Kebanyakan perempuan pasti tidak dapat lari daripada mengalami kesakitan senggugut sewaktu datang bulan. Sakitnya tidak dapat digambarkan, hanya Tuhan sahaja yang tahu!

Jika wanita lain mungkin sudah biasa dengan keadaan begini, namun situasinya mungkin agak sukar buat mereka yang bergelar insan istimewa.

Di Instagram, Bengah telah berkongsikan dengan pengikutnya serba sedikit mengenai pengalaman adiknya yang sindrom down yang mesra dipanggil Cik Pia sewaktu menghadapi senggugut.

Sebak tengok Cik Pia menahan kesakitan…

View this post on Instagram

“Period Pain” . Sakit datang bulan dekat anak istimewa ni.. abang kongsi pengalaman yang baru kejap tadi ni terjadi la. Bengah keluar makan dengan keluarga.. bawa Ayah makan nasi arab kat food truck dekat dengan rumah. dah lama tak bawa Mak Ayah makan luar. Cik Pia ikut sekali.. nampak dia memang tak sihat tapi NAK JUGA IKUT. . Bermula lah dugaan kecil pada keluarga ini.. Cik Pia sakit perut. Akak cakap Cik Pia tengah datang bulan. Period pain laa.. memang angin Cik Pia lain la. Makanan yang dah dibeli semua tadi dia tolak tepi kecuali keropok kentang katanya boleh bawa balik rumah. hehe.. pandai ye? selamat bawa balik keropok. . Habis dia melawan sakit perut tu. berhempas pulas menahan kesakitan.. dia muntah ditempat kejadian.. Cik Bunge dengan pantas sediakan beg plastik akak @asyamohdnoor dengan segera dan dari awal dah standby sebelah Cik Pia. Aku tergamam jap.. tak marah dan tak rasa malu apa.. cuma kesian dengan adik istimewa ni. Kita nak marah dia tak boleh.. dah cakap dah tadi jangan ikut.. JANGAN IKUT. Kau degil betul ya wahai adik… . Mak dan Ayah senyum je.. akak yang uruskan semua. masa Bengah rakam video ni nak bagi dia kentang goreng, ayam gunting spicy dengan hotdog cheese yang Cik Pia pesan.. lepas dia muntah perut sakit. Bengah la kena habiskan ? . Sakit Period Pain ni tak boleh bawak bincang… kesian adik abang. . #AbangYangPenyayang #KesayanganAlam

A post shared by Hammad Zamakhshari (Bengah) (@makhlokmacho) on

“Period Pain”
.
Sakit datang bulan dekat anak istimewa ni.. abang kongsi pengalaman yang baru kejap tadi ni terjadi la. Bengah keluar makan dengan keluarga.. bawa Ayah makan nasi arab kat food truck dekat dengan rumah. dah lama tak bawa Mak Ayah makan luar. Cik Pia ikut sekali.. nampak dia memang tak sihat tapi NAK JUGA IKUT.
.
Bermula lah dugaan kecil pada keluarga ini.. Cik Pia sakit perut. Akak cakap Cik Pia tengah datang bulan. Period pain laa.. memang angin Cik Pia lain la. Makanan yang dah dibeli semua tadi dia tolak tepi kecuali keropok kentang katanya boleh bawa balik rumah. hehe.. pandai ye? selamat bawa balik keropok.

IKLAN

Sakitnya tak boleh dibawa dibincang…

Habis dia melawan sakit perut tu. berhempas pulas menahan kesakitan.. dia muntah ditempat kejadian.. Cik Bunge dengan pantas sediakan beg plastik akak @asyamohdnoor dengan segera dan dari awal dah standby sebelah Cik Pia. Aku tergamam jap.. tak marah dan tak rasa malu apa.. cuma kesian dengan adik istimewa ni. Kita nak marah dia tak boleh.. dah cakap dah tadi jangan ikut.. JANGAN IKUT. Kau degil betul ya wahai adik…
.
Mak dan Ayah senyum je.. akak yang uruskan semua. masa Bengah rakam video ni nak bagi dia kentang goreng, ayam gunting spicy dengan hotdog cheese yang Cik Pia pesan.. lepas dia muntah perut sakit. Bengah la kena habiskan ?
.
Sakit Period Pain ni tak boleh bawak bincang… kesian adik abang.
.
#AbangYangPenyayang
#KesayanganAlam

Sementara itu, netizen juga tidak lupa berkongsikan tip bagi meredakan kesakitan sewaktu mengalami period pan. Ramai juga yang berasa sedih melihat Cik Pia kerana memahami derita yang dialami.

IKLAN

 

IKLAN

kredit: instagram @makhlokmacho