Pandangan Imam Syafi’i Terhadap “Bolehkah Daging Aqiqah Diagihkan Dalam Bentuk Mentah?” Pasangan yang mempunyai zuriat adalah tertakluk kepada sunnah untuk melakukan aqiqah. Ini adalah bentuk kesyukuran atas kurniaan Allah yang telah dikurniakan zuriat.

Sangat dianjurkan, sesungguhnya ada pendapat bahawa Aqiqah adalah seperti hutang kepada ibu bapa. Jika mampu, dia segera menunaikan aqiqah untuk anaknya.

Artikel Berkaitan : Doa Senjata Mukmin! Hijabi Perlu Cakna ‘Keistimewaan’ Berdoa Di Hari Jumaat

Aqiqah adalah tradisi memberi salam kepada bayi baru lahir dalam Islam. Biasanya aqiqah dilakukan serentak dengan pemberian nama anak, sekitar 6-7 hari selepas kelahiran.

Secara umumnya, dalam masyarakat, daging aqiqah diedarkan apabila ia dimasak.

Bukan dalam bentuk daging mentah. Agihan dibulatkan dengan nasi dan lauk-pauk lain.Daging disediakan dalam sate, kari atau menu lain dan dibulatkan dengan keropok udang.

IKLAN

Bagaimana jika pengedaran adalah dalam bentuk daging mentah atau segar?

Ini Keterangan dalam Mazhab Syafi’i

Aqiqah adalah ibadah korban binatang yang dianjurkan pada saat kelahiran anak manusia. Daging daripada haiwan yang disembelih kemudiannya diagihkan kepada fakir dan miskin.

Secara umumnya, kriteria yang sama berlaku untuk haiwan aqiqah seperti haiwan korban. Begitu juga dengan peruntukan mengenai pengagihan daging, dengan pengagihan daging aqiqah selepas dimasak adalah disyorkan.

Pengagihan daging aqiqah yang telah dimasak atau sedia untuk dimakan adalah pilihan.Pembahagian daging aqiqah juga boleh dalam bentuk daging segar sebelum dimasak, sebagaimana dijelaskan dalam mazhab Syafi’i berikut.

IKLAN

Pandangan Imam Syafi’i Terhadap “Bolehkah Daging Aqiqah Diagihkan Dalam Bentuk Mentah?”

Ertinya, “(Tetapi tidak wajib disedekahkan…dan seterusnya) sekalipun itu dinadzarkan sebagaimana keterangan Syekh M Ramli. Ia boleh memilih antara menyedekahkannya dalam keadaan daging segar (daging mentah) dan dalam kondisi matang,” (Lihat Syekh Sulaiman Al-Bujairimi, Hasyiyatul Bujarimi alal Manhaj).

Daripada maklumat ini dapat kita simpulkan bahawa pengagihan daging aqiqah tidak semestinya perlu berlaku apabila ia dimasak. Pengagihan daging aqiqah boleh mentah atau tidak dimasak.

IKLAN

Pandangan Imam Syafi’i Terhadap “Bolehkah Daging Aqiqah Diagihkan Dalam Bentuk Mentah?”

Ertinya, “Semuanya wajib disedekahkan kepada orang fakir sebagaimana pandangan As-Syaubari. Seseorang boleh memilih antara menyedekahkan semuanya dalam keadaan mentah, atau menyedekahkannya sebagian dalam keadaan mentah dan sebagiannya dalam kondisi matang. Tidak sah menyedekahkan semuanya dalam keadaan matang,” (Lihat Syekh Sulaiman Al-Bujairimi, Hasyiyatul Bujarimi alal Manhaj).

Jadi gambaran ringkas mengenai agihan daging Aqiqah ini mudah-mudahan dapat difahami dan bermanfaat. Wallahu Alam.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.