Nak cantik dan sihat cubalah makan telur walaupun ramai yang mempertikaikan kebaikan memakan telur ayam sering kali dipersoalkan. Walhal telah terbukti khasiatnya yang unik dalam komposisi pelbagai cara.

Hasil kajian yang telah dibuat mengenai faedah telur ayam untuk tubuh manusia. Ternyata 2-3 biji telur adalah dos yang optimum untuk kekalkan tenaga kita seharian

Antara sebab yang lain adalah:

1. Otak berada dibawah perlindungan choline

Makan Telur Boleh Cantik & Sihat, Plus Lambatkan Proses Penuaan

Phospholipid yang menjamin sel-sel otak berhubung adalah terdiri daripada choline. Telah terbukti secara klinikal bahawa vitamin ini adalah bahan binaan utama bagi otak. Sekiranya makan 2 telur sehari, tubuh akan mendapat cukup nutrien ini. Kekurangan kolagen membawa kepada penurunan ingatan.

IKLAN

Makan Telur Boleh Cantik & Sihat, Plus Lambatkan Proses Penuaan[su_tooltip]NAK KURUS?[/su_tooltip]: http://www.hijabista.com.my/khasiat-telur-rebus-yang-ramai-tak-tahu-salah-satunya-untuk-kurus-cegah-kanser/

2. Penglihatan dapat dijaga kerana adanya lutein

Makan Telur Boleh Cantik & Sihat, Plus Lambatkan Proses Penuaan

Penyelidikan menunjukkan bahawa telur ayam kaya dengan lutien. Bahan ini bertanggungjawab untuk membina penglihatan yang jelas dan tajam. Dengan kekurangan lutein ini, ia akan merosakkan tisu mata dan penglihatan kita akan merosot.

3. Vitamin D yang membantu menyerap kalsium

Makan Telur Boleh Cantik & Sihat, Plus Lambatkan Proses Penuaan

IKLAN

Jika anda menawarkan seseorang untuk minum sesudu mintak ikan atau makan telur rebus, majoriti akan memilih makan telur rebus. Terutamanya jika mereka tahu bahawa kandungan Vitamin D adalah sama dalam kedua-dua hal ini. Lebih lagi, pakar menemui satu cara untuk meningkatkan jumlah kandungan vitamin D dalam telur dengan member makan suplimen khas ayam dan ini membantu kalsium menyerap dan menguatkan tulang dan gigi anda dengan lebih baik.

4. Dapat kurangkan risiko penyakit kardiovaskular

Makan Telur Boleh Cantik & Sihat, Plus Lambatkan Proses Penuaan

Pakar mengatakan bahawa kolesterol dari telur seimbang dengan phosphatides, sehingga tidak membahayakan kesihatan kita. Ia juga menghalang pengeluaran kolestrol sendiri. Disamping itu, telur mengandungi asid omega-3 yang kurangkan tahap trigliserida dengan itu dapat kurangkan risiko sakit kardiovaskular.

5. Mengurangkan risiko kanser

Choline yang sangat diperlukan untuk otak, juga mengurangkan risiko kanser. Mengikut keputusan kajian, bagi wanita yang makan telur mengikut dosnya, risiko kanser payudara menurun sebanyak 18%

IKLAN

6. Berguna apabila merancang untuk dapat anak.

Makan Telur Boleh Cantik & Sihat, Plus Lambatkan Proses Penuaan

Vitamin B juga diambil kira dalam pembetukan hormon seks. Vitamin B9 mempunyai nama lain: asid folik. Dengan adanya, sel darah merah dan tiub saraf janin dibentuk. Inilah sebab mengapa vitamin B9 sangat diperlukan untuk wanita semasa perancangan kehamilan. 1 biji Telur ayam mengandungi 7.0 mcg vitamin.

7. Melambatkan proses penuaan

Makan Telur Boleh Cantik & Sihat, Plus Lambatkan Proses Penuaan

Ini sudah terbukti daripada penyelidikan yang dijalankan oleh saintis Belanda. Dalam 87% wanita berusia 35 hingga 40 tahun, bintik-bintik umur hilang dan kulit ditarik. Pada lelaki, kedutan di sekeliling mata terasa licin.

SUMBER: NAKBEBEL

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI