Pakar dermatologi mempertimbangkan pelekat jerawat terbaik, bagaimana ia boleh membantu jerawat dan cara mendapatkan hasil terbaik.

Apabila bergelut dengan jerawat, anda tahu bahawa mencari penyelesaian untuk jerawat boleh menjadi rumit. Jika anda telah mencuba setiap rawatan spot, serum, masker atau krim dan masih belum menghilangkan jerawat yang menjengkelkan, penyelesaian lain boleh membantu mempercepatkan. Inilah tugas penampal hidrokoloid untuk jerawat.

Anda mungkin pernah mendengar tentang pembalut hidrokoloid daripada lebih banyak tetapan perubatan (ia digunakan untuk menyembuhkan luka terbakar). Persis, pembalut hidrokoloid jerawat kerana ia dibuat dengan jenis bahan yang sama yang membantu kulit sembuh dengan cepat.

Walaupun semua produk berbeza-beza, kebanyakannya adalah kepingan kecil penampal hidrokoloid yang boleh muat dengan mudah di atas cela. Ada yang jelas, ada yang tidak (untuk kegunaan waktu malam), dan ada juga yang mempunyai jarum mikro yang menyuburkan noda dengan ubat jerawat. Sama ada cara, semuanya berfungsi pada asasnya dengan cara yang sama.

ARTIKEL BERKAITAN: 13 Penampal Ajaib Terbaik Untuk Menyembuhkan Dan Mengurangkan Jerawat, Menurut Ahli Dermatologi

Apakah yang dilakukan oleh penampal hidrokoloid?

Penampal hidrokoloid adalah pilihan yang bagus untuk lesi jerawat yang meradang, saran pakar. Dalam erti kata lain, jika jerawat anda merah atau meradang di permukaan, itu adalah jenis jerawat yang terbaik untuk dirawat dengan pelekat ini. Anda boleh menggunakan pembalut pada lesi jerawat yang timbul atau bintik putih dan jerawat kistik.

Pelekat ini mencipta halangan pelindung yang lebih kondusif untuk penyembuhan. Ia juga menghalang anda daripada memilih pada pelarian, yang pastinya tidak menjadikan keadaan lebih baik. Pelekat hidrokoloid menyimpan utusan penyembuhan badan anda sendiri dalam luka untuk mempercepatkan penyembuhan.

IKLAN

Bagaimana anda menggunakan pelekat jerawat hidrokoloid?

Untuk menggunakan pelekat, hanya bersihkan kawasan pada kulit dan sapukan pelekat, biarkan selama mungkin. Inilah sebabnya mengapa ia paling mudah digunakan pada waktu malam, walaupun ada yang “tidak kelihatan” dan anda boleh cuba menutupnya dengan solekan, atau apa sahaja yang anda rasa selesa.

Pakai pelekat selama 24-48 jam jika boleh, dan apabila ia jatuh dengan sendiri, bersihkan kawasan itu dengan sabun/pencuci lembut dan air. Tukarnya dengan lebih kerap sebenarnya boleh mengurangkan keberkesanan, jadi biarkan pembalut pada asalkan anda boleh untuk hasil yang terbaik. Di samping itu, anda boleh melangkau sapuan ubat lain kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan.

ARTIKEL BERKAITAN: Masalah Jerawat Tumbuh Di Pipi, Ada Punca Yang Anda Tak Perasan

Tampalan jerawat hidrokoloid terbaik untuk dicuba

COSRX Acne Pimple Master Patch

IKLAN

Ruji dalam dunia K-beauty, tompok-tompok jerawat ini menyasarkan bintik putih, bintik hitam dan jerawat dalam semalam. Tompok mudah digunakan, terdapat dalam tiga saiz berbeza, dan jangan dicuci semasa mandi. Bahan aktif utama, gam selulosa, kopolimer blok stirena isoprena stirena, poliisobutilena.

Peter Thomas Roth Acne-Clear Invisible Dots

Dengan 0.5% asid salisilik, tompok jerawat berubat ini serta-merta mengurangkan rupa jerawat dan bintik hitam. Ia juga mengandungi asid hyaluronik, jadi kulit anda kekal lembap sambil melawan penampilan jerawat.

IKLAN

Nexcare Acne Blemish Cover

Pembalut hidrokoloid ini diperbuat daripada jenama pembalut, jadi anda boleh menjamin produk yang tahan lama. Setiap tampalan tidak berubat membantu menyerap lebihan minyak daripada cela dan menghalang anda daripada mengelupas pada kulit.

Dr. Jart+ Focuspot Blemish Micro Tip Patch

Setiap tampalan hujung mikro daripada Dr. Jart diselitkan dengan 65% asid hyaluronik, vitamin B3 dan peptida untuk membersihkan cela dan membantu mencegah parut. Jika anda mempunyai kulit sensitif, ini adalah pilihan yang lembut untuk dipertimbangkan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/f_7IJIrVfaE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI