Siapa yang tidak mahu seluruh tubuhputih bersih secara sekata? Untuk mendapatkannya, bukan semua wanita sanggup berhabis wang untuk mengunjungi salon kecantikan. Walaupun skrub tradisional yang anda boleh campurkan sendiri tidak kurang berkesan untuk memutihkan badan secara semula jadi. Bahannya juga senang dijumpai di rumah.

Sebelum pergi ke salon kecantikan, jom simak dahulu cara membuat lulur alami untuk memutihkan kulit tubuh.

1. Kunyit

Lulur Pemutih Badan dari Bahan Alami, Buat Sendiri Sahaja Di Rumah. Terbukti Berhasil!
Meskipun berwarna kuning, kunyit adalah rempah yang dikenali boleh mencerahkan kulit. Bahkan lulur tradisional dari bahan ini selalu jadi andalan utama keluarga atasan zaman dahulu untuk menjaga kecantikan mereka. Ini kerana kandungan kurkumin merupakan zat antioksidan yang efektif untuk mengurangkan produksi melanin dan mencegah perubahan warna kulit menjadi gelap.

Lulur Pemutih Badan dari Bahan Alami, Buat Sendiri Sahaja Di Rumah. Terbukti Berhasil!

Cara membuat lulur alami dari kunyit adalah dengan dihaluskan dan disapukannya ke area tubuh yang diinginkan. Diamkan sampai setengah kering lalu gosokkan secara perlahan. Anda boleh menggunakan lulur kunyit buatan sendiri ini 2-3 kali dalam seminggu untuk dapatkan kulit putih bersih dan bersinar.

2. Beras

Lulur Pemutih Badan dari Bahan Alami, Buat Sendiri Sahaja Di Rumah. Terbukti Berhasil!

IKLAN

Beras memiliki kandungan vitamin B1 yang baik untuk mencerahkan kulit. Itulah sebabnya, makanan ruji ini sering digunakan untuk dicampurkan dalam produk kecantikan. Selain memutihkan, beras sangat baik untuk mengusir kulit yang kering dan kusam. Cara membuat lulur pemutih alami dari beras sangat mudah.

Buat bancuhan pes menggunakan beras yang telah ditumbuk. Kemudian sapukan ke seluruh tubuh dan iringi dengan gerakan urutan lembut.

3. Kopi

Lulur Pemutih Badan dari Bahan Alami, Buat Sendiri Sahaja Di Rumah. Terbukti Berhasil!

Seterusnya, ada cara memutihkan kulit tubuh secara alami dengan bantuan serbuk kopi. Selain nikmat untuk diminum, bahan ini boleh mencerahkan dan menghaluskan kulit dengan cara mengangkat sel kulit mati secara lembut. Cara membuat lulur pemutih tumbuk serbuk kopi dan campurkannya dengan sedikit air hingga teksturnya tidak terlampau halus. Setelah itu, sapukan ke selurur tubuh. Ulangi ritual ini seminggu sekali saja.

IKLAN

4. Kayu ManisLulur Pemutih Badan dari Bahan Alami, Buat Sendiri Sahaja Di Rumah. Terbukti Berhasil!

Bahan dapur yang satu ini ternyata juga punya pelbagai manfaat ajaib bagi kecantikan. Bahkan di India, kayu manis telah lama digunakan sebagai bahan dasar lulur alami untuk badan. Kayu manis mampu mengangkat sel kulit mati yang menumpuk secara lembut dan minimumkan risiko iritasi. Cara penggunaannya pun cukup mudah.
Kombinasikan kayu manis dengan salah satu jenis minyak esensial, seperti almond oil, olive oil, dan sebagainya. Setelah itu sapukankan ke tubuh diiringi urutan secara perlahan. Ritual ini akan menghilangkan kulit kusam dan membuat tubuh anda halus cerah.

5. Bengkoang

Lulur Pemutih Badan dari Bahan Alami, Buat Sendiri Sahaja Di Rumah. Terbukti Berhasil! Khasiat bengkoang untuk memutihkan kulit secara alami sudah terkenal sejak dahulu. Kandungan vitamin C dan B1 yang terkandung cukup tinggi. Untuk membuat warna kulit sekata, anda boleh mengaplikasikan lulur pemutih badan buatan sendiri dengan cara menghaluskan bengkuang menggunakan blender. Beri tambahan minyak zaitun jika perlu. Setelah itu, lulur siap disapukan ke seluruh tubuh dan tunggu hingga mengering.

6. Susu dan Limau nipis

Lulur Pemutih Badan dari Bahan Alami, Buat Sendiri Sahaja Di Rumah. Terbukti Berhasil!

Susu dan limau nipis adalah kolaborasi yang luar biasa bagus untuk memutihkan kulit. Bahkan gabungannya uga boleh digunakan sebagai bahan alami untuk menghilangkan kulit yang belang. Cara membuatnya pun sangat mudah, campurkan susu asli dengan kulit limau nipis yang telah diparut ataupun air perahannya. Setelah itu sapukan secara sekatake seluruh tubuh.

IKLAN

7. Gula dan Madu

Lulur Pemutih Badan dari Bahan Alami, Buat Sendiri Sahaja Di Rumah. Terbukti Berhasil!

Selain gabungan susu asli dan limau nipis, anda juga patut mencuba kombinasi gula dan madu untuk membuat lulur badan alami. Dua bahan dapur ini juga dikenal menyimpan pelbagai manfaat yang baik untuk kulit. Contohnya gula yang berperanan sebagai skrub untuk mengangkat sel kulit mati secara maksima. Hasilnya, kulit yang kusam dijamin tak akan kelihatan lagi.

Cara memutihkan badan secara alami yang satu ini boleh anda mulai dengan campurkan 3 sudu gula dan 5 sudu madu. Kacau hingga rata lalu lumurkan ke seluruh tubuh.

8. Kulit limau

Lulur Pemutih Badan dari Bahan Alami, Buat Sendiri Sahaja Di Rumah. Terbukti Berhasil!

Limau adalah buah yang kaya akan vitamin C. Lebih dari itu, kulitnya juga mengandung vitamin A, C, dan bahan lainnya yang sangat baik untuk merawat kulit. Oleh kerana itu, anda boleh memanfaatkan kulit jeruk sebagai lulur pemutih badan alami. Caranya, parut bahagian luarnya lalu campurkan dengan oatmeal dan jenis minyak esensial seperti almond oil. Kacau hingga sebati sempurna lalu lulur siap untuk disapukan ke seluruh tubuh.

Mudah bukan! Semua bahan hanya ada di dapur anda, jadikan rejim kecantikan anda untuk dapatkan hasil yang maksima.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI