Kebanyakan wanita mengimpikan mempunyai kaki yang lembut, bersih dan terpelihara, namun ini tidak begitu mudah dicapai. Kulit keras dan retak di tumit dan kaki adalah masalah biasa bagi kebanyakan orang dan sukar untuk dirawat. Syukurlah, ada satu bahan mudah yang boleh membantu iaitu baking soda.

Soda penaik adalah bahan serba guna dengan pelbagai manfaat kesihatan. Ia mempunyai anti-bakteria, anti-radang dan sifat penyembuhan, dan boleh melakukan keajaiban untuk kulit anda.

Serbuk kristal juga digunakan untuk merawat semua jenis masalah kulit, termasuk tumit retak dan calluses. Menggosok kaki dengan Soda penaik akan memusnahkan kulat dan mempercepatkan penyembuhan retakan kecil dan luka, sementara itu juga menghapuskan kalus pada kaki. Merendam kaki dengan baking soda selepas seharian kerja kerja akan dapat mengendurkan rengangan kaki sambil menghilangkan bau.

Soda penaik adalah bahan alkali yang boleh mengubah pH kulit anda dan melindunginya dari pelbagai keadaan. Walau bagaimanapun, ia harus digunakan dengan penjagaan mandi, soda tidak boleh bertahan lebih dari 15-20 minit. Sisi yang cerah ialah anda boleh memasukkan bahan-bahan lain seperti minyak esensial dalam mandian kaki yang akan menguatkan lagi impaknya dan memperbaiki lebih banyak masalah. Berikut adalah beberapa mandian berasaskan Soda penaik yang bagus yang boleh merawat masalah kulit yang berbeza:

SODA PENAIK

Panaskan semangkuk air ke 38-39C, kemudian tambahkan 2 sudu Soda penaik di dalamnya. Rendam kaki anda selama 10-15 minit untuk mengendurkannya dan menghilangkan bau.

SODA PENAIK DAN GARAM MANDIAN

Mandian ini hebat jika anda ingin melembutkan kulit. Masukkan 2 sudu soda penaik dalam kira-kira 2 l. air dan taburkan sebilangan garam di dalamnya juga. Rendam kaki anda dalam campuran selama 7-8 minit untuk melembutkan kulit, kemudian gosokkan dengan batu apung untuk menghilangkan kulit keras dan kalus.

SODA PENAIK DAN SABUN MANDIAN

IKLAN

Campuran ini adalah yang terbaik untuk membersihkan kulit anda. Tambah 2 sudu soda penaik dan sedikit sabun cair dalam 3 liter air, kemudian rendam kaki selama 10 minit. Mandian ini akan membersihkan kulit anda dengan baik dan menjadikannya lebih lembut.

SODA PENAIK DAN MANDIAN MINYAK PATI

Rendam kaki dengan baking soda dan minyak pati akan menghidrat dan melembutkan kulit. Anda boleh menggunakan apa-apa minyak pati yang anda suka, tetapi harus ingat untuk mencairkannya dengan sedikit minyak zaitun atau alkohol terlebih dahulu.

SODA PENAIK DAN MANDIAN SUSU

Tambah satu liter susu dan satu sudu teh soda penaik dalam 2 l. air, kemudian rendam kaki anda untuk melembutkan kalus dan kulit keras dan mencegah jangkitan kulat di kaki.

IKLAN

SODA PENAIK DAN MANDIAN HIDROGEN PEROKSIDA

Jika anda menderita tumit retak dan tidak dapat menyelesaikan masalah ini, cara ini boleh membantu. Masukkan 2 sudu soda penaik dan hidrogen peroksida dalam mangkuk air, kemudian rendam kaki anda selama 15 minit. Pat kering dengan tuala lembut selepas itu, kemudian gosok dengan batu pumis dan ulangi proses setiap beberapa hari untuk hasil terbaik.

SODA PENAIK DAN MANDIAN IODIN

Iodin adalah pembasmi kuman yang berkesan yang boleh menyembuhkan tumit retak dan mengeluarkan jangkitan kulat juga. Tambah 2 sudu yodium dan soda penaik dalam 2 liter air, kemudian rendam kaki anda dalam mandian selama 10 minit.

SODA PENAIK DAN MADIAN TANAH LIAT

IKLAN

Mandian ini berfungsi hebat terhadap tumor, kuku yang lemah atau kulit kering di kaki. Cuma tambah 4 sudu tanah liat dan 2 sudu baking soda dalam 2 l. air kemudian rendam kaki anda dalam larutan.

TIPS MADIAN SODA PENAIK 

• Secara umum, pakar tidak mengesyorkan menggunakan mandi kaki soda penaik setiap hari. 2-3 kali seminggu sepatutnya cukup untuk menyelesaikan sebarang masalah. Setelah selesai dengan mandi, anda perlu membilas kaki dengan air suam dan mengelapnya kering dengan tuala.

• Teruskan dengan menggunakan lapisan tebal krim pelembap berkualiti tinggi yang akan mengekalkan kulit pada kaki anda terhidrasi. Sentiasa gunakan tuala kapas untuk kaki dan pakai sarung kaki kapas yang membolehkan kulit anda bernafas. Akhirnya, mandi selepas merendam kaki dengan mandian akan meningkatkan peredaran darah dan memberi nafas semula pada kulit anda.

• Walaupun mandian ini berfungsi hebat terhadap jangkitan kulat, mereka akan hilang hanya jika anda mengesan dan menghapuskan akar masalah. Jangkitan kulat sering berlaku kerana memakai sarung kaki dan kasut yang tidak sesuai yang tidak membenarkan kulit bernafas, jadi untuk menyelesaikan sepenuhnya masalah, anda juga perlu menyelesaikan masalah ini.

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI