Kredit Foto: Facebook Ustaz Ebit Lew

Terkadang kita melihat ada pasangan suami isteri bekerja siang dan malam, namun hidup mereka terasa sentiasa sempit. Pun begitu ada pula sebahagiannya, dari sehari ke sehari rezeki yang Allah kurniakan semakin bertambah-tambah dan dinikmati dengan penuh kesyukuran.

Kredit foto: Facebook Ustaz Ebit Lew

Hakikatnya, kehidupan yang dijalani dalam sebuah rumah tangga bermacam-macam. Oleh itu, baik kita cuba fahami perkongsian daripada ustaz Ebit Lew ini tentang kisah seorang kenalannya yang juga merupakan seorang kontraktor yang jujur menjalani kehidupan berkeluarga yang nyata begitu menghargai isterinya. Semua itu, memberi kesan kepada kehidupannya kini.

Jom semak perkongsiannya itu

Gambar sekadar hiasan

“Malam tadi jumpa dengan kontraktor yang jujur dan rajin. Terkesan dan kagum bila jumpa dalam masa 3 tahun ni. Rezekinya melimpah ruah berkat kerja keras dan kejujuran. Jujur dalam kerja dan jujur dalam keluarga.Jaga isteri, ibubapa dan jujur itulah kuncinya dalam pekerjaan.” Ya Allah….kaulah segalanya.

Subhanallah, lawa rumah. Cantiknya..yerlah kontraktor..buat sendiri jer..Dia ucap terima kasih pada saya. Kerana baru dia siapkan 3 projek besar. Berjuta nilainya..

Dia ucap terima kasih pada saya kerana ramai kawan-kawan fb ustaz beri projek padanya.

Jawab saya, “ itu semua dari Allah selagi kita jujur dan beri yang terbaik kerana Allah. Semuanya cuma bermakna bila kita buat kerana Allah.. saya takkan cerita pada orang jika kerjanya teruk, tak jujur dan berkualiti. Yang gerakkan hati untuk menulis pun Allah”.

IKLAN

Kuasa Doa

Bila berbual dia tak lekang menyebut isterinya. Katanya sehingga hari ini dia lepas solat tak pernah tinggal doakan ibubapa, ibubapa mertua dan isteri..

“Ramai orang hidup jadi kelam kabut. Bila tanya rupanya tak sempat berdoa. Solat pun tak..bagaimana harapkan rezeki jika tak sujud pada pemberi rezeki..”

Seterusnya katanya “ saya mendapat doa isteri”. Isterinya yang sentiasa mendoakannya. Saya tahu rezeki saya kerana Allah sayang isteri saya. Rezeki anak-anak. Saya jaga hatinya. Saya jujur padanya.

IKLAN

Saya tahu dia memang begitu. Dia selalu khidmat mak ayah mertua ke sana sini.

Jujur pada isteri

Gambar sekadar hiasan

Katanya pada saya, betul kata ustaz..”siapa sakitkan hati isteri memang Allah jadikan hidupnya tak berkat. Tak berjaya. Kerana wanita yakni isteri siang malam uruskan keluarga..mereka amanah dan anugerah Allah”.

“Saya baca buku isteriku Bidadari tu dari kulit sampai kulit. Saya dah ulang 5 kali ustaz..benar-benar menusuk kalbu. Saya cuba amalkan setiap bab. Saya beli dan hadiah pada kawan-kawan kontraktor yang lain. Saya kata baca buku ini rezeki bukan tentang pandai cari duit. Tapi jadi hamba Allah yang baik dan sayangi keluarga..jujur pada isteri. Jujur pada orang kita sayang”.

IKLAN

Asas kekayaan

Gambar sekadar hiasan

Begitu juga 11 Amalan kekayaan. Baca bab 1 jer dah kaya. Itulah asas kaya..bila ada asas, saat itu kita dah bahagia..

Ramai orang ingat, duit cuma bekerja siang malam. Ramai orang ingat rezeki bila pandai, cantik, glamour. Ramai orang terlupa ada orang memiliki semua tapi dicabut bahagia dalam hidupnya. Dia tak tahu erti syukur. Ada isteri tak hargai. Ada anak tak dipandang. Ada ibubapa tidak dihormati.

Fahami konsep rezeki yang Allah kurniakan, rupanya berpunca dari perbuatan kita seharian. Kurangkan keluh kesah kenapa rezeki kita tidak sehebat orang lain. Hakikatnya rezeki Allah itu datang dalam pelbagai bentuk. Fahami juga konsep permintaan anda dengan konsep kurniaNya, bukan semua permintaan anda dimakbulkan. Allah memakbulkan dari sudut lain kerana Allah lebih sebaik-baik perancang. Husnuzon dan terus istiqomah dengan rezeki yang kita miliki.

SUMBER: AKAKPESAN

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI