Sekiranya anda mempunyai kulit kepala yang kering dan mengelupas, anda mungkin menganggapnya kelemumur. Tetapi boleh menjadi tanda kulit kepala kering. Kelemumur dan kulit kepala kering mempunyai simptom utama yang sama, iaitu serpihan jatuh dan kulit kepala gatal, tetapi adalah dua keadaan yang berbeza.

Sumber gambar: Healthline

Kulit kepala kering, menjadi jengkel dan mengelupas, manakala kelemumur, penyebabnya adalah terlalu banyak minyak di kulit kepala. Lebihan minyak itu menyebabkan sel-sel kulit terbentuk dan kemudian berkecai. Mengetahui syarat mana yang anda ada dapat membantu anda mendapatkan rawatan yang betul dan membuang serpihan tersebut dengan baik.

Sebab dan simptom

Sumber gambar: Head & Shoulder

Anda mendapati kulit kepala kering apabila kulit anda mempunyai kelembapan terlalu sedikit. Kulit pada kulit kepala anda menjadi jengkel dan mengelupas. Sekiranya kulit kepala anda kering, kulit di bahagian lain badan anda, seperti lengan dan kaki anda, juga akan kering.

Kulit kepala kering juga boleh disebabkan faktor-faktor seperti ini:

  • Udara sejuk dan kering
  • Disebabkan oleh reaksi terhadap produk yang anda pakai pada kulit kepala, seperti syampu, gel penata rambut, dan penyembur rambut
  • lebih berusia

Sel-sel kulit di kulit kepala dan badan biasanya membiak apabila anda memerlukan lebih banyak. Apabila anda mengalami kelemumur, sel-sel kulit di kulit kepala anda lebih cepat hilang daripada biasa.

Penyebab utama kelemumur adalah dermatitis seborrheic, keadaan yang menjadikan kulit berminyak, merah, dan bersisik. Timbangan putih atau kuning mengelupas, mewujudkan kelemumur. Anda boleh mendapat dermatitis seborrheic di mana anda mempunyai kelenjar minyak, termasuk kening, pangkal paha, ketiak, dan di sepanjang sisi hidung anda. Pada bayi disebut topi buaian.

Selalunya, kulat yang disebut malassezia mencetuskan kelemumur. Kulat ini biasanya hidup di kulit kepala anda. Namun sebilangan orang mempunyai terlalu banyak dan ini menyebabkan sel-sel kulit membiak lebih cepat daripada biasanya.

Faktor-faktor tertentu boleh menyebabkan malassezia berkembang biak, termasuk:

Sumber gambar: Indian News Live
  • umur
  • hormon
  • tekanan

Rambut kotor tidak menyebabkan kelemumur, tetapi jika anda tidak cukup kerap mencuci rambut, penumpukan berminyak boleh menyebabkan serpihan.

Salah satu cara untuk mengetahui perbezaan antara kulit kepala kering dan serpihan dari kelemumur adalah dengan penampilan mereka. Serpihan kelemumur lebih besar dan kelihatan berminyak. Kekeringan dan kelemumur boleh menyebabkan kulit kepala anda gatal.

Gejala kelemumur vs kulit kepala kering

Berikut adalah perbandingan gejala utama setiap keadaan:

  Kelemumur Kering Kelemumur
berminyak, serpihan besar berwarna kuning atau putih  
lebih kecil, kepingan kering  
kulit kepala gatal
kulit berminyak, merah, bersisik  
kulit kering pada bahagian lain badan anda  

 

Rawatan doktor

Sumber gambar: Nenjamin Brunn

Anda boleh merawat kelemumur dengan menggunakan syampu over-the-counter. Sekiranya anda mencuba syampu kelemumur selama sekurang-kurangnya sebulan dan serpihan anda tidak bertambah baik, semakin teruk, atau kulit di kulit kepala anda kelihatan merah atau bengkak, buat janji temu dengan pakar dermatologi yang merupakan doktor yang pakar dalam merawat kulit. Anda mungkin mempunyai keadaan kulit yang lain yang perlu dirawat.

IKLAN

Doktor anda akan menentukan sama ada anda mengalami kelemumur dengan melihat kulit kepala dan rambut anda. Mereka dapat mengesampingkan keadaan seperti eksim dan psoriasis, yang juga boleh menyebabkan kulit mengelupas di kulit kepala.

Rawatan dan bahan kandungan penting

Sumber gambar: Cleveland clinic

Sekiranya anda mempunyai kulit kepala kering, basuh dengan syampu lembut dan kemudian gunakan perapi pelembap. Salah satu cara untuk mengetahui sama ada anda mempunyai kulit kepala kering atau kelemumur adalah dengan menggunakan pelembap ringan ke kulit kepala anda sebelum tidur. Sekiranya penyebabnya adalah kulit kepala kering, serpihan akan hilang sebaik sahaja anda mandi keesokan harinya. Beberapa penata rambut boleh melakukan rawatan kulit kepala yang menggunakan wap untuk memberikan lebih banyak kelembapan ke kulit kepala anda.

Untuk kelemumur ringan, basuh rambut anda setiap hari dengan syampu lembut untuk mengurangkan jumlah minyak pada kulit kepala anda. Sekiranya kelemumur anda lebih teruk atau syampu biasa tidak berfungsi, cubalah syampu kelemumur.

Sebilangan besar syampu kelemumur mengandungi ubat yang membunuh kulat pada kulit kepala anda atau menghilangkan kulit yang mengelupas. Berikut adalah beberapa contoh:

Pyrithione zinc – Head and Shoulders Anti Dandruf Shampoo:

IKLAN

Ubat antijamur. Ia membunuh kulat pada kulit kepala anda yang menyebabkan pengelupasan. Syampu zink Pyrithione cukup lembut untuk digunakan setiap hari.

Selenium sulfida – Selsun Blue Treatment Dandruff Shampoo

Mengurangkan kulat dan mencegah terlalu banyak sel kulit mati. Sekiranya anda mewarnai rambut, tanyakan kepada doktor sebelum menggunakan syampu yang mengandungi selenium sulfida. Ia boleh mengubah warna rambut anda.

Ketoconazole – Nizoral A-D Anti Dandruff Shampoo

IKLAN

Membunuh kulat yang menyebabkan kelemumur. Anda boleh membelinya di kaunter atau atas talian.

Asid salisilat – Neutrogena T/Sal Therapeutic Shampoo Scalp Build-Up Control

Menghilangkan skala tambahan dari kulit kepala anda sebelum mengelupas. Pada sesetengah individu, asid salisilik dapat mengeringkan kulit dan menyebabkan lebih banyak pengelupasan.

Batubara – Neutrogena T/Gel Extra Strength Therapeutic Shampoo with 1% Coal Tar, Anti-Dandruff Treatment

Melambatkan pertumbuhan dan penumpahan sel-sel kulit pada kulit kepala. Syampu berasaskan tar juga boleh mengubah warna rambut anda jika anda mempunyai rambut berambut perang atau kelabu.

Syampu yang mengandungi minyak pokok teh adalah ubat alternatif untuk kelemumur. Minyak pokok teh adalah bahan semula jadi dengan sifat antijamur. Kajian menunjukkan bahawa syampu minyak pokok 5 peratus mengurangkan penskalaan tanpa menyebabkan kesan sampingan. Sebilangan individu alah kepada minyak pokok teh. Minta nasihat doktor anda sebelum mencubanya. Berhenti menggunakan produk jika anda mengalami kemerahan atau bengkak.

Tidak kira syampu kelemumur yang anda cuba, baca arahan pada botol dan ikuti dengan teliti. Sekiranya anda tidak pasti syampu mana yang hendak digunakan atau berapa kerap menggunakannya, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi. Anda mungkin perlu mencuba beberapa jenama sebelum menjumpai jenama yang menghilangkan kelemumur anda.

Setelah kelemumur anda bertambah baik, anda mungkin dapat mengurangkan bilangan hari anda menggunakan syampu. Untuk kelemumur yang lebih degil, doktor anda boleh memberikan syampu atau losyen steroid yang lebih kuat.

Petua lain mengelakkan kelemumur

Sumber gambar: istock
  1. Sekiranya anda mengalami kelemumur, basuh rambut anda dengan kerap menggunakan syampu antidandruff. Pastikan membilas semua syampu.
  2. Elakkan menggunakan produk rambut yang mengandungi bahan kimia yang keras, seperti pemutih dan alkohol. Bahan-bahan ini dapat mengeringkan kulit kepala anda. Elakkan juga produk rambut berminyak yang boleh tumbuh di kulit kepala anda.
  3. Luangkan beberapa minit di bawah sinar matahari setiap hari. Terdapat beberapa bukti bahawa pendedahan cahaya ultraviolet dapat membantu mengawal kelemumur. Namun anda tidak mahu terlalu banyak terdedah kepada cahaya matahari kerana boleh meningkatkan risiko anda terkena barah kulit.
  4. Uruskan tekanan anda dengan meditasi, yoga, pernafasan dalam, dan teknik relaksasi lain.
Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI