Banyak orang berpendapat bahawa berhijab adalah perlindungan hebat untuk kesihatan rambut kerana rambut hijabis tidak akan pernah terkena cahaya matahari, angin, udara, hujan, dan asap percermaran. Selain itu, wanita berhijab juga jauh lebih kecil kemungkinannya untuk menggunakan hairspray dan menggunakan produk penataan rambut yang dapat merosakkan rambut dan menyebabkan rambut mudah patah dan gugur.

Tapi, jangan juga menjadikan berhijab sebagai alasan untuk tidak menjaga keindahan rambut anda. Rambut anda memerlukan perawatan dan perhatian ekstra kerana menghadapi kondisi yang berbeza sama sekali di bawah tudung anda.

Berikut adalah beberapa tip yang berguna untuk mempertahankan kesihatan dan keindahan rambut berhijab anda:

1. Sebelum mandi, sikat rambut terdahulu

Sikat rambut anda dengan wide-tooth comb (sikat bergerigi jarang dan lebar dengan bentuk pipih nipis) untuk meluruskan kembali rambut yang kusut. Langkah ini terlihat remeh namun sangat penting kerana anda biasanya menyikat rambut seperti ikat kuda atau sanggulan dan ini sering melemas rambut. Menyikat rambut sebelum mandi adalah langkah awal yang baik untuk menghindari rambut gugur.

Sikat rambut Anda dua kali sehari, bukan cuma untuk mencegah kusut dan menjaga rambut anda lepek, juga sekaligus membantu merangsang sirkulasi darah ke kulit kepala.

2. Gunakan syampu khusus kulit kepala sensitif/rambut rosak atau non-kondisioner

Rambut berhijab cenderung berminyak dan lembap. Menggunakan syampu ringan khusus kulit kepala sensitif akan menyeimbangkan kondisi kulit kepala dan mencegah kelumumur yang menyebabkan rambut gugur. Penting untuk selalu memilih syampu dan perapi yang ringan untuk mencegah rambut dari kerosakan yang disebabkan oleh bahan kimia.Juga, ingat untuk tidak menggunakan syampu dan perapi setiap hari. Adalah lebih baik jika anda menggunakannya berselang hari.

Syampu rambut dengan kafein cegah keguguran rambut kerana menopaus.

Bagi wanita yang kehilangan rambut kerana menopaus, juga dikenali sebagai aandrogenic alopecia, disebabkan oleh penurunan drastik estrogen di akar rambut. Hormon ini membantu melindungi akar rambut dari testosteron, yang merupakan penyebab utama keguguran rambut. Dengan bermulanya menopaus, apabila wanita memasuki usia 40 tahun ke atas, estrogen berkurangan, menyebabkan ketidakseimbangan hormon di mana testosteron mengambil alih estrogen di akar rambut, menyebabkan rambut gugur awal. Mereka juga  mempunyai penjagaan dua kali ganda dari hijabis yang belum menopous.

SARANAN: Koleksi Penjagaan Rambut Plantur 39 Phyto-Caffeine

IKLAN

Produk Plantur 39 Phyto-Caffeine mengandungi phyto-kafein aktif kompleks yang menghalang akar rambut daripada mengalami kelesuan pramatang akibat menopaus. Dengan rumusan galenic khas, kompleks kafein sebagai bahan aktif dapat tembus hingga ke pucuk rambut untuk mengaktifkan akar rambut dan mencegah kehilangan rambut. Plantur 39 meningkatkan daya tahan kulit kepala dan rambut, mempromosikan pertumbuhan semula dan melindungi akar rambut daripada kesan negatif testosteron. Untuk membekalkan rambut dengan tenaga yang mencukupi, gunakan satu produk yang mengandungi kafein setiap hari dan biarkan syampu di kulit kepala selama 2 minit sebelum dibilas.

3. Jadikan masker rambut sahabat

Cuba untuk tambahkan kelembutan rambut dengan minyak rambut bervitamin seminggu sekali. Tidak perlu minyak rambut komersil, gunakan juga cara alami dengan titikkan dua tiga jenis minyak (minyak zaitun, minyak almond, minyak biji bunga matahari) untuk menjadikan masker rambut yang menakjubkan. Seminggu sekali, duduk di bawah paparan matahari pagi tanpa berhijab dan picit kepala selama 20 minit. Sinar matahari pagi mengandung vitamin D yang akan dicerna oleh tubuh untuk mendorong kesihatan rambut dan kulit kepala. Alternatifnya, oleskan masker rambut kaya vitamin dua-tiga kali seminggu. Krim, vitamin, dan beberapa urutan lembut akan membantu rambut tumbuh lebih baik.

Jika anda tidak ingin melakukannya sendiri, pergi ke salon atau spa secara teratur. Biarkan tangan profesional merawat rambut anda sesuai dengan keperluaannya.

4. Biarkan rambut sepenuhnya kering sebelum memakai hijab

Hindari mengikat rambut dan memakai hijab saat rambut anda masih basah. Rambut basah lebih sensitif dan cenderung terhadap kerosakkan. Mengikat erat rambut saat basah akan menyebabkan ketegangan yang tidak perlu untuk helai rambut yang lemah dan menyebabkan kelemumur.

IKLAN

Mengeringkan rambut dengan pengering rambut juga bukan pilihan kedua. Alat ini hanya akan merosak rambut. Tapi, jika anda benar-benar terdesak menggunakan pengering rambut, atur suhu di paling rendah hingga sedang.

5. Jangan ikat rambut terlalu ketat

Kadangkala kita tidak menyedari fakta bahawa untuk menjaga rambut kita tetap rapi tanpa ada cuatan rambut di sana-sini, kita mengikat rambut begitu ketat sampai tegang. Hindari melakukan hal ini, lebih baik untuk menatanya dalam ikat kuda atau longgar ketika berhijab. Helai rambut akan bisa melemah jika ditarik erat, menyebabkan rambut gugur.

Selalu mencuba untuk mengubah belahan rambut dari waktu ke waktu untuk mencegah garis tepi rambut menipis dan botak.

6. Lerai rambut sesekali

IKLAN

Mengenakan hijab tidak bererti anda selamanya mengekang rambut dalam ikatan dan penutup rambut. Walaupun kesempatannya akan jauh lebih sedikit daripada mereka yang tidak berhijab, jangan lupa untuk sesekali melepas ikatan rambut dan biarkan rambut terlerai bebas saat di rumah atau di kamar. Setelah melepas ikatan rambut, sikat dan urut kepala untuk melancarkan sirkulasi darah.

7. Potong rambut

Cubalah untuk mencantas rambut secara teratur (setiap 4-6 minggu sekali sangat disarankan) untuk menyingkirkan ujung-ujung yang kering dan bercabang. Jika tidak ada orang lain mendapat untuk melihat rambut anda, jangan mengabaikan rambut anda dan pastikan untuk memotongnya secara teratur untuk membiarkannya tetap tumbuh dengan sihat.

8. Pilih bahan hijab yang sesuai dengan kulit

Wajib bagi setiap wanita memahami fabrik apa yang harus ia gunakan untuk hijabnya. Cubalah untuk menggunakan kain yang mesra kulit yang memiliki jalur keluar masuk udara.

Cubalah untuk memakai serat alami yang ringan. Bahan alami yang lembut pada rambut anda dan akan memungkinkan rambut anda untuk bernafas lebih baik. Kain siffon atau kapas, misalnya. Fabrik kapas akan memberikan lebih bayak udara ke kulit kepala sekaligus tetap menjaga rambut anda yang  tertutup. Jika anda lebih suka kain sintentik, seperti nylon atau polyester, pastikan untuk menggunakan anak tudung untuk membantu melindungi rambut anda dari berisiko bergeser antara kulit kepala dan bahan kain yang dapat menyebabkan kerosakan rambut.

Ketika cuaca panas, gunakan hijab berkain tipis dan lembut. Di hari-hari yang dingin, tak jadi masalah apa pilihan hijab anda tapi ingat untuk menghindari memakai hijab berwarna hitam sepanjang hari panas kerana hitam bersifat menyerap panas.

9. Makan makanan kaya asam amino dan protein

Rambut rosak juga menandakan kesihatan tubuh yang tidak optimal. Pastikan anda menjalani pola makan seimbang dengan makan makanan sihat setiap hari, terutama sumber makanan kaya protein dan zat besi, seperti salmon, telur dan bayam. Nutrisi yang anda ambil dalam setiap hari membantu untuk melindungi dan memelihara setiap helai rambut. Boleh juga dapat menggunakan suplemen vitamin yang akan membantu meningkatkan pertumbuhan rambut sihat.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI