Solat merupakan ibadah wajib yang dilakukan oleh mereka yang bergelar muslim pada tiap hari. Tidak boleh dilaksanakan ala kadar, kita haruslah melakukannya mengikut cara yang sebetulnya agar amalan kita tidak sia-sia dan diterima Tuhan.

Berkongsi di laman Instagram, Aisyah Hijanah menerangkan kesalahan yang kebiasaannya dilakukan oleh kaum wanita ketika sujud sewaktu solat. Penting untuk kita mengetahuinya agar tidak lagi mengulangi kesilapan yang sama.

CARA SUJUD WANITA

Ramai juga yang DM Aisyah minta tunjukkan cara. So sini Aisyah share sikit, tapi kalau apa yg Aisyah share ni salah, korang boleh share ilmu dekat bawah juga okay
1. Dahi tak boleh berlapik dgn apa-apa pakaian yg kita bawa bersama dlm solat. Contohnya telekung, tudung, ridha (yg kita letak dekat bahu drpd awal solat), kopiah, songkok, serban, purdah, niqab. Senang cerita, pakaian yg melekat kita masa solat.

IKLAN

2. Tetapi, kalau sebelum solat, kita buka purdah kita, then kita letak dekat tempat sujud, ataupun kita guna sejadah, kain putih mcm nenek-nenek selalu buat, ridha yg kita mmg letak dekat tempat sujud sebelum solat, maka boleh kalau dahi kita sujud di atasnya. Ingat, apa-apa yg tak bersambung/melekat pd pakaian yg kita pakai dlm solat, itu boleh.

IKLAN

3. Tapak tangan? Tapak tangan kalau berlapik, tak apa. Yang pentingnya adalah dahi. Dahi tak boleh ada halangan drpd tempat sujud. Tapak tangan kalau terlapik dgn telekung tak apa

IKLAN

4. Kalau telekung terbang sbb angin kuat sgt, tarik telekung tu supaya tak menghalang dahi drpd kena tempat sujud

View this post on Instagram

CARA SUJUD WANITA _ Ramai juga yg DM Aisyah minta tunjukkan cara. So sini Aisyah share sikit, tapi kalau apa yg Aisyah share ni salah, korang boleh share ilmu dekat bawah juga okay _ 1. Dahi tak boleh berlapik dgn apa-apa pakaian yg kita bawa bersama dlm solat. Contohnya telekung, tudung, ridha (yg kita letak dekat bahu drpd awal solat), kopiah, songkok, serban, purdah, niqab. Senang cerita, pakaian yg melekat kita masa solat _ 2. Tetapi, kalau sebelum solat, kita buka purdah kita, then kita letak dekat tempat sujud, ataupun kita guna sejadah, kain putih mcm nenek-nenek selalu buat, ridha yg kita mmg letak dekat tempat sujud sebelum solat, maka boleh kalau dahi kita sujud di atasnya. Ingat, apa-apa yg tak bersambung/melekat pd pakaian yg kita pakai dlm solat, itu boleh. _ 3. Tapak tangan? Tapak tangan kalau berlapik, tak apa. Yang pentingnya adalah dahi. Dahi tak boleh ada halangan drpd tempat sujud. Tapak tangan kalau terlapik dgn telekung tak apa _ 4. Kalau telekung terbang sbb angin kuat sgt, tarik telekung tu supaya tak menghalang dahi drpd kena tempat sujud _ Semoga manfaat, TAG 7 KAWAN PEREMPUAN KORANG! @hijanahhaul @hijanahhaulbooks

A post shared by AISYAH HIJANAH (@aisyahhijanah) on