Bukan mudah untuk kekalkan momentum dan sentiasa bersemangat dalam melakukan senaman, kerana senaman bukan satu kerja hakiki yang diberi ganjaran seperti gaji dan sebagainya, tetapi dilakukan untuk mendapatkan kesihatan yang baik, bebas dari pelbagai penyakit, seterusnya memberi kualiti dalam aktiviti harian. 

Sumber gambar: Help Guide

Oleh itu, tidak ramai yang berjaya untuk istiqamah dalam bersenam dan ramai yang kecundang di tengah jalan. Bukan kerana tidak berani meneruskan perjalanan, tetapi kebanyakkannya hilang semangat untuk kerana tidak mendatangkan sebarang hasil. 

Ikuti langkah berikut untuk kekal bersemangat: 

OBJEKTIF 

Cuba ingat semula tujuan utama kita melakukan senaman.

IKLAN

 MAKANAN 

Pilih makanan yang senang untuk dihadam sebelum bersenam. Minum minuman yang memberi tenaga. Terdapat pelbagai jenis minuman dan makanan untuk bersukan yang dijual di pasaran. Pilihlah yang sesuai, yang direka khas di makmal sukan untuk mendapatkan prestasi yang optimum. 

IKLAN

RAKAN 

Kita harus bijak memilih kawan mengikut keadaan semasa. Kawan untuk senaman amat penting, bagi membantu meningkatkan motivasi diri dan tahap keyakinan diri. Jangan cari kawan yang tinggal jauh dari rumah dan kawan yang mempunyai objektif berbeza. Objektif untuk menurunkan dan menaikkan berat badan adalah misi yang jauh berbeza. 

IKLAN

MUZIK

Kajian menunjukkan muzik antara faktor penting dalam bersukan. Dapatan kajian turut menunjukkan bahawa atlet yang mendengar muzik lebih berprestasi berbanding atlet yang tidak mendengar muzik. Alunan muzik dapat membantu dan mengekalkan momentum sekaligus memberi semnagat untuk melakukan senaman. Pilih lagu yang mempunyai rentak yang sesuai mengikut jenis senaman.

MEMPELBAGAIKAN 

Elakkan stres ataupun tertekan semasa bersukan atau bersenam. Lakukan dalam keadaan yang tenang dan menggembirakan. Jadikan ia suatu rutin yang membuatkan kita ingin melakukannya lagi. Oleh itu, cuba mempelbagaikan jenis senaman anda. Kalau objektif kita nak kurus, terdapat 1001 jenis senaman untuk menjadi kurus sebenarnya. Sampai bila mahu berlari di treadmill setiap hari? Cuba buat jadual dan memperbagaikan senaman di gimnasium, bukit-bukit, merentas desa, latihan litar dan sebagainya. 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI