Semakin banyak penyelidikan yang mengesahkan manfaat diet berasaskan tumbuhan, tidaklah menghairankan untuk melihat peningkatan populariti vegan dan vegetarian dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Hollywood nampaknya mendahului dalam arah berasaskan tumbuhan, dengan beberapa selebriti memilih untuk membuang daging. Seperti orang lain, mereka mempunyai motif berbeza untuk mengubah tabiat pemakanan mereka, daripada sebab kesihatan dan kebajikan haiwan kepada kebimbangan alam sekitar. Senarai selebriti terkenal yang bercakap secara terbuka tentang diet mereka dan sebab di sebalik keputusan mereka.

1. Natalie Portman

Pelakon Natalie Portman telah menjadi vegetarian sejak berumur 9 tahun dan menjadi vegan pada 2011. Dia berkata semuanya bermula kerana dia merasakan hubungan istimewa dengan haiwan. Portman kerap menggunakan pengaruhnya untuk melawan haiwan: ”3 kali sehari, saya mengingatkan diri saya bahawa saya menghargai kehidupan dan tidak mahu menyebabkan kesakitan atau membunuh makhluk hidup lain. Itulah sebabnya saya makan apa yang saya lakukan.”

2. Diane Keaton

Terima kasih kepada diet berasaskan tumbuhan, Diane Keaton kekal sihat dan cantik dalam setiap peringkat kehidupannya: “Saya melihat apa yang saya makan. Saya tidak makan daging, saya seorang vegetarian dan saya telah menjadi vegetarian selama 27 tahun dan saya telah berhenti makan ikan. Saya tidak mahu makan sesuatu yang merupakan haiwan. Bagaimanapun, dia hanya makan keju dan telur.

3. Jared Leto

 

Jared telah menjadi peguam bela hak haiwan dan vegetarian/vegan selama lebih daripada 20 tahun. Selain membantu haiwan, motivasinya adalah kesihatan dan mengekalkan ketampanannya: 20 tahun padat makan makanan vegetarian/vegan dan menjaga diri saya. Itu mungkin membantu proses pemeliharaan.”

4. Kristen Bell

Bintang Bad Moms telah menjadi vegetarian sejak berusia 11 tahun dan menjadi vegan pada 2012 selepas menonton dokumentari tentang kesan negatif makanan berasaskan haiwan. Tetapi semasa kehamilan pertamanya, Kristen Bell menyedari bahawa diet vegan yang ketat tidak sesuai untuknya: “Semasa kehamilan pertama saya, saya bekerja dan rasanya saya memerlukan lebih banyak kalori.”

Bell kini seorang vegetarian, walaupun dia menyokong mereka yang mengikuti diet vegan: ” Saya fikir menjadi vegan adalah cara yang baik untuk hidup dan ia mempunyai kesan yang hebat pada badan dan alam sekitar, “kata Bell.

5. Pamela Anderson

Vegetarian sejak umur 10 tahun, bintang Baywatch itu menjadi vegan pada usia dua puluhan dan telah menjadi peguam bela hak haiwan yang dedikasi. Selain daripada cintanya terhadap haiwan, dia percaya diet berasaskan tumbuhan menjadikannya lebih sihat dan baik untuk alam sekitar: ”Saya memilih diet berasaskan tumbuhan kerana saya mahu menjadi sihat,” katanya.

6. Woody Harrelson

Pelakon terkenal itu telah menjadi vegan selama 30 tahun, beralih kepada diet vegan mentah. “Saya makan vegan, tetapi saya makan kebanyakannya mentah. Jika saya mempunyai hidangan yang dimasak, saya rasa tenaga saya berkurangan. Jadi apabila saya mula-mula mengubah diet saya, ia bukan satu usaha moral atau etika tetapi usaha yang bertenaga, “akui Harrelson.

7. Venus Williams

IKLAN

Venus Williams, bekas pemain tenis nombor satu dunia, beralih kepada diet vegan mentah pada 2011 selepas dia didiagnosis dengan sindrom Sjögren. ”Ia bukan sahaja membantu saya di gelanggang, tetapi saya rasa saya melakukan tindakan yang betul,” kata Williams.

8. Kate Mara

Kate Mara mula mengikuti diet berasaskan tumbuhan untuk kesihatannya tetapi kemudian berminat untuk menyelamatkan haiwan. “Aktivis haiwan dalam diri saya hanya merasakan tanggungjawab untuk membuat pilihan tentang apa yang saya masukkan ke dalam badan saya dan bukan hanya melakukan apa sahaja yang saya mahu kerana ada yang sedap atau ada yang selesa,” katanya.

9. Peter Dinklage

 

Daging yang anda lihat Peter Dinklage makan dalam Game of Thrones sebenarnya adalah tauhu. Pelakon itu telah mengikuti diet vegetarian selama 15 tahun sebelum memutuskan untuk menjadi vegan pada 2014. Seorang aktivis hak haiwan yang gemar,

10. Stevie Wonder

Pemuzik terkenal, Stevie Wonder, mengumumkan kembali pada 2016 bahawa dia telah menjadi vegan sejak 2014. Wonder menjelaskan bahawa dia memutuskan untuk menjadi vegan atas sebab kesihatan dan persekitaran.

11. Ariana Grande

Bintang pop itu telah menjadi vegan sejak 2013 selepas menyedari dia terlalu menyayangi haiwan. “Saya suka haiwan lebih daripada saya suka kebanyakan orang, bukan bergurau,” jelasnya. Sejak itu, Ariana Grande menjadi aktivis hak haiwan. Dia bercakap secara terbuka tentang veganisme dan berkata, “Saya sangat percaya dalam memakan makanan penuh berasaskan tumbuhan, makanan penuh yang boleh memanjangkan hayat anda dan menjadikan anda seorang yang lebih bahagia.”

IKLAN

12. Halaman Elliot

Elliot Page telah menjadi vegan selama lebih sedekad atas sebab-sebab etika. Pelakon itu telah bercakap mengenai layanan kejam terhadap haiwan ternakan.

13. Kate Winslet

Selepas menjadi vegetarian kemudian dalam masa dewasa, pelakon pemenang Oscar itu telah menjadi peguam bela aktif untuk PETA selama beberapa tahun. Bersama suaminya, yang merupakan seorang vegan, Winslet gemar memasak berasaskan tumbuhan tetapi mengakui bahawa ia memerlukan sedikit daya cipta.

14. Adele

Adele menjadi vegetarian pada tahun 2011. Dalam temu bual dengan BBC Radio 1, dia berkata, “Setiap kali saya hendak makan daging, saya sentiasa melihat mata anjing kecil saya,” membayangkan bahawa belas kasihan terhadap haiwan adalah salah satu sebab mengapa dia berhenti. makan daging. Walaupun dia tidak pernah mengesahkan dia vegan, Diet Sirtfood yang Adele ikuti untuk penurunan berat badannya secara besar-besaran, sememangnya, diet vegan.

ARTIKEL BERKAITAN: Ramai Yang Kagum Dengan Penampilan Terbaharu Adele, Rupanya Selebriti Ini Amalkan Diet Jangka Pendek

15. Tobey Maguire

Bintang Spider-Man itu mengakui bahawa dia tidak pernah mempunyai keinginan untuk makan daging. Malah, ketika saya masih kecil saya akan mengalami masa yang sangat sukar untuk makan daging sama sekali,” kata Tobey Maguire. Dia telah menjadi vegetarian sejak 1992 dan vegan sejak 2009.

IKLAN

16. Ricky Gervais

Selepas bertahun-tahun spekulasi, Ricky Gervais baru-baru ini mendedahkan bahawa dia, sebenarnya, vegan. Pelakon dan pelawak itu telah menjadi peguam bela hak haiwan selama bertahun-tahun dan dia menggunakan media sosial untuk meningkatkan kesedaran tentang kekejaman haiwan.

17. Alicia Silverstone

Alicia Silverstone menjadi vegan pada usia 21 dan berkata dia berasa lebih baik berbanding sebelum ini selepas beralih kepada makanan vegan. “Sebaik sahaja saya menjadi vegan, saya kehilangan berat badan yang saya mahu turunkan, kuku saya lebih kuat dan kulit saya bersinar. Saya berasa hebat dan saya kelihatan lebih baik sekarang berbanding 11 tahun lalu,” katanya. Silverstone juga telah menjadi aktivis hak haiwan yang berdedikasi selama bertahun-tahun dan telah dianugerahkan Anugerah Mercy for Animals Hope PETA.

18. Casey Affleck

Casey Affleck memulakan perjalanan vegannya pada tahun 1995 sebagai reaksi terhadap amalan kejam industri pertanian haiwan dan telah menjadi penyokong haiwan sejak itu. “Saya percaya veganisme boleh memberi manfaat kepada individu dan dunia, dan, sudah tentu, haiwan,” kata pelakon itu.

19. Arnold Schwarzenegger

Selepas menghasilkan dan muncul dalam filem, The Game Changers, yang mengisahkan tentang beberapa atlet dan selebriti berasaskan tumbuhan, Schwarzenegger mula berminat dengan makanan berasaskan tumbuhan: “Apabila saya semakin dewasa dan saya mula membacanya, saya mengenali fakta bahawa anda benar-benar tidak perlu mendapatkan protein anda daripada daging atau daripada haiwan, jadi saya mula pergi lebih ke arah diet vegetarian.

Dan tiba-tiba, saya lebih menyukainya daripada daging,” katanya. Pemakanannya kini ”99% berasaskan tumbuhan” dengan telur menjadi satu-satunya produk bukan vegan yang masih dia makan.

20. Michelle Pfeiffer

Michelle Pfeiffer mengikuti diet vegan atas beberapa sebab antaranya untuk kesihatannya, tetapi juga untuk memastikan kulitnya sentiasa muda. Dia berkata, “Memakan diet vegan, ia lebih sihat dan boleh mengelakkan banyak toksin yang boleh menuakan kulit dan badan anda. Saya benar-benar perasan perbezaan pada kulit saya tidak lama selepas bertukar kepada vegan sepenuhnya. Dan saya perlu makan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk kekal kurus.

Sesetengah orang mengatakan bahawa veganisme hanyalah satu trend dan kesannya terhadap menyelamatkan alam sekitar adalah diabaikan. Terpulang kepada selera dan daya tahan badan seseorang, apapun plan diet yang diamalkan pastikan anda kekal sihat.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

 

SUMBER:BRIGHTSIDE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI