Tahukah Anda, bahawa terdapat suatu tempat di tubuh manusia, jika ditempelkan dengan ais pada titik tersebut selama beberapa saat, berupaya memberi impak positif terhadap kesihatan kita.

Letakkan benda sejuk seperti pek ais di kepala. Ini akan buat kita rasa kebas atau numb. Jika tiada ice pack, balutkan sahaja ais yang dibeli di pasaraya dengan tuala kecil. Pegang dan letakkan di kepala untuk beberapa minit.

Sakit Kepala Ada 4 Jenis:

Legakan 4 Jenis Sakit Kepala Ini Dengan Ketulan Ais. Jika Kena Pada Titik ‘Rumah Angin’
Sumber gambar: Melbourne ENT Group

1. TENSION HEADACHES

Sakit kepala ini berpunca dari ketegangan otot bahu, leher, kulit kepala atau rahang. Sakitnya seolah-olah kepala anda diikat ketat oleh sesuatu.

 2. CLUSTER HEADACHES

Sakit kepala ini berlaku secara tiba-tiba dan ia berlaku pada salah satu bola mata anda. Sakitnya seperti ketajaman menyucuk ke dalam mata.

 3. SINUS HEADACHES

Sakit kepala ini berpunca dari tekanan resdung diantara dahi dan hidung. Sakitnya akan terasa pada bahagian dalam dahi dan tulang pipi.

4. MIGRAINE HEADACHES

Migraine berlaku disebabkan perubahan pembuluh darah pada otak. Biasanya akan mengalami kesakitan pada sebelah kepala, mual, muntah dan pandangan tidak jelas.

IKLAN

Insha-Allah, teknik ini dapat mengatasi masalah sakit kepala seperti migrain dengan segera. Badan kita akan terasa ringan dan bertenaga. Melakukan terapi tersebut secara berkala dipercayai dapat mengekalkan keremajaan tubuh dan kelihatan lebih muda.

Tempat tersebut ialah titik tekanan yang terletak di dasar tengkorak iaitu di atas leher, atau titik apabila leher dan kepala bersambung. Dalam ilmu akupunktur Cina titik tersebut dikenali sebagai Feng Fu, yang bermaksud “rumah angin”.

Menurut rawatan tradisional Cina, teknik meletakan ais pads titik Feng Fu bukan untuk mengubati penyakit tetapi mengembalikan keseimbangan fisiologis semula jadi. Di samping itu, memberikan stimulasi emosional yang positif dan ‘meremajakan’ seluruh tubuh.

Legakan 4 Jenis Sakit Kepala Ini Dengan Ketulan Ais. Jika Kena Pada Titik ‘Rumah Angin’

IKLAN

Keajaiban ini akan terjadi jika kita menempelkan ais pada Titik Feng Fu. Cubalah melakukan terapi tersebut ketika badan anda terasa letih atau kepala terasa pening. Badan kita akan menjadi ringan, lebih bertenaga dan perasaan letih atau pening akan hilang.

Beberapa pengidap migrain sendiri, mengakui terapi ini ternyata lebih efektif untuk mengatasi migrain dibandingkan dengan pengambilan ubat-ubatan. Terapi ini juga dapat meningkat mood dan membangkitkan perasaan segar, keran teknik ini menstimulasi pelepasan endorfin dalam aliran darah.

Teknik ini mudah sekali, hanya tempelkan ais pada titik Feng Fu selama 10 hingga 20 minit.

IKLAN

Pada awalnya mungkin anda akan merasa sejuk selama 30-40 saat, tetapi perlahan-lahan titik tersebut akan menjadi hangat.

Legakan 4 Jenis Sakit Kepala Ini Dengan Ketulan Ais. Jika Kena Pada Titik ‘Rumah Angin’

Menempelkan ais pada titik Fung Fu berkhasiat untuk:

1. mengatasi sakit kepala dan migrain;
2. meringankan sakit gigi dan sakit sendi;
3. mencipta kesan relaks;
4. meningkatkan tenaga dan menghindar keletihan;
5. meningkatkan kualitu tidur;
6. memperbaiki sistem penafasan dan sistem kardiovaskular;
7. mengatasi asma;
8. mencegah sering bersin dan hidung berair;
9. mengatasi gangguan neurologi dan perubahan degeneratif pada tulang belakang;
10. membaiki sistem pencernaan;
11. menyembuhkan radang saluran usus dan meningkatkan keupayaan seksual;
12. mengatasi kegemukan dan masalah pemakananz;
13. mengatasi gangguan kelenjar tiroid;
14. membantu masalah arthritis, hipertensi dan hipotensi.
15. menghilangkan selulit;
16. mengatasi gangguan kitaran haid, kemandulan, endokrin, dan kesuburan;
17. mengatasi gangguan psiko-emosiol, stres, keletihan, insomnia.

Luar biasa sekali bukan? Sayangnya terapi dengan teknik Feng Fu ini masih asing kepada masyarakat umum.Oleh itu, sebarkanlah insha-Allah orang lain juga mendapat manfaat. Semoga berjaya.

SUMBER: sihat lelaki