Cuaca di negara kita ini memang tidak menentu. Sekejap panas, sekejap hujan. Bila panas, anda akan terasa bahangnya hingga anda mengambil keputusan untuk mandi. Tetapi sebelum anda mandi, sebenarnya ada beberapa waktu anda tidak dibenarkan mandi kerana ia ada kaitan dengan kesihatan.

Kalau Nak Sihat & Tak Mudah Sakit, Elak Mandi 30 Minit Setelah Tiga Waktu Solat Ini

Antara waktu anda dilarang mandi adalah:

IKLAN

1. 30 Minit Setelah Solat Asar

30 minit selepas solat Asar merupakan waktu di mana darah anda ketika itu sedang panas. Jika anda mandi, ia akan menyebabkan badan menjadi penat untuk melakukan sebarang pekerjaan.

2. Selepas Maghrib

Jantung anda selepas Maghrib akan mula lemah untuk melakukan pekerjaan. Kajian menunjukkan bahawa jika anda mandi selepas Maghrib, ia akan menyebabkan paru-paru boleh dimasuki air dan menyebabkan paru-paru berair.

IKLAN

3. Selepas Isyak sehingga jam 12.00 malam

Selepas solat Isyak, jantung akan berhenti bekerja dan akan berehat. Jika anda mandi pada waktu itu, ia akan menyebabkan kerosakan jantung kerana dimasuki air.

IKLAN

Sebaiknya, mandi satu jam selepas jam 12.00 malam iaitu antara jam 2.00 hingga 3.00 pagi. Ia akan memberi tenaga pada badan seperti bateri lemah yang telah dicas semula.

Sumber: mukjizat-ilmu.blogspot.com