Sebagai perempuan, tentu kita menginginkan penampilan yang terbaik. Tidak hanya penampilan, tetapi kita juga harus sihat dan memiliki tubuh yang ideal. Kerap sekali, ketika anda sedang melakukan program penurunan berat badan, sukar sekali mengawal nafsu makan.

Perkara ini akhirnya membuat program penurunan berat badan anda gagal di tengah jalan. 7 tip di bawah ini, boleh anda terapkan jika anda kesulitan menahan nafsu makan. Jom semak!

1. Membuat komitmen pada diri sendiri

Ketika rasa lapar datang, anda harus ingat dengan komitmen yang buat untuk diri sendiri. Jika anda gagal di tengah jalan, tentu anda akan kecewa dengan diri sendiri. Jadi pastikan anda memegang komitmen untuk menjalankan program penurunan berat badan dengan sepenuh hati.

2. Ingat tujuan anda

Ini Tip Diet yang Boleh Anda Ikuti Dan Menu Terbaharu Untuk Hijabi Anti Lapar

Jika anda di tengah rasa kebimbangan ingin makan atau tidak, ingat tujuan yang ingin anda capai. Tentu saja tujuan tersebut tidak akan menjadi kenyataan jika anda masih melanggar komitmen anda sendiri.

3. Membuat diri anda sibuk

Ini Tip Diet yang Boleh Anda Ikuti Dan Menu Terbaharu Untuk Hijabi Anti Lapar

IKLAN

Dengan memiliki kesibukan, anda boleh mengalihkan rasa lapar. Anda boleh membaca buku, menyelesaikan tugas kuliah atau pejabat, atau melakukan pekerjaan sebagai salah satu bentuk pengalihan agar anda tidak memikirkan makanan. Lebih baik lagi, jika sedang memiliki waktu lapang anda boleh melakukan aktiviti senaman agar tubuh anda semakin sihat.

4. Menghitung kalori makanan

Sebelum anda memutuskan untuk makan makanan, anda boleh menghitung kalori yang terkandung dalam makanan tersebut. Dengan begitu, anda boleh memikirkan jika makanan tersebut anda makan, bererti ada beberapa tambahan kalori yang masuk di dalam tubuh.

Ini Tip Diet yang Boleh Anda Ikuti Dan Menu Terbaharu Untuk Hijabi Anti Lapar
Contohnya seperti ini, kalori yang terkandung di dalam satu keping donat sebanyak 452 kalori. Jika anda makannya pada malam hari, tentu saja akan terjadi penumpukan kalori.

5. Minum air putih yang banyakIni Tip Diet yang Boleh Anda Ikuti Dan Menu Terbaharu Untuk Hijabi Anti Lapar

Sebelum anda makan makanan, anda boleh mencuba dengan meminum air putih terlebih dahulu. Jangan sampai terkecoh apakah memang betul lapar atau hanya ingin makan saja.

IKLAN

6. Makan lebih banyak serat

Dengan makan banyak serat, pencernaan anda akan lebih lancar dan membuat tubuh anda lebih sedikit menyerap lemak. Oleh kerana itu, anda akan merasa kenyang lebih lama. Jadi, mulai saat ini tambahkan sayur, buah atau biji-bijian pada pengambilan harian anda ya,

7. Makan tepat waktu

Ini Tip Diet yang Boleh Anda Ikuti Dan Menu Terbaharu Untuk Hijabi Anti Lapar

Sesunguhnya, jika sedang mengurangi berat badan, anda juga tetap memerlukan pengambilan makanan untuk tubuh. Untuk mengurangi keinginan makan yang lebih, anda harus makan tepat pada waktunya. Anda tetap harus sarapan di pagi hari, makan siang pada pukul 12-1 siang lalu makan malam sebelum jam 7. Dengan begitu, keinginan anda untuk makan lebih banyak boleh diantisipasi.

Ada juga menu yang segera terdapat di pasaran tetapi masih mengawal kesihatan anda. Makanan yang mempunyai zat adalah penting dalam plan diet anda. Pesan sahaja menu terbaharu dari subway dengan penghantaran grabfood yang memudahkan dan terjamin sihat.

IKLAN

Ini Tip Diet yang Boleh Anda Ikuti Dan Menu Terbaharu Untuk Hijabi Anti LaparBersempena dengan pelancaran menu segar Subway Malaysia dengan 12 ramuan dan rasa serba baru yang mendorong setiap rakyat Malaysia untuk “menemui semula apa yang anda gemari” di Subway. Menu segar mewujudkan keseimbangan antara kegemaran klasik Subway terkenal dan kombinasi rasa baru, seperti “Bulgogi Chicken” dengan keju mozzarella, “Breaded Chicken Cutlet” dengan sos “Spicy Mayo” dan “Smoky Chicken” dengan sos “Hot Pepper”. Ia juga merangkumi keju yang enak, tiga sos baru, sayur campur, serpihan cili, bahan tambahan seperti alpukat dan cendawan cincang; dan bahagian baru macaroni & keju.

Subway Edar Makanan Sihat Untuk Rakyat Malaysia

Setelah mendapat sambutan yang luar biasa sejak awal kempen, Subway Malaysia telah mengedarkan makanan berkhasiat dan lazat kepada masyarakat yang terjejas, termasuk kanak-kanak, orang tua dan penjaga dari Rumah Seri Kenangan Cheras dan Pertubuhan Kebajikan Yesuvin Mahligai YM Selangor, petugas barisan hadapan di Hospital Kuala Lumpur dan Hospital Sungai Buloh; dan komuniti kurang bernasib baik melalui NGO Pertiwi Soup Kitchen, Kechara Soup Kitchen dan Yellow House KL.

Ini Tip Diet yang Boleh Anda Ikuti Dan Menu Terbaharu Untuk Hijabi Anti Lapar
“Terima kasih Subway Malaysia, kerana menjaga kesejahteraan semua orang di masyarakat kita. Ketekunan anda dalam mahu menyumbang sandwic dan minuman Subway menunjukkan kebaikan dan kemurahan hati anda. Para benefisiari sangat menikmati layanan Subway!” Datuk Munirah Abdul Hamid, Pengasas Pertiwi Soup Kitchen berkata.

“Subway Malaysia mempunyai ikatan yang kuat dengan rakyat Malaysia, dan melalui inisiatif pemberian komuniti seperti ‘Discover and Pay Forward’, kami sangat gembira para tetamu dapat menemui semula apa yang mereka gemari tentang Subway sambil membantu kami memberikan kembali kepada komuniti kami yang memerlukan. Bagi pihak pasukan di Subway Malaysia, kami ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang menyokong kempen ini dan membantu menyebarkan sambutan Hari Raya kepada masyarakat kami,” kata Encik Shariff.

Rakyat Malaysia boleh terus menikmati menu baru yang mengasyikkan melalui makanan dari semua restoran Subway atau melalui penghantaran melalui Foodpanda dan GrabFood. Untuk mengekang penyebaran Covid- 19, Subway Malaysia memastikan kesihatan dan keselamatan semua pekerja dan tetamunya dengan prosedur kesihatan, keselamatan, dan kebersihan tambahan yang sudah ketat.