Terkadang dengan efek magis solekan mampu jadikan wajah bak bidadari dunia.Namun berhati- hati dengan trik solekan yang diaplikasikan.Ini 6 solusi yang salah dan mampu membuatkan raut wajahmu tampak older than your age.

1) Menggunakan terlalu banyak bedak asas

Satu lapisan bedak asas yang terlalu tebal boleh menutup garis-garis halus dan kilauan pada kulit anda. Ketika membeli ‘foundation’ elakkan produk ‘matte’, ‘velvet’ dan tahan lama, tetapi carilah produk formula yang lebih ringan.

2) Memakai celak hitam

Memakai celak adalah satu trik untuk membuat mata anda kelihatan lebih besar tetapi pilih rona coklat berbanding hitam. Ini lebih membuatkan mata kelihatan besar secara asli.

IKLAN

3) Warna pensel bulu kening terlalu gelap

Warna bulu kening anda pudar selalri usia anda. Pilih satu warna yang lebih ringan dan terang daripada warna kening semula jadi.

IKLAN

4) Terlalu menyembunyikan likaran di bawah mata

Menyembunyikan lingkaran gelap bawah mata dengan ‘concealer’ tebal adalah tidak sesuai kerana ia akan menarik perhatian kepada garis dan lebam yang biasanya muncul di kawasan itu.

IKLAN

5) Tidak memakai pemerah pipi

Pemerah pipi yang terlalu padat boleh merubah penampilan wajah anda. Dan jika digunakan dengan betul, pemerah pipi boleh memberikan kesegaran dan menampakkan keremajaan wajah anda. Gunakan berus berbulu besar  dan sapukan pada pipi anda secara membulat, bukan hanya dalam satu garisan menaik.

6) Memakai penggaris bibir

Pensel bibir digunakan untuk gincu kelihatan kemas pada bibir. Jika anda memakai pensel bibir terlalu banyak, atau warna terlalu gelap, ia akan membuat bibir kelihatan seperti ‘ketat’.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI