Imej dan pantulan imej seseorang akan dilihat berdasarkan penampilan. Penampilan yang baik dan kemas secara automatik dinilai sebagai individu
yang berkarismatik.

Tidak dapat dinafikan, apabila berbicara soal penampilan, ia sangat sinonim dengan pakaian atau fesyen. Pakaian boleh mengubah status sosial seseorang dan
identiti.

Paras Seluar Panjang Yang Ideal, Guru Imej Ini Kongsi Tip Buat Wanita Berkerjaya

Kini semakin ramai individu sedar mengenai kepentingan keterampilan dan imej. Penampilan seseorang individu mampu memberi impak kepada karier dan kehidupan peribadi.

Bagi wanita yang berkerjaya terutama di pejabat, pemilihan pakaian yang tepat mampu menyerlahkan imej  yang positif. Berikut perkongsian Puan Mary berkaitan dengan pemilihan pakaian ke pejabat. Moga ia bermanfaat.

PARAS SELUAR PANJANG WANITA YANG BETUL

Paras seluar panjang yang boleh dipakai ke tempat kerja atau sesuai untuk suasana profesional perlu mematuhi syarat seperti berikut:

1. Hanya sebahagian daripada bahagian depan kasut yang dipakai dengan seluar tersebut kelihatan. Sebaiknya bahagian depan seluar menutupi kaki apabila berada dalam keadaan berdiri (tidak bergerak).

IKLAN

2. Bahagian hujung sebelah belakang seluar sebaiknya menutupi separuh tumit kasut.

Paras Seluar Panjang Yang Ideal, Guru Imej Ini Kongsi Tip Buat Wanita Berkerjaya

Selain itu, juga perlu perhatikan dan pastikan…

SELUAR TIDAK KETAT

IKLAN

Seluar untuk tujuan profesional tidak boleh ketat sehingga menampakkan bentuk kaki, betuk betis, bentuk paha dan seumpamanya.

Perlu ada ruang yang selesa di antara fabrik seluar dan kulit kaki.

WARNA YANG BETUL

IKLAN

Seluar panjang formal digalakkan berwarna gelap seperti hitam, perang gelap atau kelabu gelap terutama untuk wanita yang berbadan gempal.

Warna neutral seperti perang muda (seperti gambar) digalakkan untuk wanita berangka kecil.

Paras Seluar Panjang Yang Ideal, Guru Imej Ini Kongsi Tip Buat Wanita Berkerjaya

Sumber kredit: Puan Mary

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/wjCfPZ3nhr4?list=PLwTVJflD5bmE3QfhDp6V46J4iIf1ZJn7N