Apabila anda berpuasa, anda akan mendapat banyak manfaat untuk kesihatan dan kulit anda.

Nampaknya, berpuasa atau tidak makan dan minum selama 10 jam sehari boleh memberi kesan kepada kulit. Tetapi ini tidak bermakna anda perlu melepaskan keperluan nutrisi dan cecair semasa sahur dan berbuka.

Artikel Berkaitan : Muka Jadi Lebih Muda Bila Makan Bayam Brazil, Ketahui Lagi 5 Manfaatnya!

Pada siang hari, anda perlu makan makanan yang sihat dan minum banyak air. Ini membantu anda kekal terhidrat dan sihat. Jika anda tidak minum air yang mencukupi, badan anda juga boleh mengalami dehidrasi.

Terdapat beberapa manfaat berpuasa untuk kulit.

  1. Mengatasi Jerawat 

Jerawat adalah masalah dengan kulit anda yang boleh menyebabkan anda kelihatan buruk. Anda boleh mengatasi jerawat dengan menggunakan rawatan dan dengan mengelakkan perkara yang memburukkan kulit anda.

Jerawat disebabkan oleh tahap glukosa yang tinggi dalam badan. Ini kerana kita banyak makan makanan manis.

IKLAN

Dengan berpuasa, kita boleh mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan gula, yang boleh membantu mengurangkan keradangan jerawat.

Puasa boleh membantu meningkatkan pengeluaran antioksidan, yang boleh membantu mencegah tanda-tanda penuaan seperti kedutan pada kulit.

Puasa membantu meningkatkan tahap antioksidan dalam badan, yang boleh membantu mengurangkan penampilan bintik hitam di muka. Selain itu, puasa membantu mengekalkan keseimbangan mikrobiom, yang boleh menjadikan kulit lebih sihat.

2.Meremajakan Kulit

IKLAN

Manfaat puasa dapat meningkatkan kadar hormon pertumbuhan manusia atau biasa disebut dengan Human Growth Hormone (HGH).

Hormon ini sejenis protein yang berperan penting serta berkhasiat untuk meremajakan kulit dengan meningkatkan elastisitasnya sehingga kulit tampak awet muda dan segar. Berpuasa juga efisien dalam meregenerasi sel tubuh manusia yang membuat kulit lebih putih berseri.

3.Mendetoks Kan Kulit

IKLAN

Kulit anda adalah penghalang untuk melindungi anda daripada dunia luar. Apabila anda sakit atau mengalami jangkitan kulit, kulit anda akan mula mengeluarkan cecair tambahan untuk membersihkan kawasan tersebut. Cecair ini boleh menyebabkan kulit anda berasa kering dan gatal.

Artikel Berkaitan : Manfaat Kapsul Vitamin E Dalam Pelbagai Cara, Bukan Sekadar Suplemen Harian.

Apabila anda berpuasa, badan anda akan menyingkirkan toksin yang tidak diperlukan. Ini membantu mengekalkan kulit anda sihat, kerana anda tidak makan banyak perkara berbahaya.

Semasa berpuasa, badan memecah sebatian berbahaya dan ia kelihatan lebih muda. Ini membantu mengurangkan gangguan kulit, seperti ekzema.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI