Menurunkan berat badan adalah impian ramai orang tidak kira wanita mahupun lelaki. Segala cabaran ditempuh untuk mendapatkan berat badan ideal, bermula dari amalan diet sehinggalah pembedahan membuang lemak atau liposuction. Tapi ternyata ada cara mudah untuk menurunkan berat badan yang jarang diketahui orang. Tahukah anda bahawa menangis mampu menurunkan berat badan?


Bagaimanapun, menurut sebuah kajian terbaru, menangis dengan penuh emosi boleh membantu menurunkan berat badan.

Ini kerana jika anda menangis, sudah pasti rasa tiada selera makan, lebih-lebih lagi jika kesedihan itu berpunca dari hati, contohnya putus cinta.

IKLAN

Sudah pasti akan membuatkan anda hilang selera dan menangis sepanjang malam.


Saintis juga mendapati tangisan paling berkesan ialah sekitar pukul 7 hingga 10 malam, ketika menonton tayangan sedih atau menangis kerana kesedihan.

IKLAN

Dr. Aaron Neufeld dari Los Altos Optometric Group mengkaji kesan tiga jenis air mata iaitu Basal, Reflex dan Psychic dan mendapati tangisan penuh emosi dikaitkan dengan hormon yang akan meningkatkan kadar kortisol yang membantu menurunkan berat badan.


Kajian susulan William Frey, seorang ahli biokimia pula menunjukkan air mata yang terhasil daripada tekanan dapat mengeluarkan pelbagai jenis toksik dari badan dan menyimpulkan bahawa menangis adalah satu proses semulajadi untuk mengeluarkan toksik yang terkumpul sepanjang mengalami tekanan emosi tersebut.

IKLAN

Bagaimanapun, jangan berpura-pura menangis kerana menurut kajian itu lagi, hanya airmata yang terhasil daripada emosi sebenar bolah menghasilkan kesan penurunan berat badan.

Sumber: himedik.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI