Penyakit kayap kalau sudah mula menjalar pada wajah memang menakutkan. Apa tidaknya, sudah tentulah ia boleh menurunkan keyakinan diri terutama kaum wanita.

Fitriah Azman berkongsi pengalaman bagaimana dia terkena penyakit kayap dan cara merawat penyakit kulit yang amat digeruni ini.

Alhamdulillah ya Allah. Panas pedih kayap kat muka kak el dah hilang dah. Kuping kuping kat hidung dan mulut pun dah mula tanggal seawal 4 hari. Syukur sangat!

Haritu, ramai yang pm kak el tuk suggest ubat ubat, losyen dan suppliment tuk hilangkan kayap kat muka kak el. Sejujurnya, kak el tak sempat pun nak servey dan order barang barang yg korang cadangkan tu.

Yer la. Kayap ni sangat pedih. Panas. Lagi lagi dia naik kat kawasan muka. Kak el rasa sangat tak selesa. Tangan ni takleh duk diam. Rasa nak garu garu jer tempat kayap hinggap tu. Gatal! Kak el rasa serba tak kena time ni.

KAYAP MENJALAR PANJANG DI MUKA

IKLAN

Pastu doktor ada bagi cream tuk hilang gatal tu. Kata doktor, sapu sikit sikit jer. Sebab tang muka kan. Tkot tinggal parut. Fuhh!

Masa ni kak el dh aim dlm kepala. Cream ni aku xleh guna ni. Risau la plak tkot lekat parut. Dah la kayap yg naik kat muka kak el ni menjalar panjang. Hidung mulut semua ada.

Pikir punya pikir kak el bru lah teringat yang kak el pernah beli #NBcream dan #NBserum dari Zaila Azira.

IKLAN

Kak el terbeli cream n serum ni sebab ritu muka kak el ada naik jerawat. Jarang jarang naik jerawat sampaikan satu kali tu naik banyak pastu siap ada nanah lagi. Silap makan kak el rasa. Takpun sbb letih sangat.

Hormon tak stabil kan, gitulah. So bila kak el sapu serum n cream NB ni, jerawat cepat kecut, cepat kering. Pakai malam, pagi esok tengok2 jerawat dah kecut.

TAK BERANI CUCI MUKA

Tu yang kak el tergerak hati nk sapu serum n cream ni kat kayap kak el tu. Kalo korang nk tau, 3 hari kak el tak brani nk cuci muka tau. Risau gak terkena tempat kayap tu.

IKLAN

Lagilah pedih kan. Kot kot buatnya dia merebak, haruu kak el. Masa ni, macam macam pikir. Lantaklah muka tak cuci pun, jnji kayap ni sembuh. Segan jugak sebenarnya nak jumpa orang kayap bertempek ni.

Alhamdulillahh. Harini hari ke 4 kak el guna serum dan cream NB tu. Kayap kak el dh fully keringggg. Nanah pun dah takde dah. Dah tak rasa pedih, tak rasa gatal dah.

Cuma lani perlu konsistant sapu 2 susuk kulit tu tuk hilangkan parut pulak. Serius kak el teruja sangat2. Tu sebab kak el share ngan korang. Kak el tak jual tau. Kak el just share pengalaman jer as pengguna. So Kalo korang nak try, nak leh cari agent agent dorang.

Sumber kredit: Fitriah Azman