Sepertimana yang kita semua maklum, apabila datangnya haid semua ibadah yang wajib kita lakukan tidak dapat dilaksanakan. Begitu juga semasa bulan Ramadan nanti.

Tetapi tidak bermakna kita tidak boleh mengumpul pahala semasa bulan Ramadan. Jangan jadikan haid sebagai alasan untuk mengabaikan melakukan kebaikan untuk mengumpul pahala.

Terdapat beberapa amalan yang boleh anda lakukan walaupun anda haid. Walaupun Ramadan belum muncul, tetapi sekurang-kurangnya anda buat persediaan awal.

1. Menyediakan & Memberi Iftar

Sabda Rasulullah S.A.W:

“Sesiapa yang memberi makan orang yang berpuasa (iftar), maka baginya (pemberi) pahala seperti orang yang berpuasa itu tanpa dikurangkan sedikit pun pahala orang yang berpuasa tersebut.” Riwayat At-Tirmizi

Jadi, anda hanya perlu menyediakan makanan berbuka untuk keluarga anda dan pahala puasa menjadi milik anda!

IKLAN

7 Amalan Ini, Hijabi Boleh Kumpul Pahala Berganda Di Bulan Ramadan Walaupun Sedang Haid!

2. Berdoa & Berzikir

Amalan ini seharusnya menjadi amalan rutin hijabi yang haid tidak kira masa. Cuma In Shaa Allah pada bulan Ramadan ini, pahalanya akan dilipat gandakan.

3. Menghidupkan Malam (Qiamullail)

Bulan Ramadan sangat dituntut untuk dilakukan qiamullail namun hijabi yang haid pasti tidak boleh melakukan solat-solat sunat. Jadi, hidupkanlah malam anda dengan bermunajat, bertafakur, berzikir, bertahlil, bertahmid, bertasbih dan sebagainya.

IKLAN

4. Mengkaji & Memahami Terjemahan Al-Quran

Jelas bagi wanita yang haid tidak boleh menyentuh dan membaca Al-Quran dengan kuat. Gunakan masa haid anda ini dengan membaca dan memahami terjemahan Al-Quran. Cara ini boleh mendekatkan anda dengan Al-Quran dan juga peroleh pahala yang banyak.

7 Amalan Ini, Hijabi Boleh Kumpul Pahala Berganda Di Bulan Ramadan Walaupun Sedang Haid!

5. Menghadiri Atau Mendengar Majlis Ilmu

Sepanjang Ramadan ini nanti sudah tentu masjid atau surau meriah dengan kuliah atau majlis ilmu. Hadirkan diri anda di majlis-majlis ini agar keberkatannya dapat anda perolehi.

IKLAN

6. Perbanyakkan Infaq & Sedekah

Ibadah ini paling senang dilakukan. Lakukan ini dengan kerap dan konsisten. Pahala dari sedekah akan digandakan sehingga 700 kali ganda di bulan Ramadan ini.

7. Menjalin & Mempererat Silaturahim

Hubungan antara kita dan manusia lain seharusnya dijaga dengan sebaik mungkin terutamanya dengan ahli keluarga terdekat kita. Cuba kawal emosi dan tahap moody semasa haid ini dan layan mereka dengan sehabis baik.

7 Amalan Ini, Hijabi Boleh Kumpul Pahala Berganda Di Bulan Ramadan Walaupun Sedang Haid!

Semoga kita yang sedang datang bulan ini tidak sesekali alpa dan lalai dalam merebut pahala semasa Ramadan nanti. Sesungguhnya sangat rugi jika kita tertinggal peluang ini.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI