Kegemukan merupakan masalah yang sering dihadapi oleh masyarakat kita. Tubuh badan yang gemuk boleh membawa kepada penyakit obesiti dan menyebabkan timbulnya penyakit-penyakit lain seperti sakit jantung, kencing manis ataupun kegagalan buah pinggang.

Tabiat makan di tengah malam seringkali membelenggu kehidupan kita. Tambahan pula apabila dalam tempoh ‘total lockdown’ ini, waktu tidur sudah tidak sama seperti dahulu dan menyebabkan kita mudah berasa lapar di tengah malam. Jadi, untuk mengelakkan tubuh badan menjadi gemuk apabila makan di tengah malam, cuba amalkan menu sihat ini yang boleh membantu kamu untuk kurus dan menyihatkan tubuh badan!

1. Bijirin dan susu.

Sumber gambar: Enprocal

Secara lazimnya, bijirin akan memberikan sedikit serat, vitamin tambahan, dan mineral, ditambah dengan baik jika anda ingin sesuatu yang manis. Untuk makan di tengah malam, kurangkan sedikit kuantiti pengambilannya dengan mengambil satu hidangan bijirin dalam kira-kira 3/4 cawan. Untuk rasa yang sempurna, tambah sedikit susu, susu badam, atau susu pekat. Pastinya kamu mempunyai snek malam yang cepat dan sihat.

2. Campuran buah beri.

IKLAN
Sumber gambar: Healthy Fitness Meals

Buah beri adalah makanan yang paling berkhasiat. Kandungan tinggi vitamin dan mineral, ditambah dengan pigmen serta antioksidan yang mempunyai banyak manfaat kepada tubuh badan. Campuran buah beri seperti blueberries, raspberi dan buah beri hitam juga memberikan sebuah hidangan yang menarik. Untuk rasa yang lebih sedap dan berkhasiat tambahkan beberapa jenis kacang cincang atau granola bersama dengan krim cambuk, atau percikan susu badam.

3. Keju & biskut.

IKLAN
Sumber gambar: Mama Bears Cookbook

Hidangkan beberapa keping keju dengan keropok bijirin penuh. Keju diperkaya dengan sumber kalsium yang tinggi dan mempunyai serat tambahan.

Gunakan pemotong cheese dan potong tipis beberapa cheddar tua, gouda, atau provolone. Keju biru dan brie juga baik, terutama dengan biskut yang sedikit manis.

IKLAN

4. Yogurt dan buah-buahan.

Sumber gambar: Taste of Home

Yogurt adalah sumber kalsium, protein, dan bakteria probiotik yang baik untuk sistem penghadaman. Kamu boleh mulakan dengan yogurt biasa dan menambah rasa dengan buah beri, beberapa kacang cincang, dan beberapa madu.

5. Popcorn.

Sumber gambar: Simply Recipes

Popcorn dianggap sebagai bijian, yang menjadikannya lazat dan hebat. Ia juga baik untuk pinggang kamu! Sebenarnya, tiga cawan popcorn yang dipenuhi udara mempunyai kurang daripada 100 kalori dan serat 4 gram.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI