Baru-baru ini tular di laman sosial sebuah video pendedahan yang di buat oleh pelajar muslim, berhubung permasalahan yang kini membelenggu penduduk Islam di Daegu, Korea Selatan.

Terdapat sebuah masjid yang mempunyai lesen untuk dibina bagi tujuan kemudahan dan kegunaan penduduk muslim menunaikan ibadah, solat berjemaah dan melakukan aktiviti-aktiviti keagamaan Islam.

Namun, perkara ini mendapat tentangan keras daripada majoriti penduduk yang rata-ratanya adalah ‘non-muslim’ kerana beberapa sebab yang tidak masuk akal.

Melampau! Golongan ‘Islamophobia’, Bakar Dan Gantung Kepala Babi, Rencatkan Pembinaan Masjid Di Korea Selatan

Golongan Anti ‘Islamophobia’ Di Korea Selatan Bantah Pembinaan Masjid!

@bashore101 The Muslim students organization got all the right permits to build this mosque and are following all the rules and laws to build such a building, but the residents of the area complained. It all started when an elderly neighbor complained of “foreign food smell” coming from the mosque. The previous mosque site did not have a proper kitchen or ventilation system. To combat this, the Muslims decided to build a new mosque with donations. The complaints were then hijacked by opportunists and right-wing Christians and the Muslims are currently dealing with this to this day. The Christians have even resorted to harassing the innocent children of the Muslim students in the city. #Korea #expatinkorea #foreignerinkorea #livinginkorea #foreignersinkorea #workinkorea #englishteacherinkorea #SouthKorea #islam #muslim #islamophia #racism ♬ Sad and lonely – MoppySound

Terbaru, sebuah perkongsian video dari influencer Amerika Syarikat @bashore101 menyatakan bahawa terdapat penduduk di sekitar kawasan tersebut tidak menerima baik pembinaan Masjid berkenaan.

Artikel berkaitan: Hormati Islam, Penampilan Jennie ‘Blackpink’ Berhijab Di Masjid Abu Dhabi Jadi Sorotan Netizen! 

IKLAN

Ini demikian kerana, mereka terpedaya dengan dakyah dan pemikiran ‘Islamophobia’ sehingga bertindak melakukan sesuatu yang dahsyat, sekaligus mencetuskan kemarahan umat Islam.

Lebih teruk lagi, golongan Anti-Islam ini bertindak membina cerucuk besi di sekitar tapak pembinaan masjid secara haram, dengan niat mengganggu dan menyukarkan proses pembinaan masjid tersebut.

Pasang Khemah, Barbeku ‘Babi’ Dan Gantung Kepala Babi, Sekitar Kawasan Pembinaan Masjid!

Melampau! Golongan ‘Islamophobia’, Bakar Dan Gantung Kepala Babi, Rencatkan Pembinaan Masjid Di Korea Selatan

Selain itu, golongan ini juga bertindak menggantung kain rentang, memaklumkan terdapat parti barbeku khinzir, berhampiran kawasan pembinaan rumah Allah itu.

IKLAN

Malah, dengan beraninya mereka memasang khemah berhampiran, membakar babi, kemudian menggantung dan mempamerkan beberapa kepala babi di sekitar tapak pembinaan masjid.

Hijabista difahamkan, pembinaan masjid itu secara jelas, telah mendapat kelulusan daripada pihak kerajaan Korea Selatan sendiri.

Bagaimanapun, berikutan perkara ini pembinaan masjid yang sepatutnya dimulakan dua tahun lepas tergendala sehingga kini.

IKLAN

Sekadar Info, Islamofobia merupakan sikap atau perilaku ketakutan yang berlebihan, tidak mendasar dan seringkali tidak masuk akal terhadap sesuatu atau bahkan segala hal yang berkaitan dengan Islam.

Hijabista berharap agar perkara ini, memperoleh jalan penyelesaian yang sewajarnya dan dapat diselesaikan dengan kadar segera.

Sumber: Tik Tok @bashore101

Artikel berkaitan: Tampil Berhijab Tanda Hormat, Salur Bantuan RM29,000 Kepada Masjid, Penampilan Hannah Yeoh Mempersonakan!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI