Kulit wajah yang cerah, bersih dan berseri sememangnya menjadi idaman ramai kaum wanita. Untuk mendapatkna kulit wajah yang sihat dan berseri tentunya memerlukan penjagaan yang rutin.

Selain mengggunakan produk perawatan wajah yang sedia ada di pasaran, kita juga boleh menggunakan bahan-bahan semula jadi untuk dijadikan rejim kecantikan. Sebenarnya banyak bahan-bahan semula jadi di persekitaran kita yang boleh dijadikan rejim untuk merawat kecantikan.

Berikut perkongsian Fyza Shah yang boleh dijadikan amalan.

Kulit sangat tenang, nyaman selesa. Cerah dari biasa.

Bila cuaca panas, tekak kita akan cepat rasa haus. Sama ja dengan keadaan kulit kita, akan hilang air dengan lebih mudah dan buat kulit jadi lebih kering.

Jadinya kak Fyza buat #masker_sejuk yang boleh digunakan untuk tambah semula kandungan air pada kulit. Mampu buat kulit tenang -tenang saja.

Hanya guna tiga bahan dapur ini, kulit korang akan rasa sejuk dingin dan segar.

BAHAN-BAHAN:

1 batang timun -buang kulit
1/2 biji lemon
3-4 sudu oat

IKLAN

OAT
Kandungan ‘saponin’ dalam oat bantu singkirkan kotoran dalam pori. Bersifat anti radang dan menyembuh.

Lemak dalam oat sangat berguna untuk melembapkan kulit.

IKLAN

Vitamin A dalam oat boleh mencerahkan tompokan hitam pada wajah, dan parut jerawat. Juga berkesan untuk mencerahkan kulit akibat kesan sunburn

TIMUN

Vitamin C dan caffeic acid keduanya akan melegakan kulit yang sedang iritasi atau luka-luka kecil dan kurangkan bengkak pada kulit. Yang ada jerawat aktif tu elok sangat tau pakai timun ni. Kuranglah bengkak-bengkak jerawat tu.

Ia menyejuk, mengurang lingkaran hitam bawah mata dan mereda kantung mata.

IKLAN

Kandungan air dalam timun yang sangat tinggi, menambahkan kandungan air pada kulit kita. Kulit jadi segar, anjal dan lebih sihat.


.

LEMON

Kaya vitamin c, mencerahkan kulit. Haluskan pori kulit.

Campur dan kisar sampai jadi pes. Pakai di muka 15 minit, bilas dengan air sejuk biasa.

Amalkan selalu dan anda akan nampak hasilnya. Paling utama petua semula jadi ini tidak meninggalkan kesan sampingan sebaliknya menjadikan kulit wajah segar dan berseri.

Sumber kredit: Fyza Shah

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI