Kejadian serangan yang terjadi pada hari Jumaat lalu di masjid ketika umat Islam hendak menunaikan solat Jumaat di Christschurch, New Zealand sememangnya mengejutkan seluruh dunia dan pastinya umat Islam yang paling terkesan dengan kejadian ini.

Bukan itu sahaja, masyarakat dunia juga turut mengecam tindakan keji oleh pengganas terbabit dan berharap dia bakal dikenakan hukuman yang selayaknya. Turut menerima perhatian dunia ialah seorang polis wanita muslim dan berpangkat tertinggi di New Zealand iaitu Superintendan Naila Hassan.

Lebih 20 Tahun Naila Hassan, Supritendan Polis New Zealand Sorokkan Status Sebagai Wanita Muslim

Diberi peluang berucap, beliau telah meluahkan rasa bangganya menjadi seorang wanita muslim dan juga seorang yang mempunyai pangkat yang tinggi sebagai pegawai polis New Zealand.

Sebak ketika bersuara, jelasnya, pihak berkuasa akan menjalankan siasatan dengan tegas dan meminta orang ramai supaya sentiasa berjaga-jaga demi menjamin keselamatan komuniti di sana. Beliau juga turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada polis dunia kerana memberikan bantuan dalam kes ini.

20 tahun sorokkan status sebagai seorang muslim.

Bayangkan menghabiskan dua dekad pertama kerjaya anda dengan menyembunyikan sebahagian daripada siapa anda.

Itulah kenyataan daripadanya. Awalnya, ia adalah mengenai “kesesuaian” dan menjadi seperti orang lain.

Lebih 20 Tahun Naila Hassan, Supritendan Polis New Zealand Sorokkan Status Sebagai Wanita Muslim

Sebagai komander  bagi daerah Counties Manukau West, peranan Naila melibatkan pengawasan kepolisian di pinggiran Auckland selatan Māngere, Ōtāhuhu dan Papatoetoe.

IKLAN

Hinggalah pada tahun 2012, beliau akhirnya menyedari kepentingan kepelbagaian dalam unit polis.

Beliau yang berasal daripada Pakistan ini sebenarnya baru sahaja dinaikkan pangkat, iaitu antara salah seorang wanita Islam pertama yang berjaya mendapatkannya di New Zealand.

“Pasukan MPES [Maori, Pasifik, etnik] kami di ibu pejabat ingin meraikannya, untuk mempunyai pemimpin masyarakat, tetapi saya sebenarnya menolaknya, saya tidak mahu melihat sebagai untuk kepentingan saya sendiri,” katanya.

Tidak lama kemudian dia diketepikan oleh Timbalan Pesuruhjaya Mike Clement, yang kemudian menjadi pegawai komander polis City Auckland.

“Beliau memberitahu saya, ia bukan lagi mengenai Naila, ini adalah tentang pemodelan peranan saya di polis New Zealand.”

IKLAN

Naila dan kakitangan lain kerap bertemu dengan para pemimpin, bersama dengan masyarakat etnik lain.

“Kita perlu menggambarkan komuniti kita, lebih baik melibatkan mereka dan mereka akan mempunyai kepercayaan dan keyakinan yang lebih baik kepada kita.”

Beberapa perubahan kepada nilai-nilai polis telah dibawa oleh Pesuruhjaya Mike Bush.

Pada akhir tahun 2014, satu nilai polis telah ditambah kepada sistem nilai polis sedia ada iaitu “menghargai kepelbagaian dan empati”.

IKLAN

Kata Naila, ia bukan sahaja mengenai  kepelbagaian etnik, tetapi juga kepelbagaian pemikiran yang digalakkan.

Lebih 20 Tahun Naila Hassan, Supritendan Polis New Zealand Sorokkan Status Sebagai Wanita Muslim

“Kami kini menggalakkan rekrut untuk berfikir secara berbeza. Kami mahu menjadi inovatif dan berfikir secara berbeza dengan apa yang telah kami lakukan pada masa lalu.”

Naila berkata pemikiran yang pelbagai juga boleh melalui dikecapi melalui pengalaman umur, jantina dan kehidupan.

Selain itu, Naila juga mahukan seluruh komuniti Islam dan juga Chrischurch untuk tahu yang mereka (polis) akan sentiasa bersama komuniti-komuniti tersebut, berkongsi suka duka dan akan melakukan sehabis boleh bagi membantu.

kredit: North Shore, Facebook New Zealand Police, Rodney & West Auckland Police, stuff.co.nz

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI