Berhijab sebenarnya tidak menghalang seseorang itu melakukan sesuatu aktiviti yang bermanfaat asalkan tahu batas dan etika bertudung. Bagi peseta nyanyian kumpuan NAMA yang dianggotai empat orang gadis berhijab tidak menyangka akan mara ke Final dalam rancangan Asia’s Got Talent.

Empat orang gadis dari alumni Universiti Malaya mempamerkan bakat sangat menakjubkan apabila menyampaikan lagu Sax dari penyanyi Fleur East untuk memikat juri dan meletakkan mereka sebagai peserta final.

Jika sebelum ini, di peringkat audition salah seorang juri tidak menggemari kumpulan NAMA ini yang dikatakan mutu persembahan nyanyian biasa sahaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NAMA (@namathemusic) on

IKLAN

Tetapi untuk saingan di semi final minggu lalu, kumpulan dianggotai empat gadis berhijab ini sangat memukau. Malah berjaya memikat hati juri untuk terus memilih mereka ke pentas final.

“(Kumpulan) ini saya fikir penting untuk dunia melihat…empat gadis moden yang juga orang Islam,” kata David Foster, seorang daripada tiga juri program itu, dalam satu temu bual dengan Bernama dan dua media Singapura di sini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Asia’s Got Talent (@asiasgottalent) on

IKLAN

Foster, pemuzik dan penerbit dari Kanada, kagum dengan konsep dibawa NAMA yang mana walaupun mereka berhijab tetapi ia tidak menghalang mereka untuk membuat persembahan menghiburkan di atas pentas.

Empat sekawan iaitu Nur Fazrina Mohd Ani, 28, Noor Syamimi Makhetar, 24, Norfazira Malik, 24, dan Nur Farahida Dolhadi, 24, merupakan satu daripada tiga persembahan yang terpilih menerusi Pilihan Juri sekali gus menolak undian dalam talian untuk menempah tiket ke final.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NAMA (@namathemusic) on

IKLAN

Empat sahabat ini menubuhkan NAMA selepas bertemu di festival di Universiti Malaya pada 2017.

Malam ini bakal menyaksikan kumpulan NAMA bertanding untuk final Asia Got Talent yang akan dilangsungkan di Marina Bay Sands, Singapura.

Apa pun kita doakan terbaik untuk mereka. Dan semoga empat hijabi ini dapat mengharumkan nama Malaysia di peringkat antarabangsa.

SUMBER: BERITA HARIAN

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI