Akhirnya anda memutuskan untuk menurunkan berat badan. Setelah membuat penyelidikan, membaca taktik penurunan berat badan terbaik dan merasa bersedia untuk memulakannya. Tetapi, semuanya nampak sangat mahal!

Dari keahlian gim hingga diet organik dan makanan tambahan yang mewah, semuanya kelihatan terlalu mahal untuk anda. Berita baiknya ialah penurunan berat badan tidak semestinya menjadi urusan yang mahal. Anda dapat menurunkan berat badan dengan anggaran dengan cara yang pintar.

Mengamalkan gaya hidup sihat boleh menjadi mahal. Anda mungkin ingin membeli peralatan senaman baru, membayar pelatih peribadi dan menyediakan makanan sihat. Pertimbangkan strategi penurunan berat badan yang menjimatkan.

Kurangkan Berat dengan Anggaran cara pintar

Turunkan Berat Badan Tak Semestinya Mahal, Ini Cara Pintar Jimatkan Wang Ketika Diet.

Terdapat cara untuk menurunkan berat badan dengan anggaran yang ketat, tidak kira sama ada anda ingin bersenam, diet, atau melakukan kedua-duanya. Manfaatkan sebahagian daripada 15 peretasan penjimatan wang ini.

Strategi Menurunkan Berat Badan

Adakah anda berminat untuk membuat makanan yang sihat dengan anggaran untuk menurunkan berat badan atau menemui kecergasan yang membuat anda tidak berbelanja berlebihan? Sebelum melakukan perkara lain, anda mesti mempunyai strategi penurunan berat badan yang jelas. Ini akan membantu anda mengetahui di mana arah masa dan wang anda untuk mendapatkan hasil terbaik.

Bagaimana anda harus membuat rancangan penurunan berat badan yang mantap? Tanya diri anda “apa”, dan “bagaimana”. Apa niat anda? Bersenam empat hari seminggu? Menciptakan defisit kalori melalui diet? Bagaimana anda akan mencapai matlamat? Dengan pergi ke gim? Memotong makanan ringan? Tanpa jawapan kepada soalan-soalan ini, anda akan menghabiskan banyak wang dan usaha anda akan sia-sia.

1. Makanan tambahan, keseluruhan berfungsi lebih baik

Turunkan Berat Badan Tak Semestinya Mahal, Ini Cara Pintar Jimatkan Wang Ketika Diet.

Sekarang anda tertanya-tanya adakah anda harus mula mengambil makanan tambahan dan bagaimana memasukkannya ke dalam anggaran bulanan. Beberapa makanan tambahan boleh menyebabkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan. Kenapa? Kerana pengeluar menggunakan campuran bahan yang berpotensi berbahaya untuk membuat pil, bar dan serbuk minuman.

Untuk mengurangkan berat badan dengan bajet, menjauhkan diri daripada makanan tambahan. Sudahlah seberapa mahal, malah sebilangannya tidak berfungsi seperti makanan keseluruhan. Dapatkan semua nutrien anda dari buah-buahan, sayur-sayuran, daging, dan makanan keseluruhan yang lain. Ini adalah sumber pemakanan yang dicuba dan diuji untuk badan anda.

2. Sama berkhasiat seperti makanan yang mewah

Turunkan Berat Badan Tak Semestinya Mahal, Ini Cara Pintar Jimatkan Wang Ketika Diet.

Menjelajahi lorong-lorong runcit untuk kefir kelapa, hummus, atau biji chia tidak seteru dengan dompet anda. Selalu ada alternatif yang lebih murah namun berkhasiat untuk setiap bahan mewah yang anda gemari. Yang anda perlukan hanyalah kreatif dan menyediakan makanan yang boleh anda nikmati.

Sekiranya anda sukar memasak makanan lazat dengan bahan ruji, pertimbangkan untuk menggunakan alat makan. Ini dilengkapi dengan ramuan yang diukur dan arahan ringkas. Dalam jangka masa panjang, anda dapat menjimatkan banyak dengan menggunakan bahan-bahan mewah dan masih menikmati makanan berkhasiat.

3. Beli Tempatan Bukan Organik

Turunkan Berat Badan Tak Semestinya Mahal, Ini Cara Pintar Jimatkan Wang Ketika Diet.

Makanan organik mahal, tanda harga tinggi dengan beberapa sebab iaitu:

IKLAN
  • Permintaan tinggi untuk hasil organik
  • Kos pengeluaran yang tinggi
  • Piawaian yang lebih tinggi untuk kesejahteraan haiwan
  • Jumlah pengeluaran kecil yang meningkatkan kos pemasaran dan pengedaran
  • Pengasingan mandatori hasil organik dan konvensional semasa pengendalian pasca menuai.

Walaupun membeli organik baik untuk alam sekitar, ia mungkin tidak baik untuk bajet anda. Sekiranya anda tidak mampu, jangan terlalu menekankannya. Cukup pilih buah-buahan dan sayur-sayuran konvensional. Pergi ke pasar petani tempatan adalah alternatif yang bagus. Anda bukan sahaja akan menjalankan tugas anda untuk menyokong ekonomi tempatan tetapi juga mendapat potongan besar.

4. Makan Lebih Banyak Makanan Buatan Sendiri

Turunkan Berat Badan Tak Semestinya Mahal, Ini Cara Pintar Jimatkan Wang Ketika Diet.

Makan di luar sangat bagus, sampai bila anda mungkin sering melakukannya. Sama ada anda suka makan di restoran yang bagus atau memesan makanan, lebih mahal daripada memasak. Sepinggan makanan di restoran mewah harganya lebih mahal daripada ramuan untuk keseluruhan hidangan. Juga, tanpa mengetahui bahan-bahan yang digunakan untuk menyiapkan makanan, anda mungkin merugikan rancangan diet anda.

Memasak makanan secara pukal di rumah menjimatkan banyak wang. Anda boleh mendapatkan ramuan sederhana dan sihat dengan harga potongan di kedai tempatan anda. Terdapat banyak resipi dalam talian yang boleh anda gunakan untuk membuat makanan yang menarik.

Untuk mengurangkan berat badan, anda boleh membuat banyak makanan dan menyimpannya kemudian. Semasa memasak di rumah, anda memilih bahan sihat yang sesuai dengan matlamat penurunan berat badan anda.

5. Senaman di Rumah

Turunkan Berat Badan Tak Semestinya Mahal, Ini Cara Pintar Jimatkan Wang Ketika Diet.

Anda tidak perlu pergi ke gim untuk cergas. Menurunkan berat badan dengan berkesan di rumah dengan menggunakan pelbagai rejimen senaman. Yang anda perlukan untuk memulakan adalah peralatan asas. Tikar senaman, dumbbell, dan tali penahan boleh dibeli dengan murah di kedai tempatan. Tambahan lagi, terdapat banyak latihan di internet yang tidak memerlukan peralatan.

Bergantung pada tempat tinggal anda, anda boleh menggunakan persekitaran anda untuk menjadi cergas. Berjalan-jalan, berjalan kaki atau berjoging di kawasan kejiranan anda setiap hari. Ini adalah latihan yang murah yang akan membantu anda menurunkan berat badan.

6. Rakan Untuk Bersenam

Turunkan Berat Badan Tak Semestinya Mahal, Ini Cara Pintar Jimatkan Wang Ketika Diet.

IKLAN

Rakan akauntabiliti dapat membantu anda menetapkan dan mengekalkan matlamat kesihatan. Sama ada anda ingin dipertanggungjawabkan untuk diet atau senaman, mempunyai pasangan yang berpikiran sama melakukannya adalah sangat sesuai.

Seseorang yang memahami proses menurunkan berat badan dan mendapatkan bentuk badan adalah pasangan terbaik. Pilih orang yang pernah berada di tempat anda dan berjaya menurunkan berat badan. Dia mesti dipercayai dan bersedia untuk membuat anda termotivasi.

7. Perlukan Minuman? Cuba Air!

Turunkan Berat Badan Tak Semestinya Mahal, Ini Cara Pintar Jimatkan Wang Ketika Diet.

Sebilangan besar minuman adalah berita buruk untuk usaha menurunkan berat badan anda. Sebilangan dari mereka juga merosakkan kewangan anda, terutamanya ketika anda keluar minum setiap hujung minggu. Jadikan air minuman pilihan anda. Bukan hanya minuman termurah yang boleh anda miliki tetapi juga minuman tanpa kalori. Bagaimana untuk menjimatkan wang sambil mengurangkan berapa banyak kalori yang anda makan setiap hari?

Untuk mengurangkan berat badan dengan bajet murah, menjauhkan diri dari soda dan minuman berkafein lain. Tetapi, bagaimana jika anda membenci rasa air biasa? Gunakan buah-buahan untuk menambah rasa dan membantu anda minum lebih banyak. Buah sitrus, hirisan timun dan beri boleh menjadikan air anda terasa enak.

8. Makan sebelum pergi berbelanja

Turunkan Berat Badan Tak Semestinya Mahal, Ini Cara Pintar Jimatkan Wang Ketika Diet.

Kelaparan akan mempengaruhi pembelian anda. Dalam kajian yang dilakukan, pembeli yang lapar menghabiskan 64% lebih banyak wang daripada mereka yang kurang lapar. Kenapa? Kerana kelaparan membuat anda ingin mencari dan memakan makanan, secara naluri memperoleh lebih banyak barang apabila anda melihatnya di sekitar anda.

Sebelum pergi membeli-belah, dapatkan makanan ringan yang sihat. Jadualkan perjalanan anda ke kedai pada masa anda kenyang. Ini akan membantu anda membuat pembelian yang lebih baik.

9. Senaraikan sebelum anda membeli-belah barangan runcit

Turunkan Berat Badan Tak Semestinya Mahal, Ini Cara Pintar Jimatkan Wang Ketika Diet.

IKLAN

Gagal merancang adalah merancang untuk gagal. Mungkin kedengarannya klise, tetapi sangat benar terutama ketika anda berusaha menjimatkan wang. Jadi, anda memutuskan untuk menjalani diet bebas gluten untuk mengurangkan berat badan dengan bajet. Anda menuju ke kedai tanpa senarai makanan yang bebas gluten. Anda akan menghabiskan berjam-jam di label membaca lorong dan akhirnya membeli barang mahal kerana kecewa.

Ada kemungkinan mempunyai rancangan makan mingguan untuk menurunkan berat badan dengan cepat mengikut anggaran. Tulis rancangan makanan anda dan senaraikan bahan makanan yang anda perlukan untuk mengikuti rancangan tersebut. Anda boleh merancang makanan anda berdasarkan risalah kedai runcit untuk mendapatkan potongan dan hasil yang murah. Mengetahui apa yang dijual setiap yang lemah adalah idea yang bagus.

Periksa peti sejuk dan pantri anda untuk melihat barang mana yang hampir habis. Bandingkan senarai anda dengan senarai produk runcit yang dijual. Beri pilihan kepada barang yang boleh anda beli dengan segera.

10. Jauhkan lif dan guna tangga

Bersenam bukan satu-satunya cara untuk terus aktif. Meningkatkan tahap aktiviti harian anda di luar rejimen senaman anda akan membakar lebih banyak kalori dengan berkesan. Semasa bekerja, anda boleh memilih untuk menaiki tangga dan bukannya lif. Sekiranya anda mempunyai tugas untuk berlari, naik basikal dan bukannya kereta. Aktiviti-aktiviti ini mungkin kelihatan sederhana tetapi sangat berkesan dalam membakar kalori setiap hari.

11. Makan dengan perlahan. Anda akan makan lebih sedikit

Turunkan Berat Badan Tak Semestinya Mahal, Ini Cara Pintar Jimatkan Wang Ketika Diet.

Adakah anda tahu bahawa makan dengan laju akan membuatkan anda makan berlebihan? Hasil kajian menunjukkan bahawa makan lebih lambat menghalang perkembangan kegemukan. Pemakan cepat berjuang dengan pengurangan BMI dan membawa lebih banyak lemak perut daripada pemakan lambat.

Apabila anda makan dengan cepat, anda cenderung makan berlebihan. Anda juga cenderung menjadi kembung. Makan dengan penuh perhatian, perhatikan badan anda untuk mengetahui bila anda kenyang. Anda juga dapat menikmati makanan anda lebih banyak apabila anda menikmati setiap hidangan.

12. Makan yang baik merangkumi amalan seperti:

  • Makan pada waktu yang tepat, sebelum anda berasa lapar
  • Menghidangkan bahagian kecil
  • Gigitan kecil
  • Mengunyah dengan teliti
  • Makan perlahan-lahan

13. Katakan Tidak, Kadang-kadang

Turunkan Berat Badan Tak Semestinya Mahal, Ini Cara Pintar Jimatkan Wang Ketika Diet.

Anda tidak selalu perlu keluar bersama rakan dan keluarga. Sekiranya anda dijemput untuk makan tengah hari, makan malam atau minum santai dan anda tidak menganggarkannya, tidak apa-apa untuk mengatakan tidak. Ini benar terutamanya jika keluar menghalangi tujuan penurunan berat badan.

Apabila anda melakukan aktiviti yang belum anda belanjakan, semakin sukar untuk mengikuti rancangan tersebut. Ini tidak bermaksud anda tidak boleh menjalani kehidupan sosial. Sebaliknya, selalu merancang kemungkinan tersebut.

Untuk mengurangkan berat badan, anda mesti mempunyai rancangan yang kukuh. Sama ada anda perlu mengurangkan perbelanjaan yang berkaitan dengan makanan atau menjadi kreatif semasa bersenam di rumah, adalah mungkin untuk membelanjakan lebih sedikit. Gunakan petua dalam artikel ini untuk mengurangkan perbelanjaan penurunan berat badan bulanan anda.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe.

Turunkan Berat Badan Tak Semestinya Mahal, Ini Cara Pintar Jimatkan Wang Ketika Diet.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI