Bakteria, kulat, dan virus memang ada banyak di sekitar anda. Jika sistem imun tidak baik, anda akan lebih mudah untuk terkena pelbagai macam penyakit. Cegah virus atau bakteria tersebut dengan menggunakan sabun antiseptik sehingga kebersihan dan kesihatan tubuh selalu terjaga.

Memilih sabun antiseptik memang terlihat mudah, tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan. Tip memilih sabun antiseptik agar sesuai dengan kulit anda dan cadangan produk terbaik. Dari pelbagai jenama. Jom semak!

Cara memilih sabun antiseptik

Memilih sabun antiseptik jangan beli dengan sembarangan, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan. Semak tip ini untuk memilih sabun antiseptik yang selamat untuk melindungi kulit anda.

Pilih berdasarkan jenis sabun

Seperti yang sudah Anda ketahui, terdapat 2 jenis sabun yang ada di pasaran, sabun buku dan cecair. Keduanya memiliki kelebihannya masing-masing. Berikut ini adalah penjelasannya:

Sabun buku, pilihan ekonomi

Sekarang ini, pengguna sabun buku mungkin sudah tidak sebanyak dahulu. Namun, sabun buku tetap menjadi pilihan kerana harganya yang relatif lebih ekonomi dibanding dengan sabun cecair.

Jika anda memiliki alergi terhadap wangian, sabun buku juga pilihan yang baik. Kandungan pewangi di dalam sabun buku tidak sebanyak sabun cecair sehingga lebih selaman. Selain itu, sabun buku lebih menyerap minyak dan kotoran sesuai untuk pemilik kulit berminyak.

Kelebihan sabun buku lainnya adalah kemasannya terbuat dari bahan kotak cardboard. Kemasan ini lebih mesra kerana dapat dikitar semula.

Sayangnya, sabun buku juga memiliki pH yang lebih tinggi sehingga boleh membuat kulit menjadi kering. Penyimpanannya pun harus lebih baik kerana teksturnya akan berubah jika disimpan di tempat yang kelembapannya tinggi.

Sabun cecair, lebih melembapkan dan terjamin kebersihannya

BACA JUGA ARTIKEL INI: Pilihan Sabun Mandi Dengan Wangian Eksklusif Untuk Kekal Segar Dan Anjal Bila Disentuh

Dibandingkan sabun buku, sabun cecair memiliki kandungan air yang lebih banyak sehingga dapat melembapkan kulit anda. Penggunaan sabun cecair pun lebih praktik dan bersih kerana di pek dalam bekas yang tertutup. Sabun cecair boleh digunakan lebih dari seorang.

Sayangnya, penggunaan sabun cecair cepat habis kalau dibandingkan dengan sabun buku. Bentuknya yang cair membuat anda cenderung menggunakan sabun lebih banyak untuk seluruh badan.

Perhatikan kandungan bahan aktifnya

Sabun antiseptik menggunakan bahan aktif triclosan pada sabun cecair dan triclocarban pada sabun buku. Namun, bahan ini ternyata menyebabkan kulit menjadi kering dan iritasi, mendorong perubahan hormon, serta mencemar alam sekitar. Akibat penggunaannya pun dilarang oleh Food and Drugs Administration (FDA).

Para pengilang sabun antiseptik kemudian menggantikan bahan tersebut dengan bahan lainnya yang lebih mesra di kulit dan alam sekitar. Jika anda mempunyai masalah seperti jerawat, pilih bahan sulfur dan tea tree oil yang efektif melawan bakteria penyebab jerawat.

Selain itu, ada juga bahan alami lain, seperti thymol, madu, lemon, halia, dan lainnya, yang boleh melawan bakteria. Penggunaan bahan alami ini membuat sabun antiseptik lebih mesra di kulit anda.

Di samping bahan alami tersebut, povidone iodine dan chloroxylenol merupakan pilihan yang tepat sebagai zat antiseptik. Bahan tersebut mampu membunuh bakteria dan cendawan, serta boleh dijadikan bahan perawatan luka ringan.

IKLAN

Pemilik kulit kering dan sensitif harus lebih berhati-hati dalam memilih

Beberapa produk sabun antiseptik membuat kulit anda kering dan menjadi kemerahan. Untuk mengatasinya, pilih sabun antiseptik yang dilengkapi dengan pelembap. Bahan seperti Aloe vera dan madu berperanan untuk melembapkan kulit.

Bagi anda yang membeli sabun antiseptik cecair, hindari sabun yang mengandung sodium laureth sulfate (SLS). SLS merupakan bahan yang sering anda temui dalam produk sabun dan syampu. Sebenarnya, bahan ini tidak berbahaya untuk kulit, tetapi bolehmenyebabkan kulit anda menjadi kering dan tidak sesuai untuk anda yang kulit sensitif.

10 cadangan sabun antiseptik terbaik

Memilih sabun antiseptik memang perlu lebih teliti. Setelah mengetahui tipnya, ini berbagai cadangan sabun antiseptik terbaik.

1. Lifebuoy Total 10

Jelajahi alam tanpa kuawatir infeksi kulit

Aktiviti fizik di luar, seperti hiking, mendaki gunung, dan diving, membuat anda berisiko terdedah dengan bakteria penyebab infeksi kulit. Namun, anda tidak perlu khuatir perkaral tersebut. Bawalah Lifebouy Total 10 untuk melindungi kulit. Produk ini mengandung formula ActivSilver+ dan thymol yang memiliki aksi ganda untuk melawan bakteria penyebab 10 infeksi kulit. Kulit anda akan lebih terlindungi dari bakteria, serta tetap sihat selama anda beraktiviti di luar.

2. Dettol Anti Bacterial Sensitive Body Wash

 

Menjaga kesihatan kulit secara maksima

Dettol bukan hanya sabun antiseptik, tetapi juga dapat mengatasi permasalahan kulit. Jika anda memiliki permasalahan kulit akibat pH yang tidak seimbang, Dettol adalah jawabannya. Formulanya mampu menyeimbangkan pH di kulit anda agar tetap sihat.

IKLAN

Tidak perlu khuatir kulit akan menjadi kering akibat menggunakan sabun antiseptik. Dettol mengandung gliserin yang membantu melembutkan kulit anda. Jadi, gunakannya setiap hari tanpa perlu khuatir kulit menjadi kering.

3. Cetaphil Gentle Cleansing Bar

Sabun pencuci muka antiseptik berjenama terbaik di pasaran

Sabun Cetaphil Gentle Cleansing Bar ini sangat lembut, tidak beralkali dan khusus untuk kulit kering dan sensitif. Ianya memberi kesegaran dalam merawat kondisi kulit sensitif. Ia bebas dari bahan-bahan yang boleh membuatkan kulit anda iritasi dan sangat ideal digunakan di seluruh badan anda untuk mencuci ketika mandi. Buih yang dihasilkan pasti memberikan pengalaman yang menyenangkan anda ketika mandi.

4. Himalaya Herbals Neem and Turmeric Soap

Sabun antiseptik untuk merawat cacar air (chicken pox)

Ekstrak daun semambu atau minyak daun Neem membantu melegakan kulit kering dan gatal manakala kunyit adalah agen anti-radang yang kuat serta melembutkan permukaan kulit anda. Sabun Himalaya Neem and Turmeric Soap ini menggunakan kedua-dua bahan semulajadi untuk menghasilkan campuran sabun yang dapat membantu melindungi kulit anda sepanjang masa.

Ianya berfungsi sebagai antibakteria dan antifungal yang baik. Jika anda atau ahli keluarga tercinta menghidapi cacar air (chicken pox) bolehlah cuba untuk menggunakan sabun antiseptik ini. Ianya selamat digunakan baik di muka atau seluruh badan.

5. BETADINE Antiseptic Skin Cleanser

Redakan gatal dan sabun antiseptik multifungsi!

Selepas pembedahan anda memerlukan sabun yang dapat menjaga bekas luka menjadi bersih. Betadine Antiseptic Clean Cleanser dapat menyelesaikannya. Bahan aktif povidone iodine 7,5% di produk ini bersifat sebagai disinfektan pada kulit. Selain itu, sabun dari Betadine ini bermanfaat untuk mengempiskan jerawat dan meredakan gatal-gatal. Anda juga boleh menggunakannya selepas berenang untuk mengurangi risiko terkena bakteria di kolam. Sangat banyak manfaatnya, bukan?

IKLAN

6. Protex Antibacterial Soap

Sabun antiseptik untuk menghilangkan gatal

Sabun Protex Antibacterial Bar Soap ini sangat efektif dan membantu menanggalkan bakteria yang ada pada kulit anda. Ia telah pun diuji oleh pakar kulit dan mampu menghilangkan 99% bakteria yang ada. Ianya didatangi dengan beberapa jenis bauan dan kesegaran berbeza mengikut citarasa anda.

7. Avon Care Antibacterial Soap

Sabun kosmetik antiseptik yang melindungi kulit

Dengan teknologi dan formulasi Germ Defense + Moisture Lock, sabun Avon Care Antibacterial ini membunuh hampir 99.9% kuman dan bakteria dan memberi perlindungan yang diperlukan oleh keluarga anda. Selain daripada membersihkan, ia juga melindungi dan meninggalkan kesan lembut pada kulit anda. Sesuai untuk digunakan seisi keluarga, sabun Avon Care ini juga boleh digunakan pada muka.

8. Guardian Protect + Clean Antibacterial Foam Hand Wash (250ml)

Sabun tangan antiseptik untuk membunuh kuman

Sabun Guardian Protect and Clean ini sudah diuji dan terbukti berkesan secara dermatologi. Ia mengandungi 8 bahan-bahan yang unik dan diformulasi untuk melindungi kulit tangan dari kuman, kekeringan dan bahan-bahan kimia yang merosakkan kulit. Sabun tangan ini juga sangat harum dan pasti meninggalkan kesan yang segar selepas mencuci tangan.

9. Keto 7 Antifungal Cleanser Bar

Sabun antiseptik untuk melegakan bisul

Sabun jenama Keto 7 ini berfungsi sebagai anti fungi dan anti bakteria pada kulit dan membantu merawat kulit yang kering dan gatal. Ianya memberi kesegaran serta meninggalkan bauan harum pada kulit. Kandungan ekstrak minyak zaitun yang menyegarkan kulit serta minyak Tea Tree yang berfungsi sebagai anti bakteria meminimakan bau badan dan menghilangkan jerawat serta bisul pada badan.

10. Antabax Antibacterial Shower Cream Cool

Sabun cair antiseptik terbaik untuk seisi keluarga

Sabun Antabax membersih dan menghilangkan kuman serta bakteria sehingga 99.9% untuk perlindungan keluarga anda sepanjang hari. Ianya telah pun diuji secara klinikal dengan kandungan esen tambahan termasuk agen anti-oksida serta anti-keradangan seperti Vitamin C dan E untuk membaikpulih dengan ekstrak Vitamin B kompleks. Pastinya, sabun Antibax ini pasti tidak mengecewakan anda. Sabun cairnya pekat dan harum pasti memberi anda kepuasan sepenuhnya.

Sabun anti septik ini amat berguna ketika dunia dilanda wabak korona virus. Perhatikanlah kandungan bahan-bahannya agar dapat melindungi kulit dari kuman, serta merawat kulit. Hindari bahan-bahan yang berbahaya untuk kulit supaya kulit anda tetap lembap dan terawat. Selain itu, jangan lupa untuk memilih jenis sabun yang sesuai dengan kemudahan penggunaannya.

SUMBER: MyBest & Productnation

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI