Pembuat mainan Mattel memperkenalkan Barbie Sindrom Down pada Selasa 25 April dalam usaha menjadikan rangkaian anak patungnya lebih inklusif.

Anak patung itu hasil kerjasama Mattel dengan Persatuan Sindrom Down Kebangsaan (NDSS) di Amerika Syarikat (AS) untuk memastikan ia mewakili seseorang dengan keadaan itu dengan tepat, kata syarikat tersebut.

Artikel Berkaitan : Oh My Goodness! Teruja Lihat Bilik Barbie, TokTi Pun Tak Sangka Ayat Ini Keluar Dari Mulut Aafiyah!

“Matlamat kami untuk membolehkan semua kanak-kanak melihat diri mereka dalam Barbie, selain menggalakkan mereka bermain dengan patung yang seperti mereka,” kata Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Global Barbie & Dolls Mattel, Lisa McKnight

Anak patung baharu itu mempunyai muka dan badan yang lebih pendek, dan badan yang lebih panjang untuk mewakili wanita dengan sindrom Down dengan lebih baik, kata Mattel.

Contohnya, muka anak patung baharu itu bulat kecuali telinga yang lebih kecil dan hidung yang mancung, tambah Mattel.

IKLAN

Patung itu memakai pakaian rama-rama kuning dan biru yang sering dikaitkan dengan kempen kesedaran Sindrom Down.

Mattel sebelum ini telah mengeluarkan figura Barbie dengan simbol inspirasi lain.

Anak patung terbaharu itu turut didedahkan bersama dengan tayangan filem Barbie pada Julai, dibintangi oleh Margot Robbie dan Ryan Gosling.

IKLAN

Artikel Berkaitan : Macam Anak Patung! Solekan Natural Barbie Look Heliza Helmi Di Hari Bahagia Jadi Tumpuan Ramai

Barbie Berhijab

Mattel juga mengeluarkan Barbie berhijab sebagai penghormatan kepada Ibtihaj Muhamad, atlet Amerika pertama yang bertanding di Olimpik dengan memakai hijab.

Haneefa Adam, 24, memberitahu CNN bahawa dia tidak pernah melihat Barbie dalam tudung sebelum ini dan memutuskan untuk mencipta akaun Instagram dan memakai Barbie dalam pakaian yang direkanya selepas terjumpa halaman Instagram Gaya Barbie.

IKLAN

Dia juga mula menempah anak patung Barbie dari luar negara kerana ia tidak dijual di Nigeria.

Beliau berkata anak patung itu adalah cara terbaik untuk membetulkan salah tanggapan bahawa kebanyakan wanita Islam terpaksa menutup aurat untuk melambangkan agama mereka.

Kandi Pickard, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Sindrom Down Nasional (NDSS), yang berunding dengan Mattel, berkata pelancaran anak patung itu amat bermakna kepada komunitinya. Ini adalah kali pertama kanak-kanak Sindrom Down melihat anak patung yang mewakili mereka.

Sumber : AFP/SU/ny

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI