Apabila anda mencecah usia 20-an, badan anda akan melalui perubahan yang berlaku pada masa remaja anda apabila otak dan metabolisme anda perlahan.

Jadi apabila anda mencapai usia 30-an dan 40-an, metabolisme anda mula perlahan. Itulah sebabnya anda perlu makan dengan betul pada usia 20-an untuk menyediakan keadaan badan yang sihat pada masa dewasa dan usia tua. Jadi mulai sekarang, cuba makan khasiat berikut dengan kerap.

Artikel Berkaitan : Tip Mudah Tampil ‘Fresh’ Walaupun Kurang Tidur

Protein

Ketahui Nutrisi Yang Anda Perlukan Saat Berusia 20-an, Agar Lebih Sihat!

Kandungan protein boleh memperbaiki dan mengekalkan tisu otot serta menyumbang kepada struktur badan yang lebih baik.Oleh itu, jangan lupa makan protein setiap hari, yang boleh anda temui dengan mudah dalam pelbagai makanan termasuk ikan, ayam, telur, tauhu dan kacang.

IKLAN

Omega-3

Ketahui Nutrisi Yang Anda Perlukan Saat Berusia 20-an, Agar Lebih Sihat!

Ternyata dalam usia 20-an anda memerlukan pengambilan omega-3 bukan sahaja untuk kesihatan fizikal, tetapi untuk kesihatan mental juga. Ini kerana seseorang yang berumur 20-an lebih terdedah kepada kemurungan dan gangguan mental yang lain. 

Omega-3 mengandungi bahan EPA dan DHA, manakala orang yang mengalami gangguan mental cenderung kekurangan bahan EPA dan DHA.

IKLAN

Kalsium

Ketahui Nutrisi Yang Anda Perlukan Saat Berusia 20-an, Agar Lebih Sihat!

Sebenarnya, kalsium sangat penting dalam usia 20-an kerana ia boleh mengekalkan kesihatan tulang supaya anda tidak mengalami osteoporosis pada peringkat awal. Selain itu, kalsium juga penting untuk kesihatan jantung, mengekalkan aliran darah dan mencegah pembekuan darah.

Karbohidrat

Ketahui Nutrisi Yang Anda Perlukan Saat Berusia 20-an, Agar Lebih Sihat!

IKLAN

Anda boleh mendapatkan karbohidrat kompleks dalam makanan seperti beras perang atau ubi keledek. Kandungan karbohidrat kompleks dalam makanan ditukar kepada glukosa apabila memasuki badan, meningkatkan tahap tenaga anda. 

Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan makanan yang tinggi kandungan gula kerana ia sebenarnya boleh memberi kesan berbahaya kepada badan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI