Siapa yang tidak suka dengan kulit putih mulis persis kapas kan? Majoriti dari masyarakat kita ingin kulit menjadi cerah seperti mutiara dan tampil menawan. Banyak produk untuk memutihkan kulit dijual di pasaran namun tidak semuanya memberi kesan yang efektik.

Apa kata kali ini kita cuba cara semula jadi yang menjanjikan kulit menjadi putih dengan lebih berkesan. Tidak perlu kos yang tinggi serta hanya buat di rumah sahaja, semuanya boleh dengan langkah-langkah terbaik ini! Dah bersedia untuk menjadi seperti artis ternama yang memiliki kulit yang menawan? Ayuh, kita mulakan!

Nak Kulit Putih Persis Mutiara Dan Menawan Macam Selebriti Popular? Tak Susah Pun, Ini Rahsianya! Jimat Wang & Jimat Masa!

  1. MINUM AIR KOSONG
Nak Kulit Putih Persis Mutiara Dan Menawan Macam Selebriti Popular? Tak Susah Pun, Ini Rahsianya! Jimat Wang & Jimat Masa!
Sumber gambar: The Indian Express

Pertama sekali iaitu merupakan perkara asas yang sepatutnya diberi perhatian penting tetapi kita selalu ambil mudah adalah pengambilan air yang mencukupi. Pastikan anda minum sekurang-kurangnya 2 liter air setiap hari bagi memastikan sistem dalaman anda dapat berfungsi dengan baik. Badan kita perlukan air sebanyak itu setiap hari bagi membantu dalam menggantikan sel-sel yang mati dan terutama sekali kulit kita juga akan kelihatan putih jika ia diamalkan.

Perasan atau tidak, penjual water filter lebih arif tentang ini. Mereka sudah lama tahu, dengan minum air bersih, ia satu cara memutihkan kulit yang paling asas. Bila kandungan air cukup, kulit jadi cantik. Jangan malas-malas minum air lagi.

IKLAN

2. GUNA AIR BERAS

Seterusnya adalah dengan menggunakan air beras. Ramai yang tahu bahawa beras atau nasi adalah makanan ruji kita, tetapi berapa ramai yang tahu bahawa air beras boleh digunakan untuk memutihkan kulit secara semulajadi? Dengan hanya berendam menggunakan air beras selama 15 minit sehari dan lakukannya dua kali sehari; anda boleh lihat kulit anda lebih putih dalam masa beberapa minggu. Selepas ini, jangan buang terus air berasa. Gunakan ia sebagai salah satu cara memutihkan kulit.

3. GUNA LIMAU NIPIS

IKLAN

Petua ketiga cara memutihkan kulit adalah dengan menggunakan limau nipis. Hiris sedikit sebiji limau dan sapukan ke permukaan kulit dan pastikan air limau tersebut mengenai bahagian tubuh yang anda ingin putihkan dan biarkan selama 30 minit ke 1 jam. Ia boleh diamalkan setiap hari dan perubahan dapat dilihat dalam masa beberapa minggu.

4. GUNA LIDAH BUAYA

IKLAN
Nak Kulit Putih Persis Mutiara Dan Menawan Macam Selebriti Popular? Tak Susah Pun, Ini Rahsianya! Jimat Wang & Jimat Masa!
Sumber gambar: The Express Tribune

Lidah buaya atau lebih dikenali sebagai ‘aloe vera’. Anda boleh cuba amalkan menyapu sedikit lendir lidah buaya tersebut pada kulit sebelum tidur kerana ia bukan sahaja boleh memutihkan, malah melicinkan kulit. Amalkan setiap malam dan anda pasti boleh lihat kemujarabannya dalam masa beberapa bulan.

5. GUNA BIJI TOMATO

Cara memutihkan kulit yang nombor lima di dalam senarai ini adalah dengan menggunakan biji tomato. Apa yang anda perlu lakukan adalah dengan meratakan air suam ke bahagian kulit dan potong buah tomato tersebut kepada menjadi separuh atau 2 bahagian.

Ambil tomato yang telah dipotong tersebut dan cicahkan dengan gula kemudian gosokkan ke permukaan kulit anda dan biarkannya selama 5-10 minit. Sebiji tomato boleh digunakan sebanyak 2 kali, oleh itu lakukannya sekali pada waktu pagi dan sekali lagi pada waktu malam.