Golongan wanita lebih cenderung untuk menghidap penyakit buah pinggang kronik (CKD) berbanding lelaki. Menurut kajian dari Institut Metrik Kesihatan dan Penilaian, purata kes membabitkan CKD pada wanita adalah 14% berbanding 12% bagi lelaki.

Sumber gambar: The Week

Simptom Penyakit Buah Pinggang Kronik

Penghidap penyakit buah pinggang boleh mengalami banyak simptom Ada yang agak umum dan tidak spesifik seperti perubahan keletihan, kelesuan atau selera makan. Simptom- simptom yang lebih spesifik adalah mual, muntah, gatal-gatal, mempunyai rasa logam di dalam mulut, pembengkakan kaki, kesukaran bernafas dan perubahan ciri-ciri air kencing.

IKLAN

Faktor Risiko Penyakit Buah Pinggang Kronik

Anda lebih berisiko untuk memperolehi penyakit buah pinggang jika anda menghidap kencing manis, tekanan darah tinggi, penyakit jantung, kolesterol tinggi atau perokok. Umur dan berat badan juga faktor berisiko. Sejarah keluarga yang mempunyai penyakit buah pinggang juga harus membuat langkah lebih berjaga-jaga.

IKLAN

Para penyelidik mendapati bahawa lelaki lebih awal mendapatkan rawatan dialisis berbanding wanita atas sebab-sebab yang tidak diketahui. Menurut Pakar Perunding Nefrologi Kanan dan Ketua Jabatan Nefrologi Hos- pital Serdang, Prof Dr Goh Bak Leong yang juga Presiden Persatuan Nefrologi Malay- sia, banyak punca yang menyebabkan wanita tidak mendapatkan rawatan lebih awal dan ini termasuk akses yang tidak seimbang kepada penjagaan kesihatan wanita di beberapa buah negara. 

IKLAN

“Walaupun alasannya tidak jelas men- gapa penyakit ini mempengaruhi lelaki dan wanita secara berbeza, ia adalah sesuatu yang sedang diamati di seluruh dunia,” kata Prof Goh. 

Sumber gambar: Women’s Health

CARA MENJAGA KESIHATAN BUAH PINGGANG 

  • Jika anda menghidap diabetes, pasti- kan kawalan gula darah anda adalah sangat baik. Ikuti nasihat doktor anda mengenai suntikan insulin, ubat, diet, aktiviti fizikal dan pemantauan gula darah anda. 
  • Mengawal tekanan darah tinggi. Adakah tekanan darah anda sentiasa diperiksa? Perubatan yang digunakan untuk menurunkan tekanan darah (dadah anti-hipertensi), seperti penghambat ACE atau penghalang angiotensin, boleh melambatkan perkembangan penyakit buah pinggang. 
  • Jika anda mempunyai salah satu faktor risiko penyakit buah pinggang, dapatkan    pemeriksaan kesihatan buah pinggang (ujian darah, ujian air kenc- ing dan pemeriksaan tekanan darah) sekurang-kurangnya setiap tahun (lebih kerap jika anda mempunyai diabetes atau tekanan darah tinggi).
  • Rawat jangkitan saluran kencing segera.
  • Mengendalikan tahap kolesterol darah dengan diet dan ubat-ubatan jika perlu.
  • Minum air yang mencukupi dan pilih makanan yang rendah gula, lemak dan garam, tetapi tinggi serat. Melekatkan saiz hidangan sederhana.
  •  Jangan merokok.
  •  Minum alkohol secara sederhana.
  •  Mengekalkan berat badan yang sihat untuk ketinggian dan umur anda.
  •  Cuba lakukan senaman sederhana sekurang-kurangnya 30 minit sehari. 
Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI