Setiap kali musim perayaan, jenama ini menjadi salah satu pilihan untuk digayakan hijabi. Bukan sahaja ketika perayaan, tetapi juga turut menjadi pilihan bagi mereka yang gemar gaya lebih kasual ke pejabat. Jenama lokal MIMPIKITA memang cukup popular di kalangan pencinta fesyen.

Setiap rekaan yang dihasilkan pasti tidak pernah mengecewakan. Busana serta perincian yang moden, trendy dan kontemporari ini sentiasa mendapat tempat di hati para hijabi.  Jenama yang diungguli oleh tiga beradik atau dikenali dengan Zulkifli Sisters, Nurul Afidah, Amirah Hanis dan Fatimah Ani Syahirah yang mencetus fenomena!

A post shared by Mimpikita (@mimpi_kita) on

IDEA TERCETUS KETIKA ZAMAN REMAJA

“Idea menubuhkan jenama MIMPIKITA ini memang tercetus sejak zaman remaja lagi.  Kami adik-beradik sebagai seorang perempuan memang suka bergaya dan mula menghargai fesyen. Kebetulan, ibu kami juga merupakan seorang tukang jahit. Jadi, dari situlah kami bertekad untuk menubuhkan jenama sendiri sejak dari kecil lagi,” ujar mereka menceritakan saat penubuhan jenama lokal ini.

A post shared by Mimpikita (@mimpi_kita) on

Menurut mereka diam tak diam jenama ini menceburi industri fesyen sudah menjangkau usia 10 tahun sejak penubuhannya pada 2008.

“Kami bermula pada tahun 2008 sebagai blogshop dan menyertai bazaar hujung minggu. Kini, kami ada jenama yang mengeluarkan koleksi mengikut musim Bunga Panas, Luruh Sejuk, perayaan dan koleksi busana pengantin. Alhamdulillah sepanjang 10 tahun beroperasi, semuanya berjalan dengan lancar mengikut apa yang kami impikan,” tambah mereka lagi.

A post shared by Mimpikita (@mimpi_kita) on

NAMA MEWAKILI TIGA BERADIK

Ketika ditanya bagaimana nama MIMPIKITA tercetus, mereka memberitahu ketika sesi brainstorm memilih nama, ada menyenaraikan beberapa nama.

IKLAN

“Kami memang bermimpi dan ini merupakan impian kami bertiga. Jadi, kami mahu nama tersebut menjadi nama di dalam Bahasa Melayu dan mewakili kami bertiga, bukan hanya nama salah seorang daripada kami sahaja. Akhirnya, kami memilih nama MIMPIKITA.

“Jenama MIMPIKITA ada signature tersendiri pada setiap rekaan. Setiap koleksi yang dihasilkan, kami akan cuba sesuaikan dengan 3 personaliti yang berbeza mewakili kami tiga beradik. Walaupun kami adik-beradik dan agak rapat, kami mempunyai gaya yang tersendiri.

“Gaya ini akan diterapkan dalam setiap koleksi mengikut personaliti kami yang berbeza-beza. Jadi, tentunya kami menawarkan lebih banyak rekaan untuk wanita di luar sana. Cetakan sendiri (own prints) eksklusif direka oleh Syera dan team. Kami pasti cetakan ini tidak akan sama dengan rekaan sedia ada di luar sana,” tambah Nurul yang merupakan kakak sulung kepada tiga beradik ini.

A post shared by Mimpikita (@mimpi_kita) on

Oleh kerana perkembangan dunia fesye yang terlalu cepat, mereka juga turut berdepan dengan cabaran menghasilkan rekaan terbaik. Namun mereka bertiga sering berbincang dalam menghasilkan setiap rekaan terbaru.

“Kebiasaannya idea untuk menhgasilkan setiap rekaan adalah dengan berkonsepkan always come back to our roots and signature. “Kami akan gabungkan juga tren-trend terkini dan berbalik semula kepada personaliti kami bertiga. Jika sesuai, kami akan hasilkan rekaan tersebut,” jelas mereka lagi yang mahu terus optimis dalam mengukuhkan jenama ini.

IKLAN

JADIKAN BAPA SEBAGAI IDOLA

Walaupun baru 10 tahun berada dalam pasaran industri fesyen, tetapi jenama ini cukup popular di kalangan hijabi muda yang sentiasa dahagakan rekaan menepati gaya ‘new ummah’.

“Untuk terus kekal dalam industri fesyen merupakan satu cabaran yang besar dan berat. Kita perlu sentiasa staying ahead of the game. Sebagai satu jenama yang dikenali, kami cuba untuk mencipta cerita pada setiap koleksi yang kami hasilkan untuk menarik perhatian pelanggan kami.

“Jadi, para pelanggan akan melihat produk kami lebih daripada sehelai pakaian. Feedback juga penting untuk membaiki produk kami. kami sentiasa menghargai setiap pandangan yang dilemparkan bagi menjadikan perkhidmatan lebih baik ditawarkan,” tambah mereka yang turut menjadikan ayah, Encik Zulkifli sebagai idola.

Ini kerana bapa mereka juga telah berkecimpung dalam perniagaan yang agak kompetitif di Johor. Sebab itulah ketiga-tiga beradik ini menjadi bapa mereka sebagai sumber inspirasi dan motivasi untuk terus berjaya. Mereka juga turut berkongsi pengalaman pahit dan manis yang dialami sepanjang membawa nama jenama MIMPIKITA hingga popular seperti haru ini.

“Pahit itu sentiasa ada dalam perniagaan. Tetapi cash flow dan kewangan juga amat penting. Kadangkala, projection kami tidak menjadi dan mengganggu sedikit pengurusan kewangan. Selepas 10 tahun, kami kini lebih bijak mengatur urusan kewangan tetapi ada juga faktor luaran yang tidak dapat dikawal.

IKLAN

“Dalam pahit, tetap ada manisnya. Bermula dari momen-momen kecil seperti melihat senyuman pengantin yang berpuas hati dengan rekaan kami sehinggalah pembukaan kaunter kami di Isetan KLCC dan kenangan London Fashion Week.

“Ia merupakan antara kenangan manis yang tidak mungkin kami lupakan sampai bila-bila. Kini, kami mempunyai butik pakaian yang lebih luas dan lebih mudah untuk para pelanggan datang, ” ujar mereka yang kini beroperasi di ruang lebih luas dan selesa di Bangsar.

A post shared by Mimpikita (@mimpi_kita) on

Biarpun telah berjaya menjadi usahawan berjaya, ketiga-tiganya tidak lokek berkongsi tip membina kejayaan dalam bidang fesyen.

“Antara tip yang kami amalkan adalah perlu ada tawaran yang unik kepada para pelanggan. Bukan sahaja daripada segi produk, juga dari penjenamaan keseluruhannya iaitu identiti jenama, signature dan penceritaan. Jenama fesyen merupakan satu perniagaan dan pengurusan perniagaan yang baik dan sustainable.

“Lagi satu kena ingat jika kita ditimpa kesusahan, kami akan mengingati kembali mengapa kami membuka MIMPIKITA. Kami betul-betul mahukan perniagaan ini menjadi satu kenyataan. “Bila kami ingat balik perasaan itu, kami jadi lebih bersemangat dan mula fokus kepada perkara yang lebih penting,” jelas mereka sebelum mengakhiri perbualan.

KREDIT FOTO: INSTAGRAM MIMPIKITA & NURUL ZULKIFLI

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI