Ramai orang sudah mengetahui manfaat minyak zaitun untuk kesihatan. Namun tidak hanya untuk kesihatan, minyak zaitun juga mempunyai banyak manfaat untuk oerawatan kecantikan.

Minyak zaitun mengandungi anti-oksidan disebut polifenol yang membantu melindungi sel-sel dari ancaman kerosakan. Oleh kerana itulah minyak zaitun merupakan cara paling efektif untuk mengencangkan kulit wajah.

Berikut perkongsian Sarifa Redzuan II

Minyak zaitun = olive oil

Olive oil ada beberapa jenis:

1. Extra Virgin Olive Oil (EVOO)
2. Virgin Olive Oil (VOO)
3. Refined Olive Oil
4. Olive Pomace Oil
5. Lampante Oil

Pelembap DIY Guna Dua Bahan Ini Boleh Buat Kulit Glowing, Sejuk-sejuk Pakai Di Kulit Kesan Lagi Bagus

Untuk di sapu pada kulit atau buat minum paling baik adalah EVOO jenis organik.

Ada satu resipi mudah dari zaman purba yang sangat bagus untuk kecantikan dari hujung rambut hingga ke kaki. Hanya dua bahan saja di perlukan .

1. Aloevera (lidah buaya)
2. Minyak zaitun

Minyak zaitun mempunyai sifat mudah diserap oleh kulit, dan memberi nutrisi kepada kulit kerana ia mengandungi vitamin E, A, K dan polifenol.

IKLAN

Aloe vera telah dipanggil “tumbuhan keabadian” dan ia sangat kaya vitamin B, C, E dan beta-karoten, mineral dan asid amino.

Orang dahulu menggabungkan keduanya untuk mendapat hasil yang terbaik pada tubuh badan.

Namun proses untuk dapatkan gel aloevera semulajadi memerlukan masa lebih dari 3 hari ke seminggu baru boleh guna gel nya. Kerana gel alovera tidak boleh diguna direct kerana akan memberi kesan gatal pada kulit.

Namun, usah bimbang sekarang ni zaman teknologi. Boleh beli gel aloevera readymade 98%-100% di farmasi/watson/guardian. Pastikan yang original.

Begitu juga extra virgin Olive Oil (EVOO), boleh beli di farmasi/guardian/watson

Sediakan:

1. 3-5 Sudu besar Aloevera Gel ready made
98%-100%.

IKLAN

2. 2 Sudu besar extra virgin olive oil (EVOO)

Gaul sebati dan boleh guna dari hujung rambut hingga ke kaki.

Pelembap DIY Guna Dua Bahan Ini Boleh Buat Kulit Glowing, Sejuk-sejuk Pakai Di Kulit Kesan Lagi Bagus

1. Boleh sapu di kulit kepala dan seluruh rambut sebagai serum rambut. Ia mampu kmhalang rambut dari gugur, lembapkan rambut dari kering, membantu masalah kegatalan kulit kepala serta kelemumur. Ia juga bantu melebatkan rambut.

2. Sapu di wajah sebagai pelembap wajah sambil urut urut wajah. Gunakan setiap pagi dan malam untuk hasil yang terbaik.

3. Dijadikan sebagai losyen badan. Ia mampu melindungi kulit dari masalah kekeringan dan kulit kasar disamping melembapkan kulit

IKLAN

4. Boleh sapu di kawasan kulit yang gelap seperti ketiak, celah peha, siku serta leher. Ia juga dikatakan mampu menyingkir kulit mati dan mencerahkan tempat yang gelap.

5. Boleh dijadikan sebagai kuticle krim. Untuk melembutkan kuticle dan memudahkan proses pedicure dan manicure. Tokey spa boleh la guna ni.

6. Sapu di tapak kaki terutamanya di kawasan tumit setiap malam dan pakai stokin. In Sha Allah, bahagian tumit dan tapak kaki yang kasar jadi lembut.

7. Paling Best boleh dijadikan sebagai make up remover. Memang bagus kerana kulit terpelihara dan sentiasa nampak fresh!

Cubalah! Best Ooo. Siapa sangka dapat buat pelembap sendiri di rumah.

Posted by Sarifa Redzuan II on Thursday, 25 July 2019

BERAPA LAMA BOLEH TAHAN?

Yang ni boleh buat uji kaji sendiri. Buat simpan sedikit dalam bekas dan letak 1 bekas di suhu bilik dan satu bekas di suhu peti sejuk.

Catit tarikh buat dan tengok sendiri tahap ketahanan ia. Biasanya dalam peti sejuk memang lagi lama boleh tahan. Dan sejuk sejuk pakai di kulit lagi bagus. Kesan lebih efektif.

Sumber kredit: Sarifa Redzuan II