Hannah Mumtazah Ahmad Murshidi,21, telah membanggakan negara Malaysia apabila dianugerahkan pencapaian tertinggi dalam peperiksaan program perakaunan profesional sesi Jun 2021.

Merupakan pelajar Fakulti Perakaunan Universiti Teknologi Mara (UiTM), Hannah dinobatkan anugerah bagi dua kertas diambilnya iaitu ‘Financial Management’ (FM) dan ‘Strategic Business Reporting’ (SBR).

Menurut kenyataan daripada UiTM, Hannah berjaya mendapat tempat pertama dalam negara dan dunia bagi kertas FM manakala bagi kertas SBR, anak kelahiran Selangor itu dinobatkan tempat pertama dalam negara dan tempat kedua di dunia.

IKLAN

“Beliau yang bercita-cita untuk menjadi akauntan bertauliah berasa sangat bersyukur atas sokongan padu yang berterusan daripada ibu bapa, guru dan pensyarah. Ini menguatkan lagi semangat beliau walaupun berdepan cabaran sepanjang proses pembelajaran atas talian.

“Ujarnya, disiplin diri serta kekuatan mental adalah cabaran terbesar yang dihadapi sepanjang pembelajaran atas talian selain pengurusan masa yang baik adalah perlu dalam memastikan supaya sesi ulangkaji dapat diatur tanpa mengorbankan waktu untuk diri dan keluarga,” jelas kenyataan itu.

IKLAN

IKLAN

Antara rahsia kejayaan Hannah adalah selalu konsisten mengadakan perbincangan bersama pensyarah dan rakan sekelas bagi memahami subjek yang dipelajari.

“Tempoh pengajian yang singkat serta prospek kerjaya sebagai akauntan bertauliah membuatkan Hannah semakin yakin dengan pilihannya untuk menyambung pengajian di UiTM dan difahamkan, beliau masih mempunyai tiga lagi kertas sebelum menamatkan pengajian dan mendapat kelayakan The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA),” kata kenyataan itu.

sumber: Harian Metro

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI