Bilakah kali terakhir anda tidur dengan nyenyak? Dengan waktu bekerja selama 24 jam dan permintaan digital yang berterusan hari ini menyebabkan masa tidur menjadi singkat. Senario ini menyebabkan kita sering berjuang untuk melelapkan mata dengan cara paling sempurna.

Jika tidur kita mengalami gangguan atau tidak cukup pada masa ditetapkan akan menyebabkan daya berfikir menjadi agak lemah dan badan juga mengalami keletihan.

Untuk mengetahui dengan lebih mendalam mengenai masalah tidur ini, Jamie-Lynn Sigler seorang aktor berkongsi idea.

Menurutnya tidur yang baik adalah penting untuk semua orang. Ia dianggap sebagai hadiah paling hebat yang boleh kita berikan kepada diri kita sendiri.

1. Melambung & berpaling

Pasti, anda sudah letih, namun dalam masa anda masih mendapati diri anda melambung dan bertukar dari satu katil ke satu katil lain. Untuk mengatasi masalah ini, kluar dari katil dan lakukan aktiviti fizikal yang mudah. Sama ada urutan yoga ringan atau latihan pernafasan. Mood yang paling santai, bermakna meregangkan dan bermeditasi sebelum tidur atau menyalakan lilin. Cara ini boleh mengurangkan keletihan dan perubahan.

2. Postur yang tidak betul

Jika anda pernah terbangun dan mengalami masalah kejang otot yang teruk, kemungkinan besar disebabkan oleh kedudukan tidur anda.  Adalah penting untuk mencari tilam yang memberikan anda sokongan diperlukan oleh badan supaya anda tidak terbangun dengan kesakitan dan sakit pada waktu pagi.

IKLAN

3. Ketidakseimbangan & suhu

Bangun dengan keadaan berpeluh atau dalam kesejukan tengah malam tidak berlaku hanya apabila anda mengalami mimpi ngeri; Seringkali masalah ini adalah disebabkan oleh perubahan suhu badan yang boleh mengganggu tidur anda. Dengan memakai baju tidur kelembapan atau mandi air panas sejam atau lebih sebelum tidur, anda akan dapat mengekalkan suhu, dan membolehkan tidur lebih baik.

4. Rakan sebilik yang memeningkan

Berkongsi katil dengan seseorang mungkin mempunyai kebaikannya dengan berkongsi masalah dan ada teman berbual. Namun begitu ia juga ada kelemahannya. Sekiranya pasangan anda mendengkur, gulung dari sisi ke tepi atau sering bangun pada tengah malam, anda mungkin akan kehilangan malam yang berharga. Sebagai penyelesaian, anda boleh menggunakan headphone atau-jika masalah berterusan anda patut berpisah berasingan bilik.

IKLAN

5. Tilam yang tidak selesa

Bangun tidur dengan tenang adalah penting untuk gaya hidup yang sihat-dan dia yakin bahawa setiap malam bermula dengan tilam yang baik. Anda perlu memberi rehat kepada diri sendiri dan mempunyai bilik tidur anda sebagai tempat perlindungan paling selamat, tenang dan damai untuk melepaskan segala lelah setelah seharian bekerja.

Mengoptimumkan tidur dengan menampilkan katil-pintar yang bakal merubah senario industri – Slumberland MyZmartBed

Masalah Tidur Biasa Menjadi Igauan, No.5 Segalanya Akan Selesai, Ucapkan Selamat Tinggal Dengan Mimpi Ngeri

IKLAN

Bayangkan tidur di atas tilam yang direka betul-betul khusus untuk anda. Sekarang, bayangkan pula tilam yang dengan sendirinya mengkhusus mengikut keperluan dan setiap pergerakan tidur anda. Sukar untuk percaya bukan? Slumberland MyZmartBed mampu melakukannya dan banyak lagi.

Dikuasakan dengan Aplikasi MyZmartBed™, sambungan WiFi dan pam pintar, lapisan sensor MyZmartBed dengan lebih 2000 titik (point) sensor, diletakkan merata di setiap inci tilam agar dapati meliputi lima zon utama tubuh anda ( bahagian kaki, posterior, lumbar, bahu dan kepala) dan menyesuaikan secara automatik mengikut posisi tubuh ketika anda tidur.

Untuk menikmati hari yang berbeza atau mengubah hidup, anda boleh sahaja berharap kepada Slumberland MyZmartBed™ untuk keselesaan pada penghujung hari anda. Slumberland MyZmartBed™ memberikan keseimbangan dan melepaskan tekanan berterusan pada tubuh sepanjang malam untuk meningkatkan aliran dan peredaran darah.

Sama ada anda lebih berminat kepada tilam yang lembut atau yang lebih anjal untuk tidur, atau memilih bahagian mana daripada tubuh yang memerlukan sokongan, Slumberland MyZmartBed™ boleh menyesuaikan keperluan tubuh anda itu. Kedua-dua bahagian Slumberland MyZmartBed™ dikawal secara berasingan, jadi katil ini amat ideal untuk pasangan yang mempunyai definisi berbeza tentang keselesaan.

Untuk mereka yang berminat mengesan dan memantau paten tidur masing-masing, aplikasi Slumberland MyZmartBed™ juga merekodkan data tidur anda. Aplikasi ini sentiasa dipertingkatkan dan akan memberikan maklumat tentang posisi serta pergerakan tubuh yang mungkin membantu doktor dalam mendiagnos kecelaruan tidur seperti sindrom apnea, insomnia dan kaki lenguh. Aplikasi ini juga boleh dipadamkan bila-bila masa mengikut kehendak anda.

SUMBER: THEZOEREPORT