Dalam Islam, memakai hijab merupakan tanda kesederhanaan dan kesopanan. Meskipun anda berhijab, anda masih boleh mengenakan solekan pada wajah asalkan ia tidak dipakai secara berlebihan. Solekan mampu membuatkan wajah anda tampak lebih indah dan menarik.

Selain solekan, aksesori yang dipakai serta perhiasan yang tepat juga dapat mengubah wajah menjadi lebih dramatik. Hijabista kongsikan idea solekan serta gaya hijab yang sesuai untuk anda. Dalam masa yang sama, ia boleh membantu anda tampil dengan lebih memukau.

Jangan kenakan solekan yang melampau. Cukup sekadar solekan yang minimal. Fokus anda adalah pada bahagian mata dan pipi. Paling penting, mulakan dengan solekan mata. Kemudian, pilih hijab yang sesuai dengan warna mata anda. Pilih pembayang mata yang terang dan sarungkan hijab rona gelap.

Cara Pakai Solekan Dengan Hijab

Mahu PENAMPILAN Lebih Sempurna Dengan SOLEKAN Serta Gaya HIJAB Yang Tepat, Ikut Tip Ini!

1. Solekan Mata Dengan Hijab

Mata adalah bahagian yang paling menonjol dan anda boleh menambah efek glamor dengan pemilihan warna yang betul. Cara yang lebih mudah, gunakan pensel mata, pembayang mata dan maskara.

Pilih warna yang sesuai dengan tudung. Anda harus elakkan perhiasan yang berwarna emas. Untuk tampil lebih natural, anda boleh menggunakan warna nude dan gunakan warna yang berkilat untuk solekan perkahwinan atau majlis malam.

IKLAN

2. Solekan Pipi

Mahu PENAMPILAN Lebih Sempurna Dengan SOLEKAN Serta Gaya HIJAB Yang Tepat, Ikut Tip Ini!

Pilih jenis pemerah pipi yang sesuai dengan kulit anda. Pemerah pipi jenis serbuk sesuai untuk individu yang memiliki kulit berminyak. Angkat pipi anda ke atas dan gerakkan berus ke arah buah pipi anda. Ini akan memberikan tona semula jadi kepada wajah anda.

3. Solekan Bibir

Mahu PENAMPILAN Lebih Sempurna Dengan SOLEKAN Serta Gaya HIJAB Yang Tepat, Ikut Tip Ini!

IKLAN

Solekan anda tidak lengkap tanpa calitan gincu yang terang. Kemasan yang sempurna pada bibir mampu menonjolkan wajah anda. Warna merah terang dan merah jambu antara rona yang cukup sempurna untuk bibir. Cubalah padankan gincu bibir dengan warna hijab. Pastikan solekan anda tidak berlebihan. Biarkan hijab dan calitan gincu di bibir anda sahaja yang menonjol.

Barang-barang kecantikan yang setiap hijabi harus disimpan dalam dompet ketika melangkah keluar rumah:
 
• Pensel mata
• Gincu
• Bedak muka
• Pemerah pipi
• Tisu basah
Gloss 
• Pembayang mata

Selain daripada solekan, anda juga perlu memilih gaya tudung yang paling sesuai dengan bentuk wajah anda. Berpakaian dengan sempurna supaya gaya anda tiada kurangnya.

IKLAN

Lihat gambar di bawah untuk melihat idea dan gaya solekan hijab:

Untuk solekan yang ringkas, cukup sekadar memakai penggaris mata dan maskara. Anda boleh menambah warna bibir yang natural untuk menyegarkan lagi rupa anda. Ini adalah salah satu rutin rias wajah yang paling mudah dan ia amat disyorkan untuk gadis-gadis muda yang sedang dalam perjalanan dan tidak mempunyai masa untuk melakukan asas dan kontur pada wajah.

SOLEKAN NATURAL

A post shared by Vivy Yusof (@vivyyusof) on

SOLEKAN GORGEOUS

A post shared by ZianaZain (@iamzianazain) on

SOLEKAN SMOKEY EYE

SOLEKAN BOLD HIJAB WARNA NATURAL

A post shared by Bella Dally (@belladally) on

SOLEKAN PEMBAYANG MATA GELAP

SOLEKAN NATURAL DENGAN HIJAB BERWARNA TERANG

TUTORIAL SOLEKAN HIJAB