PEXEL.COM